Kruidenboter

 

In de winkel zie je vele soorten kruidenboter, maar wanneer je eenmaal zelf kruidenboter hebt gemaakt, wil je geen andere meer. En het is zó simpel!

Romige kruidenboter met verse peterselie

Járen was ik op zoek naar het perfecte recept voor kruidenboter, met verschillende soorten kruiden en botervarianten, maar het resultaat was steeds teleurstellend. Totdat Misha, een goede vriend me liet zien hoe zijn moeder al jarenlang kruidenboter maakt. Het was verbluffend simpel en nadat ik het had geproefd wist ik meteen, dít is waar ik naar op zoek was.

Nu maak ik het niet meer zo vaak, omdat ik lactose-intolerant ben, maar voor speciale gelegenheden komt dit recept toch op tafel. Ik kies altijd een boter die zo min mogelijk lactose bevat.

Belangrijk is om de juiste boter te kiezen. En dan bedoel ik alleen roomboter, oftewel gewoon boter. Géén halvarine, géén magere variant, géén plantaardige variant, maar gewoon puur boter. Dat betekent 80% melkvet en verder niets.

Benodigdheden

  • 125 gram boter
  • half teentje knoflook
  • 1 el fijngehakte platte peterselie
  • snufje zout

Bereidingswijze

  1. Haal de boter minimaal een half uur van te voren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  2. Pers een half teentje knoflook uit boven de boter en voeg peterselie toe. Voeg eventueel een snufje zout toe (als de boter ongezouten is). Meng goed door elkaar.
  3. Bewaar in de koelkast en haal 10 minuten voor het serveren uit de koelkast, zodat het makkelijker smeerbaar is.

 

Allergienoot

Voor dit recept gebruik je pure boter. Dit is niet alleen belangrijk voor de smaak, maar ook voor het nikkelgehalte. Alle andere varianten bevatten veel nikkel, sommige zelfs héél erg veel.

Heb je een koemelkallergie, probeer dan eens boter gemaakt van pure geitenmelk (let op dat er geen onnodige ingrediënten in zitten). Kun je daar ook niet tegen, of wil je liever veganistisch, dip dan een stukje brood in olijfolie. Dit kun je eventueel wat lekkerder maken met een snufje zout en fijngehakte peterselie.