Nikkel in huidverzorging

Elke dag gebruiken we behoorlijk wat producten voor onze huidverzorging, zoals cleanser, zeep, serum en dagcrème. Om je huid mooi en soepel te houden smeer je elke dag met allerlei crèmes en lotions. Vooral wanneer je huid wat problemen vertoont, zoals een droge huid, vette huid, acné of eczeem. Maar wist je dat je van veel huidverzorgingsproducten juist een drogere of vettere huid krijgt en zelfs acné en eczeem? Dit is te voorkomen door de juiste producten te gebruiken en vooral de verkeerde ingrediënten te vermijden.

Wanneer je last heb van nikkelallergie is het belangrijk om producten met een hoog nikkelgehalte niet op je huid te smeren. In veel verzorgingsproducten zit namelijk nikkel. Je huid reageert hier op en dit kan resulteren in meer pukkeltjes, een drogere of vettere huid, en eczeem.

Kortom, het is een goed idee om alle producten in je badkamerkastje eens goed te onderzoeken op ingrediënten die niet goed zijn voor je huid. Of je nu last hebt van nikkelallergie, problemen hebt met je huid of gewoon goed voor je huid wilt zorgen op een natuurlijke manier.

Cleanser met natuurlijke ingrediënten

Schadelijke ingrediënten

Om te beginnen is het voor iedereen van belang om geen spullen op je huid te smeren die schadelijk zijn voor je huid of lichaam. Nu lijkt het logisch dat spullen die schadelijk zijn voor je huid niet in huidverzorgingsproducten zouden moeten zitten. Helaas is de werkelijkheid anders. Wanneer je een tube dagcrème in de winkel ziet staan wil het niet zeggen dat het goed is voor je huid, ook al zegt de verpakking of de reclame van wel. Laat je niet verleiden door marketing.

Er zijn een aantal ingrediënten die je sowieso zou moeten vermijden in huidverzorging. De laatste tijd hoor je steeds meer over allerlei ingrediënten die niet goed zijn voor je gezondheid of zelfs ronduit schadelijk. Het is dan ook niet meer dan logisch dat je deze ingrediënten vermijdt. Maak een goede start op weg naar een mooie en gezonde huid, door in ieder geval de volgende schadelijke ingrediënten te vermijden:

  • Dioxane. Dit wordt ook vaak vermeld met een woord eindigend op –eth of –oxynol.
  • Parabenen. Ook wel vermeld als methyl, propyl, butyl and ethyl paraben en zit in 75 tot 90% van alle huidverzorgingsproducten.
  • Formaldehyde
  • Phtalaten/fragrance. Worden ook wel vermeld als DHP, DBP5, DEHP en dibutyl phthalate
  • Sodium Laureth Sulfate (SLES)
  • Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
  • Wordt gemaakt van petroleum, oftewel ruwe aardolie.
  • Triclosan
  • Polyethylene Glycol (PEG) of Propylene Glycol (PG)
  • TEA (triethanolamine), DEA (Diethanolamine) en MEA (Monoethanolamine)

Natuurlijk zijn er nog heel veel meer ingrediënten die ook niet goed zijn voor je huid, maar in wellicht mindere mate dan de hierboven genoemden boosdoeners. Om te weten of een ingrediënt schadelijk is voor je gezondheid of niet kun je het opzoeken in de database van de Amerikaanse Environmental Working Group (EWG). Dit is een non-profit organisatie die zich bezighoudt met bescherming van de menselijke gezondheid en het milieu. Op   www.ewg.org/skindeep staat een uitgebreide database die je gratis kunt gebruiken om te zien of je producten schadelijk zijn voor mensen of niet. Hier kun je zowel merken als producten en losse ingrediënten opzoeken. Omdat het een Amerikaanse database is, zijn veel producten die in Europa te koop zijn niet te vinden in de database. Gelukkig kun je wel zoeken op ingrediënten, maar dit kost je wel wat meer tijd.

Hoe ga je nu te werk? Om te beginnen kun je je favoriete producten eens onderzoeken. Dit is niet moeilijk, maar kan een tijdrovend karweitje zijn. Wanneer je tot de conclusie komt dat je de spullen die je al jarenlang op je huid smeert beter niet kunt gebruiken is het tijd om op zoek te gaan naar iets anders. Voordat je een nieuw product koopt is het verstandig om de ingrediënten op te zoeken in de database van EWG. Zoek de ingrediëntenlijst van bijvoorbeeld de dagcrème die je wilt kopen op internet, of wanneer je in de winkel staat en je ziet een een potje dagcrème dat je bevalt, maak dan een foto van de ingrediëntenlijst en bekijk deze vervolgens in de database.

Natuurlijk en biologisch

Wanneer je je hele toiletkastje hebt uitgepluisd en het grootste deel hebt  opgemaakt of weggegooid, dan wordt het tijd om iets nieuws te zoeken. Zoek het om te beginnen in de natuurlijke hoek. Chemische spullen op je huid smeren is niet goed, natuurlijke ingrediënten zijn beter. Nu is het niet zo dat alle natuurlijke ingrediënten goed voor je zijn. Ruwe olie (de zwarte olie die uit de grond wordt gehaald) is een natuurlijk product, maar de vaseline die er van wordt gemaakt is niet goed voor je huid. Hier komt weer de database van EWG goed van pas.

Een andere handige tip is; lees de ingrediëntenlijst en kijk wat er staat. Staan er ingewikkelde, gekunstelde namen op? Dan is de kans groot dat het niet natuurlijk is. Handig om te onthouden is, kent je oma dit? Grote kans dat ze wel eens heeft gehoord van bijenwas en calendula (niet schadelijk), maar nog nooit van ethylhyexyl methoxycinnamate of butylphenyl methylpropional (wel schadelijk) heeft gehoord.

Nikkel

En dan nog het probleem nikkel. Vaak staan er moeilijke ingrediëntennamen op de achterkant van een tube en heb je eigenlijk geen idee wat het eigenlijk betekent. In geval van nikkelallergie wordt het nog moeilijker. Nikkel staat namelijk niet vermeld als ingrediënt op een product. Toch betekent dit niet dat er geen nikkel in zit.

Wanneer je alle schadelijke en chemische ingrediënten vermijdt smeer je al een stuk minder nikkel op je huid. Maar met natuurlijke ingrediënten alleen ben je er nog niet. Nikkel is iets wat van nature voorkomt en dus ook in natuurlijke producten zit, in het ene meer dan het andere. De volgende basisingrediënten hebben van nature een hoog nikkelgehalte. Je doet er dan ook goed aan deze niet op je huid te smeren, als je last hebt van nikkelallergie.

  • Olie van noten (zoals walnoten, argan, arachide, amandel etc)
  • Olie van zaden en pitten (zoals zonnebloem, sesam)
  • Kokos
  • Cacaoboter
  • Sheaboter
  • Jojoba
  • Haver
  • Saffloerolie

Een stralende huid

De overstap maken naar een natuurlijke en eventueel nikkelvrije huidverzorging is een flinke stap. Het betekent dat je ingrediënten moet gaan lezen en beoordelen op schadelijkheid en dat je niet meer kijkt naar reclame, maar dat je kijkt hoe jouw huid reageert op een product.

Vaak zijn de producten die niet schadelijk zijn voor je huid moelijker te vinden dan je gewend bent. Een gangbare drogist binnenlopen en je mandje volstoppen met producten door alleen naar de mooie voorkant te kijken zit er niet meer in. Je zult naar andere (web)winkels gaan kijken en alles goed onder de loep nemen, voordat je aan een nieuw product begint. Het lijkt allemaal een hele klus, maar het is wel echt de moeite waard. Je huid zal je er dankbaar voor zijn en jij ook. Een huid zonder acné, zonder eczeem die niet (meer) extreem droog en/of vet is, voelt ontzettend fijn.