
Warme, zachte bolletjes, vers uit de oven die rijk besmeerd zijn met knoflookolie wil je graag op tafel zetten. Zelfgebakken broodjes doen het altijd goed bij een etentje, maar wanneer je ze bestrijkt met knoflookolie worden ze nog aantrekkelijker. Ze zijn een mooi bijgerecht bij een diner, maar ook als voorgerecht of bij de borrel zijn ze onweerstaanbaar.
In dit recept bestrijk ik de bolletjes met knoflookolie. Je kunt in plaats daarvan ook kruidenboter gebruiken (kijk hier voor het recept voor kruidenboter).
Ingrediënten
- 450 gr witte tarwebloem
- 210 gr water (kamertemperatuur)
- 35 gr olijfolie
- 1,5 tl zout
- 4 gr verse gist
om te bestrijken
- 1 ei
- 3 el olijfolie
- 2 tenen knoflook
- verse peterselie (takje)
- evt. grof zeezout
Bereidingswijze
- Giet water in een kom en verkruimel de gist in het water. Roer door totdat de gist is opgelost.
- Voeg olijfolie en bloem toe en meng kort door elkaar.
- Voeg zout toe en kneed het deeg in een keukenmachine of met de hand minimaal 10 minuten goed en stevig tot een glad deeg.
- Vorm een gladde bal van het deeg, leg in een grote kom en dek af (bijvoorbeeld met een bord). Zet de kom op een warme plek om ongeveer 2 tot 3 uur te laten rijzen, bijvoorbeeld in de oven met het lampje aan (de oven is uit).
- Wanneer het deeg in hoeveelheid is verdubbeld haal je het uit de kom. Leg het op een licht met bloem bestoven oppervlak en kneed het deeg opnieuw een paar minuten.
- Giet olie in een ovenschaal (ik heb een quichevorm van 28 cm ø gebruikt) en verdeel met een kwastje over de bodem en zijkanten van de schaal. Verdeel het deeg in 23 gelijke Maak bolletjes van elk stukje deeg en leg in de schaal met de gladde kant boven.
- Laat de broodjes opnieuw rijzen in de oven (met het lampje aan). Zet een kopje of kommetje heet stomend water in de oven.
- Haal na ongeveer 1 uur de broodjes uit de oven en zet op een warme ondergrond (geen stenen keukenblad) op een warme, tochtvrije plek. Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Klop het ei los met een vork en bestrijk de broodjes met het ei met behulp van een kwastje.
- Bak de broodjes in 15-20 minuten gaar.
- Maak intussen de knoflookolie. Snij de knoflook in de lengte in dikke plakjes en leg in de olie, verwarm op laag vuur in een pannetje (laat de olie niet te heet worden). Gebruik een klein pannetje, zodat de knoflook zoveel mogelijk onder de olie staat.
- Haal de broodjes uit de oven.
Besmeer de broodjes zodra ze uit de oven komen. - Haal de knoflooktenen uit de olie en bestrijk de broodjes ruim met de olie. Hak de peterselie fijn en strooi over de broodjes. Bestrooi ook met grof zeezout, als je dit gebruikt.
- Laat de broodjes een beetje afkoelen en serveer warm.
- Wanneer de broodjes helemaal zijn afgekoeld kun je ze warm serveren door 10 minuten te verwarmen in de oven op 150O c graden.
Allergienoot
Dit recept is nikkelarm, lactosevrij, zuivelvrij, vrij van noten en soja.
You must be logged in to post a comment.