Lunch

12 uur….lunchtijd. Iedereen pakt zijn broodtrommeltjes uit de tas met daarin bruine boterhammen met kaas of pindakaas of staat in de rij in de kantine voor een broodje kroket of gezonde salade met kikkererwten en als toetje een bakje magere sojayoghurt. Zo ben je goed bezig……toch?

Wanneer je last hebt van nikkelallergie zullen deze lunchgerechten je gegarandeerd klachten geven. Alles uit dit typisch Hollandse lunchmenu bevat een (zeer) hoog nikkelgehalte. Maar ook wanneer je last heb van lactoseintolerantie zijn deze lunchgerechten geen optie.

Italiaanse rijstsalade met radicchio en rucola met als bijgerechten augurk, kalamataolijven, pecorinokaas en witlof.

Brood

Bruin en volkoren brood, vergeet het maar. Het enige brood dat nikkelarm is, is wit zuurdesem of gemaakt van verse gist. Met als enige ingrediënten witte tarwebloem, water, zout en gist. Als er een ander ingrediënt in zit, is het waarschijnlijk niet geschikt voor een nikkelarm dieet. Kies bij voorkeur biologisch om nog minder nikkel te eten en om meer voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit brood is uiteraard ook vrij van lactose. Heb je een lichte nikkelintolerantie, dan kun je ook af en toe een lichte volkoren boterham in je dieet inpassen. Uiteraard zijn alle noten, zaden en pitjes uit den boze.

Rogge

Wil je eens wat anders dan een boterham? Een plakje roggebrood is dan een lekkere optie. Rogge is een wat andere graansoort dan gewone tarwe wat nikkel betreft. Over het algemeen geldt voor nikkelisten dat alle volkoren producten vermeden of zeer beperkt dienen te worden. Ook voor rogge geldt dat roggebloem beduidend veel minder nikkel bevat dan roggemeel. Nu is roggebrood van roggebloem moeilijk te vinden, meestal zit er roggemeel in. Volkoren rogge bevat echter veel minder nikkel dan volkorentarwe en wordt over het algemeen makkelijker verdragen door nikkelisten. Wel moet je bij de aanschaf van roggebrood en roggeknackebrod goed letten op de overige ingrediënten. Roggebrood met pitten en zaden, olieën en allerlei rijsmiddelen krikken het nikkelgehalte weer omhoog.

Vergeet niet te variëren. Elke dag een paar plakjes roggebrood kan weer (net) te veel zijn voor je maximale nikkellimiet.

Bruschetta van wit desembrood met geroosterde groenten

Broodbeleg

Het is erg moeilijk om nikkelarm broodbeleg te vinden. In de meeste vleeswaren zitten veel toevoegingen, en is alleen daarom al geen goede optie. Probeer iets te vinden wat zo puur mogelijk is. Rosbief heeft bijvoorbeeld heel erg weinig ingrediënten (kijk toch altijd op de ingrediëntenlijst van het product). Een gebakken of gekookt ei kan ook altijd. Giet wat olijfolie op je brood om het wat smeuïg te maken en om genoeg vetten binnen te krijgen. Of boter (100% boter, geen botervariant zoals halfvolle boter) wanneer je geen lactoseintolerantie hebt. Heb je gegrilde groenten over van het avondeten, zoals paprika, courgette en aubergine, dan kun je hiermee ook je boterham beleggen. Wil je wat extra, leg er dan plakjes mozarella bovenop. Je kunt er ook een bruschetta van maken door het brood te roosteren. Wrijf vervolgens met een teentje knoflook over de snee brood wanneer het  nog warm is, besprenkel met olijfolie en beleg met geroosterde groenten.

Kaas kan ook, maar let op, niet alle kaas is nikkelarm. Fabriekskaas zoals Gouda en Edammer hebben een hoog nikkelgehalte. Kies liever voor puur en onbewerkt, dus niet halfvol of met een smaakje. Degenen met een lactoseintolerantie kunnen wel (extra) belegen kaas op hun boterham leggen. Honing op je brood is ook altijd lekker. Maak je er wat extra’s van, beleg dan een boterham met oude geitenkaas, rucola en honing. Voor iets hartigs kun je eens olijvenpasta nemen. Als je toch liever vlees op je brood wilt, snij dan wat restjes van het avondeten klein en beleg je brood hiermee (kan zowel warm als koud).

Iets anders

Variatie in een nikkelarm dieet is belangrijk. Bovendien is elke dag weer een boterham beleggen een enorme uitdaging, want de opties zijn niet zo omvangrijk. Om het probleem met beleg te omzeilen eet ik vaak tussen de middag een warme maaltijd. Dit kan een simpele pasta met groenten zijn, en heb je in een kwartiertje klaar. Ook restjes avondeten opwarmen vind ik erg makkelijk en snel. Eet je op je werk, dan is een pasta-, rijst- of couscoussalade makkelijk. Bovendien is het een makkelijke manier om meer groenten te eten.

Vezels

Maar krijg ik dan wel genoeg vezels binnen als ik wit brood eet in plaats van bruin brood met zaadjes en pitjes? In een bruine boterham met zaden en pitten zitten inderdaad meer vezels dan een witte boterham. Helaas heb je hier niets aan. Omdat je lichaam deze goede voedingsstoffen afstoot en niet goed kan verwerken wanneer je last heb van nikkelallergie, zul je er veel te weinig van kunnen binnenhouden. Wanneer je kiest voor biologische en kwaliteitsproducten krijg je al meer vezels binnen dan een boterham gemaakt van geraffineerde gebleekte bloem.

Naast de koolhydraten in je lunch eet je ook fruit en groenten, rauw en/of bereid. Een appel bevat namelijk meer vezels dan een flink aantal crem crackers. Wanneer je een witte desemboterham belegd met wat nikkelarme rauwkost heb je een hoger vezelgehalte dan een bruine boterham.

En het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn om wat extra groenten en fruit in je lunch te verwerken. Snij wat komkommer, wortel of bleekselderij in plakjes of reepjes om lekker op te knabbelen. Heb je zelfs daar geen tijd voor wanneer je ’s ochtends je lunchpakketje klaarmaakt? Snij dan een stronkje witlof doormidden en klaar ben je. Je hoeft immer niet perse een ingewikkelde salade klaar te maken om rauwkost te eten.

Wat eten we vandaag?

Tja, dat blijft elke dag maar weer de vraag. En zeker wanneer je een nikkelallergie hebt en/of lactoseintolerantie is de vraag niet onbelangrijk. Planning is hierin heel belangrijk. Denk vooruit, maak een planning voor de hele week, niet alleen voor het avondeten, maar ook voor het ontbijt en de lunch. Wil je iets lekkers meenemen naar het werk, maak het dan de avond van tevoren. Zo sta je niet voor verrassingen in de kantine en ben je niet verplicht iets te eten waar je buikpijn, vermoeidheid of eczeem van krijgt.

Nikkelarm eten is wel meer werk, omdat alles vers is en je alles zelf maakt. Maar je eet zo in ieder geval erg lekker. Maar ook wanneer je geen nikkelallergie of lactoseintolerantie hebt is het een goed idee om zelf je lunch klaar te maken om het bewerkte eten uit de kantine te vermijden. Zo blijft iedereen gezond en voelt zich fijn en fit.