Kerstsnoep

Kerstklokjes klingelen een vrolijk deuntje en de kerstlampjes in de boom zorgen voor een gezellige sfeer in huis. Kerstmis is een mooie tijd om heerlijk te snoepen. Hier lees je twee opties om lekker te snoepen van kerstsnoepgoed dat past bij je voedselintolerantie.

Klassieke zuurstokjes en schuimpjes. Ook mooi voor in de kerstboom.

Schuimpjes, ik heb er al vaker over geschreven. Simpele eiwitschuimpjes zijn vrij van nikkel, lactose, noten en gluten. Ook hier moet je weer goed de ingrediëntenlijst lezen, want het ene schuimpje is het andere niet. Zo zijn er ook volop schuimpjes verkrijgbaar met nikkelrijke ingrediënten, gluten en lactose en andere onnodige toevoegingen. Witte schuimpjes bevatten geen kleurstoffen, gekleurde schuimpjes weer wel. En die kleurstoffen zorgen dan vaak voor problemen. Wil je echt zeker zijn van zuivere, natuurlijke meringue-schuimpjes? Ga dan zelf aan de slag om heerlijke zoetigheden te bakken.

Wie kent ze niet, de bekende kerstzuurstokjes met hun witte en rode kleuren. Deze harde zuurstokjes bevatten weinig nikkel en zijn vrij van lactose, gluten, soja en noten. Kijk voor de zekerheid wel even op de verpakking, de ingrediënten verschillen per fabrikant. Echt goed zijn deze snoepjes nu ook weer niet voor je. De kleurstof E 120 is schadelijk voor de gezondheid. Let er dus op dat je slechts kleine hoeveelheden eet en niet het hele jaar door deze stof eet. Hetzelfde geldt voor E 171. Dat is ook een stofje dat je niet veel wilt eten.

Het is eigenlijk wel een dilemma. Wat kun je nu wel en wat niet eten? Om te beginnen moet je heel erg je best doen om snoep te vinden waar weinig nikkel of andere allergenen in zitten. Wanneer je eindelijk een paar snoepjes hebt gevonden, blijken er toch een paar stofjes in te zitten die eigenlijk gewoon heel slecht voor je zijn. Voor volwassenen is het makkelijker, die kunnen zelf de afweging maken of ze het eten of liever overslaan. Maar voor kinderen is het een ander verhaal. Alle snoep categorisch verbieden is ook niet ideaal, en kan zowel op de korte als lange termijn averechts werken. Je wilt ook niet dat jouw kind de enige is in de klas of groep die helemaal niets mag eten. Het blijft lastig. Hoe dan ook. Mijn zoektocht naar een lekker snoepje dat past bij onze allergieën en ook niet schadelijk is voor onze gezondheid blijft doorgaan. Maar nu gaan we eerst genieten van de Kerstvakantie, waarin een klein beetje mag worden gesnoept.