Met het koude, belabberde weer, is het tijd voor kippensoep. Er wordt niet voor niets wereldwijd al eeuwenlang gezegd dat je kippensoep moet eten als je verkouden bent of griep hebt, ook om verkoudheidsklachten te voorkomen. Of het echt helpt? Wie zal het zeggen. Maar dat een dampende kop kippensoep mij blij maakt op een koude winterdag, dat is zeker.
Natuurlijk ga ik niet naar de supermarkt voor een blik kippensoep en gebruik ik geen bouillonblokjes, maar maak ik de soep helemaal zelf. Zo weet ik zeker dat het nikkelarm is, vrij van soja, noten, lactose en gluten. Zo vult het huis zich met de overheerlijke geur van kippensoep die staat te trekken op het fornuis, net als vroeger.
Voor de bouillon gebruik ik altijd resten van gegrilde kip. Zo gril ik bijvoorbeeld een paar verse kippenbouten in de oven voor het avondeten. Wat er over is, bewaar ik in de koelkast om de dag erna kippensoep van te maken. Als je geen kiprestjes hebt, dan kun je kippenpoten, drumsticks of kippenvleugels gebruiken om de bouillon van te maken. Het belangrijkste is dat er botten aan de kip zitten, een kipfileetje werkt niet.

Benodigdheden
- 2 liter water
- resten van 3 of 4 gegrilde kippenbouten
- 100 gram rijst
- 1 grote aardappel
- 2 sjalotten
- 2 stengels bleekselderij
- 1 grote winterpeen
- 1 rode paprika
- 1 biologische citroen
- 1 laurierblaadje
- 1 tl kurkuma
- paar takjes platte peterselie
- zeezout en (chili)peper
Bereidingswijze
- Pluk het vlees van de botten en zet het vlees terug in de koelkast. Leg alles wat er over is van de kip (botten etc) in een grote pan.
Snij sjalot, bleekselderij en winterpeen fijn en doe in de pan. Voeg het laurierblaadje, kurkuma en het water toe, leg het deksel op de pan en breng het geheel tot bijna aan de kook. Laat het minimaal 30 minuten, maar liever een paar uur zachtjes pruttelen.
- Schil de aardappel, snij in blokjes en schep in de pan. Snij de paprika klein en voeg toe. Voeg zout, (chili)peper, het kippenvlees en de rijst toe en laat het geheel nog 20 minuten zachtjes pruttelen, totdat de rijst helemaal gaar is.
- Haal de laurier uit de pan en gooi weg. Snijdt een paar plakjes van de citroen en leg opzij. Gebruik de rest van de citroen om er sap uit te persen, meng dit door de soep.
- Schep de soep in kommen, garneer met een plakje citroen en fijngesneden peterselie.
- Serveer.
You must be logged in to post a comment.