Kaiserschmarrn

 

Dit typisch Oostenrijks gerecht wordt vaak gegeten in de berghutten van Oostenrijk. Na een dagje skiën, langlaufen of een heerlijke bergwandeling is het lekker met z’n allen om de tafel te zitten en een pan Kaiserschmarrn te eten.  Met rum voor de volwassenen en vanille voor de kinderen. Voor de liefhebbers wordt het geserveerd met cranberries.

Kaiserschmarrn is een perfect tussendoortje na een dag lekker buiten bezig zijn. Maar ook als dessert is het erg gezellig om op tafel te zetten. Maak twee versies; een volwassen- en kinderversie. Heb je wat over? Warm het dan de volgende dag even op en je hebt een heerlijk ontbijt.

Lekker rustiek met de pan op tafel

Ingrediënten

  • 350 ml melk of rijstmelk
  • 170 g bloem (witte tarwebloem)
  • 1 snufje zout
  • 1 eetlepel ongeraffineerde suiker
  • 1 shot rum of 1 snufje vanille
  • 5 eieren
  • poedersuiker om te bestrooien
  • olie om mee te bakken

Voor de cranberrysaus

  • 200 gram cranberries
  • 1 eetlepel water
  • suiker (naar behoefte)

Bereidingswijze

  1. Verhit cranberries met een beetje water en suiker in een pannetje tot een mooie jamachtige dikte. Laat afkoelen.
  2. Meng melk, bloem, zout, suiker, rum of vanille met een garde tot een glad deeg.
  3. Voeg de eieren toe en roer licht door met een houten lepel. Roer de eieren niet te lang erdoor en roer in geen geval met de mixer, anders wordt het deeg te stevig, en de kaiserschmarrn niet luchtig.
  4. Verhit een beetje olie in een warme pan van 28 cm doorsnee (gietijzer of staal). Giet het beslagtot een hoogte van ongeveer 3 cm en dek af met een deksel. Heb je een kleinere pan? Bak het dan in 2 gedeeltes, anders wordt de schmarrn te dik en niet lekker.
  5. Bak ongeveer 15 minuten op laag vuur , totdat het stevig genoeg is om te worden omgedraaid. Keer om. Dek af en bak nog ongeveer 5 tot 10 m
  6. Wil je het omdraaien zonder al te veel te knoeien? Schuif dan de kaiserschmarrn op een groot bord (bv pizzabord). Giet een beetje olie in de pan. Leg een ander groot bord bovenop de schmarrn, draai om en schuif weer terug in de pan. Leg het deksel weer op de pan en bak verder af.
  7. Stamp of scheur de schmarrn met een houten lepel in kleinere stukjes. Zet het vuur iets hoger en laat een paar minuten, zonder deksel, enigszins knapperig worden. Serveer met poedersuiker en

 

Allergienoot

Gebruik rijstmelk om het gerecht lactosevrij of zuivelvrij te maken.

Om het nikkelarm te maken gebruik je witte tarwebloem of witte speltbloem. Bak in rijstolie of olijfolie.