Mascara kiezen

 

Mascara is, samen met lippenstift, het meest verkochte make-upproduct. Elk jaar gaan er weer vele mascara’s over de toonbank. En met de ruime keuze in mascara’s kan het moeilijk zijn om te kiezen. En dan heb ik het niet alleen over welke kleur je wilt, maar ook welke goed voor je is. Er zijn namelijk genoeg mascara’s op de markt die schadelijke stoffen bevatten en dat wil je natuurlijk niet.

Je zult misschien denken dat het helemaal niet zo belangrijk is om een mascara te gebruiken zonder schadelijke stoffen en zonder allergenen. Je smeert het immers op je wimpers, niet in je ogen en niet op je huid. Maar mascara zit altijd dicht bij de gevoelige slijmvliezen van de ogen. Vooral bij het verwijderen van mascara is het onvermijdelijk dat er mascara in je oog terechtkomt. Via de slijmvliezen wordt het vervolgens opgenomen in het lichaam. En zo kun je dus allergische reacties krijgen op stofjes in mascara, denk bijvoorbeeld aan geïrriteerde ogen, maar ook roodheid, tranen, jeuk en opgezwollen ogenleden.

Watervaste mascara

In reclames wordt vaak vermeld dat een mascara watervast is. Watervast wordt neergezet als een basisvereiste van een mascara, het is immers erg handig dat je mascara niet uitloopt wanneer het regent, wanneer je zwemt of wanneer je huilt. Maar weet je wel zeker dat je een mascara wilt die watervast is? Een mascara wordt watervast door het gebruik van parafine, polymeren en siliconen. Dit zijn geen stoffen die je op je huid of in je slijmvliezen wilt hebben. Deze synthetische stoffen worden alleen gebruikt in conventionele mascara’s, dit zijn de ‘gewone’ niet-natuurlijke mascara’s die je in elke winkel en drogisterij kunt vinden. Bij het maken van natuurlijke cosmetica mogen deze synthetische stoffen niet gebruikt worden. Natuurlijke mascara’s zijn daarom ook niet watervast.

Naast de synthetische stoffen die een mascara watervast maken, worden er nog veel meer stoffen gebruikt in mascara’s die niet zijn toegestaan in de natuurlijke cosmetische industrie. Zoals conserveringsmiddelen, , kleurstoffen, parfums en conserveringsmiddelen die een allergische reactie kunnen geven. Dan zijn er nog stoffen die je wilt vermijden, omdat ze schadelijk zijn voor de gezondheid, zoals nitrosaminen. Wil je meer weten over schadelijke stoffen in mascara’s, lees dan verder onderaan in dit artikel.

Nikkel

Wanneer je allergisch bent voor nikkel is het een goed idee om een mascara te kiezen die zo min mogelijk nikkel bevat. Nikkel komt namelijk ook voor in cosmetica, zo ook in mascara. Nikkel staat niet als ingrediënt op de verpakking. Je kunt dus als consument helemaal niet aan de verpakking zien of er nikkel in zit.

Nu is de vraag natuurlijk welke mascara’s je wilt uitproberen en welke beter zijn om te vermijden. In het Duitse consumententijdschrift Ökotest (10/2009) zijn 23 mascara’s getest, natuurlijke mascara’s en conventionele. In deze test is gekeken naar wat er in de producten zit (schadelijke stoffen etc.), maar ook of er nikkel in zit. In sommige natuurlijke mascara’s zitten sporen van nikkel. Hoewel dit maar kleine hoeveelheden zijn, het gaat immers om sporen, kan ook een kleine hoeveelheid nikkel een allergische reactie veroorzaken. Vooral wanneer iemand al nikkelallergie heeft kan die persoon erg gevoelig zijn voor de kleinste hoeveelheid nikkel. Dan is het fijn om te weten of jouw mascara nikkel bevat of niet. Daarnaast kan het zijn dat je lichaam allergisch reageert op een bestanddeel van mascara. Lees dus altijd goed de lijst van ingrediënten.

Mascaratest

Opvallend is dat in de uitslag van de test van het Duitse consumententijdschrift het nagenoeg alleen natuurlijke mascara’s zijn die goed uit de bus komen. Dat komt doordat het vooral natuurlijke mascara’s zijn die geen of minder schadelijke stoffen bevatten.

En dan nu de mascara’s die als beste uit de test van Ökotest zijn gekomen.

  • Lavera: Trend Sensitive Volume Mascara No.1 Black. Deze mascara scoort een “goed” in de ervaringentest en een “zeer goed” voor de test op inhoudsstoffen. En heel belangrijk voor nikkellisten, het bevat, volgens de test, geen nikkel.
  • Dr. Hauschka Volume Mascara, 01 Black. Deze mascara scoort een ‘zeer goed’ in de ervaringentest en inhoudsstoffen, maar bevat wel sporen van nikkel.
  • Logona Mascara, Black 01. Ook deze mascara scoort een ‘zeer goed’ in de ervaringentest en inhoudsstoffen, maar bevat wel sporen van nikkel.
  • Annemarie Börlind Mascara, Black 08. Ook deze mascara scoort een ‘zeer goed’ in de ervaringentest en inhoudsstoffen, maar ook deze bevat sporen van nikkel.
  • Sante Naturkosmetik Mascara Volume, No. 2 Black. Deze mascara bevat geen nikkel en scoort goed op inhoudsstoffen, maar scoort  wat minder (een “tevreden”) bij de ervaringstest.

Niet alleen in Duitsland, maar ook in Italië worden mascara’s getest op nikkel en zijn er vele soorten verkrijgbaar. Ik noem hier alleen het merk puroBIO dat redelijk goed verkrijgbaar is in Nederland en  getest is op nikkel. Dit merk maakt gebruik van natuurlijke ingrediënten, er zullen dan ook geen synthetische stoffen in zitten. Deze mascara’s worden aangeraden door gebruikers die nikkelallergie hebben.

  • puroBIO Cosmetics Glorious Mascara
  • puroBIO Cosmetics Impeccable Mascara
  • puroBIO Cosmetics Mascara LAM

Hou er rekening mee dat de claim nikkelvrij en nickel tested niet garandeert dat er geen nikkel in zit. Het is helaas een kwestie van goed opletten, goed de lijst van ingrediënten bekijken. Wellicht dat er toch stoffen in zitten waar je huid op reageert. En waar de ene persoon wel tegen een bepaalde mascara kan, kan een andere persoon er een allergische reactie op krijgen. Het blijft een kwestie van uitproberen

En dan nu wat meer informatie over stoffen die in mascara zitten.

Kleurstoffen

De meest verkochte mascara’s zijn zwart. Om deze zwarte kleur te krijgen zijn uiteraard kleurstoffen nodig. Vaak zijn dit ijzeroxides die fijngemalen als pigment worden gebruikt. Een veelgebruikte ijzeroxide is de kleurstof zwarte ijzeroxide (CI 77499), een synthetische kleurstof. Hoewel dit pigment synthetisch is, wordt deze wel gebruikt in natuurlijke mascara’s. Natuurlijke ijzeroxide bestaat wel, maar wordt niet gebruikt voor mascara’s, omdat natuurlijke ijzeroxide vervuild kan zijn met zware metalen. Sommige conventionele mascara’s gebruiken “carbon black” (CI 77266), dit pigment is een vorm van koolstof. Deze laatste is in de natuurkosmetiek verboden.

Parfum

Dan is er natuurlijk ook nog parfum als ingrediënt. Onder de noemer “parfum” worden allerlei stoffen geschoven die zowel synthetisch als natuurlijk kunnen zijn. Parfum is vaak een boosdoener bij het veroorzaken van irritaties of allergische reacties. Het kan irritaties in de oogslijmvliezen veroorzaken en een branderig gevoel geven. Natuurlijke cosmetica mag natuurlijk geen synthetische parfum gebruiken, maar dat wil niet zeggen dat elk natuurlijk product parfumvrij is. Zo worden er bijvoorbeeld in mascara’s coumarine, citronellol en geraniol gebruikt. Volgens Ökotest verzoorzaken deze parfums zeer zelden contactallergieën.  

Nitrosaminen

In het lijstje van stoffen die in mascara zitten die je wilt vermijden horen ook nitrosaminen. In o.a. het Verenigd Koninkrijk worden nitrosamines aangeduid als schadelijk en kankerverwekkend°.  Nitrosamines vormen zich als reactie op het mengen van chemische stoffen in producten. Ze komen daarom ook niet voor in de ingrediëntenlijst van een product. Om te beginnen kun je producten met DEA, TEA en andere ethanolamine-stoffen vermijden, omdat het vooral deze stoffen zijn die nitrosaminen vormen.

Ook PEG en PEG-derivaten zijn stoffen die niet thuishoren in de natuurlijke cosmetica. PEG is een afkorting van polyethylene glycol en is een synthetische stof die vaak en in grote hoeveelheden wordt gebruikt in conventionele cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten. Het wordt gemaakt van ethylene oxide, een giftig gas.  

Dit zijn nog maar een paar van de schadelijke ingrediënten in mascara’s die eigenlijk geen plek hebben in schoonheidsproducten, maar desondanks op grote schaal worden gebruikt. Het loont om goed op te letten en kritisch te zijn in je aankopen.

° Department of Trade and Industry, UK (DTI) (1998). A survey of cosmetic and certain other skin-contact products for n-nitrosamines.