Kookgerei zonder nikkel

 

Nikkel kan een hoop overlast veroorzaken wanneer je er allergisch voor bent. Krijg je eczeem van het aanraken van nikkel, dan is het een goed idee om allerlei keukengereedschap dat je dagelijks aanraakt te vervangen voor een nikkelvrije variant. Ben je naast de gewone nikkelallergie (contactallergie) óók nog intolerant voor nikkel in voeding dan is het nóg belangrijker om keukengerei zonder nikkel te gebruiken. Je wist al dat gewone pannen nikkel kunnen lekken in het eten dat je er in klaar maakt. Maar óók het keukengerei dat je gebruikt kan onnodig nikkel lekken in je eten. Wanneer je eenmaal weet dat je deze allergie/intolerantie hebt is het handig om ook eens naar je keukengerei te kijken.

Keukengerei met nikkel

Nikkelvrije materialen

Bij het klaarmaken van je maaltijden maak je gebruik van allerlei keukengereedschap. Denk bijvoorbeeld aan lepels om in je pannen te roeren, messen om je groenten mee te snijden, keukenmachines om deeg te kneden, de garde waarmee je een pannenkoekenbeslag glad mengt, maar óók de kom waarin je dat pannenkoekbeslag mengt.  Kijk eens goed in je keukenkastjes wat er allemaal in staat en in de laatjes ligt en bekijk eens wat voor materiaal het is. Grote kans dat de meeste spullen nikkel bevatten.

Hout, glas, plastic, keramiek en siliconen zijn materialen die geen nikkel bevatten. Houten roerspanen bevatten bijvoorbeeld geen nikkel en beschadigen bovendien niet je nikkelvrije emaille pannen. Glazen schalen bevatten geen nikkel en kunnen dan ook geen nikkel lekken in je beslag of salade. Silicone gardes zijn nikkelvrij en zullen geen nikkel lekken in je beslag of sausjes.

Hout, silicone en keramiek zijn vrij van nikkel

Alles vervangen?

Moet dan al je keukengerei onmiddellijk worden weggegooid? Nee hoor, dat is zeker niet nodig. Het is wel verstandig om op termijn een deel van je keukengerei te vervangen. Het is namelijk zonde van al je harde werk (het volgen van een nikkelarm dieet is hard werken) om extra nikkel toe te voegen aan je eten dat je lichaam vervolgens weer moet verwerken/afstoten. En waarom zou je hormooncrèmes smeren wanneer je eczeem op je handen makkelijk kunt voorkomen? Begin met te kijken naar wat je het vaakst gebruikt. Zo zijn houten pollepels een makkelijk begin en bovendien niet duur.

Messen

Ook gewone RVS messen bevatten nikkel en kunnen door het snijden nikkel verliezen dat vervolgens weer terechtkomt in het eten dat je aan het snijden bent. Keramische messen zijn vrij van nikkel en tegenwoordig steeds makkelijker te vinden. Let er op dat je geen messen koopt met een gekleurd laagje (verf of andere coating), want het gedeelte waarmee je daadwerkelijk snijdt is nog steeds van RVS en dus nikkel. Je kunt dit zien door goed te kijken naar het scherpe randje van een mes. Heeft het een zilverachtige kleur? Dan zit er nikkel in.

Mijn nikkelarme keuken

Veel spullen in mijn keuken zijn al vervangen door nikkelvrije varianten, maar zeker niet álles is zonder nikkel. Een elektrische handmixer heb ik bijvoorbeeld nog nooit gezien zonder nikkel (de roerelementen zijn RVS), maar omdat ik die niet zo vaak gebruik ga ik er ook niet naar op zoek. Een keukenmachine is wél iets wat ik bijna dagelijks gebruik. Ik ben dan ook erg blij dat ik nu een glazen mengkom heb. Maar de accessoires (deeghaak en garde) zijn nog wél van nikkelhoudend materiaal.

De meeste messen heb ik vervangen door keramische messen. En mijn pollepels zijn allemaal van hout (bamboe, mooi olijfhout en ook simpel hout, allemaal onbehandeld), die gebruik ik dan ook heel veel. Ook een vergiet is iets wat ik vaak gebruik en nu heb ik een silicone. De meeste kommen en schaaltjes zijn van glas. Langzaam aan wordt mijn keuken steeds nikkelarmer. Hoe het nu is helpt al heel veel in het voorkomen van onnodige inname van nikkel. Ik blijf wel gewoon rondkijken naar nieuwe dingen. Op mijn verlanglijstje staat bijvoorbeeld nog een houten soeplepel. En wie weet wat ik nog meer kan vinden in de toekomst.

 

Kijk hier voor meer info over nikkelvrij bestek

Kijk hier voor meer info over nikkelvrije pannen