Mijn verhaal

 

Systemische nikkelallergie? Daar had ik nog nooit van gehoord. Ik heb al sinds mijn veertiende last van nikkelallergie (de standaard versie). Dit is ook bevestigd in een patch test, maar dat ik ook last zou hebben van nikkel uit voeding had ik nooit gedacht.

Al jaren heb ik last van mijn gezondheid. Na een aantal jaar, waarin weinig vooruitgang zat, besloot ik het heft in eigen handen te nemen en er zelf voor te zorgen dat niets genezing in de weg kon staan. Ik wilde mijn lichaam gezond maken, zodat het alle energie kon richten op genezing. Maar ook ziekten in de toekomst voorkomen (diabetes en kanker komt in mijn directe familie voor). Ik was al een hele tijd bezig met gezonder eten (meer groenten, minder kant-en-klaar etc), maar nu ging ik er helemaal voor. Nóg meer groenten eten, minder vlees, meer peulvruchten, alles volkoren. Ik heb me even beter gevoeld met dit nieuwe dieet, maar na een tijdje begon ik méér klachten te krijgen, opgezette buik, last van mijn been, pijn in de buik en in mijn ribben. Het waren allemaal wat vage klachten en ik kwam er maar niet verder mee. Het was voor mij wel duidelijk dat het iets met eten te maken had. Ik had het vermoeden dat ik overgevoelig was voor bepaalde voedingsmiddelen, maar had geen idee wat dat dan kon zijn. Ik heb de afgelopen jaren allerlei diëten uitgeprobeerd om beter te worden; suikervrij, zuivelvrij, vegetarisch, veganistisch, anti-kankerdieet, tarwevrij, glutenvrij…….maar niets hielp. Ik ben overal geweest; huisarts, Maag-Darm-Leverarts, ostheopaat, fysiotherapeut, acupuncturist, voetreflexoloog, mesoloog/natuurarts, maar niemand wist wat ik mankeerde en niemand heeft me kunnen helpen.

Tot ik op een gegeven moment op bezoek ging bij mijn goede vriendin Mersia in Rome. Ik vertelde haar over mijn dieet en mijn klachten. Ze zei meteen dat ik waarschijnlijk hetzelfde had als zij, namelijk systemische nikkelallergie. Haar diagnose is gesteld door een Italiaanse arts. Wat ze me vertelde klonk zó bekend en zó logisch dat ik meteen de beslissing heb genomen om onmiddellijk te beginnen met een nikkelarm dieet. Bovendien had ik al zoveel diëten geprobeerd en  niets hielp, dus waarom niet nog een ander dieet proberen? Zij heeft me door de eerste dagen heen geloodst en na een paar dagen voelde ik al een verschil. Let wel, het was geen wonderbaarlijke omschakeling, maar ik voelde me wel wat minder moe, wat energieker, wat alerter, had wat minder buikpijn. Eenmaal weer thuis heeft ze me een start gegeven; een detox-dieet van een maand, met daaropvolgend een dag vol nikkel om te testen hoe je lichaam er op reageert. Ik heb me strikt aan het diagnose-dieet gehouden en heb de maand feestelijk afgesloten met alle nikkelrijke voeding waar ik trek in had (provocatietest); volkorenbrood, pindakaas, nootjes, nieuwe haring, linzensoep, rode wijn, 90% chocolade. Die testdag voelde ik me prima, had nergens last van…….tot het avondeten. We zaten nog aan tafel en waren net klaar met het dessert. Ik kreeg ineens erg last van buikkrampen en voelde me zo belabberd dat ik meteen naar de wc ben gerend en vervolgens de hele avond in bed heb gelegen. De volgende dag voelde ik me weer redelijk, waardoor ik toch twijfelde of het nikkelarme dieet wel het juiste dieet voor me was. Ik besloot het toch door te zetten en gaf mezelf nog een proefperiode van 6 maanden.

Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en kan ik met 100% zekerheid zeggen dat ik last heb van systemische nikkelallergie. Ik ben minder moe, geen hoofdpijn meer, geen diarree, geen obstipatie (en ja, je kunt tegelijkertijd last hebben van beiden), geen opgeblazen gevoel, geen opgezette, harde buik, geen pijn meer in mijn benen, geen pijn meer in de buik en ribben, mijn huid is rustiger (minder acne), bijna geen eczeem meer. Het rare is dat ik nu ook genezen ben van klachten waarvan ik niet wist ik die had.

Het allerbelangrijkst is voor mij wel dat ik goed slaap. Ik ben altijd een lastige slaper geweest. Al van kinds af aan duurde het lang voordat ik in slaap viel. Als kind al viel ik pas na uren lezen in slaap, met een boekje nog in de hand. Ook als volwassene duurde het zo’n 1 tot 2 uur tot ik in slaap viel, soms ook langer. Vervolgens sliep ik nooit door, ik werd elke nacht 3 tot 5 keer wakker. En dat elke dag! Omdat ik dit al mijn hele leven heb, dacht ik dat dit gewoon bij mij hoorde. Ik had er nooit aan gedacht dat het met voeding te maken had. Nu is alles anders. Ik slaap soms binnen 5 minuten al in! Vaak lees ik nog wat in bed, maar langer dan 20 minuten is het zelden en dan slaap ik zodra ik het leeslampje uitdoe! Ik slaap aan één stuk door, zonder wakker te worden. En dan wordt ik ook nog eens uitgerust wakker. Dit is voor mij de grootste aanwijzing dat ik mijn hele leven al last heb gehad van systemische nikkelallergie.

Nu wil ik niet meer terug naar mijn oude eetgewoonten. Zoals ik me nu voel wil ik nóóit meer kwijt. Dit betekent dat ik mijn hele leven me aan dit dieet moet houden. Er zullen bepaalde dingen zijn die ik misschien nooit meer kan eten, bijvoorbeeld chocola en nieuwe haring (zucht), maar ik heb het er graag voor over.

Toen ik begon met het nikkelarme dieet ben ik gaan zoeken op internet. Op Nederlandstalige pagina’s kwam ik niet verder dan een beetje informatie over hoe nikkelarme voeding kan helpen bij ernstige eczeem als gevolg van contact dermatitis. Er was helemaal NIETS te vinden over systemische nikkelallergie. Het vreemde is dat in andere landen deze ziekte wel erkend is en ook veelvuldig voorkomt. Met name in Italië is deze ziekte bekend en er zijn ook veel mensen die er aan lijden. Maar ook Duitsland, Australie, USA en India zijn bekend met deze ziekte (Ik heb alleen gezocht in het Nederlands, Duits, Italiaans en Engels. Ik weet dan ook niet hoe het met de andere landen in Europa zit).

In mijn zoektocht naar genezing heb ik heel wat informatie gelezen en gehoord, dingen uitgeprobeerd en ben heel wat wijzer geworden. Ik ben ervan overtuigd dat ik niet de enige persoon in Nederland ben die lijdt aan systemische nikkelallergie. Er zijn vast heel veel mensen die hier last van hebben, maar het niet weten. Als artsen in Nederland het niet eens weten, hoe moeten gewone mensen het dan weten? Met mijn website wil ik degene die hier last van hebben, helpen.

Klinkt dit verhaal je bekend in de oren? Lees dan verder en probeer het eens uit. Wanneer inderdaad blijkt dat je lijdt aan SNAS, zal je zonder pijn en klachten door het leven gaan, alleen door het volgen van een nikkelarm dieet. Weet dat je niet de enige bent en dat er wel degelijk iets te doen is aan je klachten.

Ik hoop dat ik je met deze site kan helpen. Het is niet altijd eenvoudig, maar houd vol en je zult zien dat je leven verandert!

 

Jolanda