Kalkoenfilet met witte wijnsaus en paddestoelen

 

Voor een uitgebreid kerstmenu is het niet nodig om urenlang in de keuken te staan om een kalkoen te braden. Wanneer je geen zin hebt om erg lang bezig te zijn met het hoofdgerecht, of een hele kalkoen is te groot voor het aantal gasten dat met Kerst bij je aan tafel schuift, dan is dit gerecht een uitkomst. Het is makkelijk en snel klaar te maken, maar ziet er feestelijk uit. Kalkoenvlees is licht in vergelijking met andere vleessoorten en past dan ook erg goed in een meergangenmenu.

 

Kalkoenfilet met witte wijnsaus en paddestoelen

Benodigdheden voor 4 personen

  • 400 gram kalkoenfilet
  • 200 gram gemengde paddestoelen
  • 100 ml witte wijn
  • 100 ml water
  • 2 el witte bloem
  • 2 el olijfolie
  • paar takjes platte peterselie
  • zout en (chili)peper

Bereidingswijze

  1. Leg de kalkoenfilet op een snijplank en bedek met bakpapier. Plet de kalkoenfilet plat met behulp van een vleesstamper of een zware pan. Je kunt ook aan je slager vragen dit voor je te doen, dat scheelt weer een klusje.
  2. Strooi zout en peper over de kalkoen. Strooi bloem over de kalkoen en zorg dat het aan alle kanten gelijkmatig is bedekt met een laagje bloem.
  3. Maak de paddestoelen schoon en snij in grove stukken.
  4. Verhit een gietijzeren of stalen pan tot deze heet is. Zet het vuur wat lager, schenk olijfolie er in en wacht tot deze heet is.
  5. Leg de kalkoen in de pan en bak aan beide kanten kort aan.
  6. Giet de wijn in de pan en laat helemaal verdampen.
  7. Schud de paddestoelen in de pan en strooi zout en peper er over.
  8. Schenk het water in de pan. Laat met het deksel op de pan in een paar minuten op wat hoger vuur de kalkoen gaar worden.
  9. Haal het deksel van de pan en pas de sausdikte eventueel aan (eventjes inkoken als het te dun is of een beetje water toevoegen wanneer het te dik is).
  10. Strooi fijngesneden peterselie over de kalkoen.
  11. Klaar om te serveren.

 

Allergienoot

Waar veel champignonsauzen gebruik maken van boter, melk of room, is deze saus geheel vrij van melkproducten.

Wanneer je glutenvrij kookt, vervang de bloem dan door aardappelzetmeel.

Nikkelarm, vrij van lactose, gluten, pinda, noten en soja.