Natuurlijke rode kleurstof

 

Om een rode taart, koekjes of glazuur te maken, heb je een mooie, felrode kleurstof nodig. Je wilt vanzelfsprekend een kleurstof die niet schadelijk is voor je gezondheid. Er zijn genoeg kleurstoffen in de supermarkt of internet te vinden die speciaal zijn om mee te bakken. Maar geschikt voor voedselbereiding wil niet zeggen dat het niet schadelijk is voor je gezondheid!  Om te beginnen wil je alle synthetische kleurstoffen vermijden, omdat ze schadelijk zijn voor de gezondheid, zoals E129 en E133.

Daarnaast zijn veel voedingskleurstoffen niet geschikt voor mensen met een allergie. Zo kunnen er sojabestanddelen, gehydrogeniseerde olieën, gemodificeerd zetmeel en conserveermiddelen in zitten, die een allergische reactie kunnen uitlokken.

Een dieprode, natuurlijke kleurstof van biologische bieten

Een natuurlijke rode kleurstof maken voor je baksels is erg makkelijk. Zo weet je zeker dat wat jij in de taart stopt 100% natuurlijk en biologisch is. Hieronder zie je twee manieren om een rode kleurstof uit een rode biet te krijgen, een vloeistof en een poeder.

Benodigdheden

  • 2 rode bieten (bij voorkeur biologisch)
Gebruik altijd handschoenen bij het raspen van rode bieten!

Bereidingswijze 1

  1. Trek handschoenen aan en een donker schort om verkleuring van handen en kleding te voorkomen.
  2. Schil de bieten en rasp deze met een fijne rasp.
  3. Schep de rasp in een vergiet en duw met je hand of vuist voorzichtig het sap eruit. Vang het sap op in een pannetje.
  4. Breng het sap aan de kook en reduceer tot iets minder dan de helft tot ongeveer 2 eetlepels (30 ml).
  5. Laat het sap afkoelen. Je kunt deze een paar dagen bewaren in de koelkast of langer in de diepvries ( bijvoorbeeld invriezen in een ijsblokjesvorm voor kant-en-klare porties).

Bereidingswijze 2

  1. Wanneer je wilt kun je de overgebleven rasp gebruiken om kleurstofpoeder te maken. Spreid hiervoor de rasp gelijkmatig uit over een bakplaat en zet een paar uur in de oven (80 graden) tot het helemaal droog is.
  2. Laat het mengsel afkoelen en verpulver het daarna tot een poeder met behulp van een vijzel of keukenmachine.

Deze kleurstof is 100% natuurlijk. Dit betekent wel dat het resultaat anders is dan een taart die gekleurd is met synthetische kleurstof. Het geeft een minder sterk rode kleur dan de E-nummers. Wil je toch een flink rode kleur, dan kun je het beste niet zuinig zijn met de natuurlijke kleurstof. Gebruik bijvoorbeeld voor een taart de kleurstoffen van minimaal 2 rode bieten (vloeistof én poeder).