Nikkel update deel 2

Een half jaar geleden heb ik geschreven over het verloop van mijn  allergie. Ik was  toen op controle geweest bij een arts gespecialiseerd in voedselallergiën. Uit die test bleek dat, ondanks een nikkelarm dieet, de nikkelwaardes in mijn lichaam te hoog waren. Ook mijn dochter is toen getest en zij bleek ook een systemische nikkelintolerantie te hebben. Beiden hebben we ook een lactose-intolerantie. Na maandenlang het advies van de arts te hebben opgevolgd, en ons dieet te hebben aangepast, zijn we onlangs teruggeweest bij de arts voor een nieuwe controle.

Voedingsadvies over lactose-intolerantie

Nikkelvrije dag

Om te beginnen goed nieuws voor mijn dochter. Haar nikkelwaardes zijn door het nikkelarme dieet gezakt.  Op advies van de arts mag ze nu zelfs éénmaal per week een maaltijd eten waarin wat nikkel zit. Voedselproducten met hele hoge nikkelwaardes worden nog steeds afgeraden. Het is dan ook nog steeds niet de bedoeling om bordenvol met peulvruchten met spinazie te eten, met als dessert een halve reep extra pure chocola. Maar het wordt nu wel makkelijker voor haar wanneer ze bij een vriendje of vriendinnetje blijft eten. Ook wanneer ze naar een kinderfeestje gaat kan ze gewoon mee-eten met de rest van de groep. Een bordje friet met snack kan ze nu eten zonder bang te hoeven zijn dat ze er klachten van krijgt. We houden hier wel rekening mee met de andere maaltijden. Als ze op woensdag een kinderfeestje heeft, gaan we haar dinsdagavond niets nikkelrijks voorschotelen. Alle maaltijden thuis blijven strikt nikkelarm, zodat haar lichaam lage nikkelwaardes blijft houden. Deze buffer zorgt ervoor dat haar lichaam sterk genoeg is om af en toe een nikkelrijke maaltijd op te vangen. We laten haar zelf kiezen welke dag van de week ze wil gebruiken om nikkelrijk te eten. Daarbij is een beetje hulp en vooruitkijken wel nodig. Een nikkelvrije dag op zaterdag vanwege een feestje (eind van de eerste week), en  een uitje met vrienden de daaropvolgende zondag (begin van de tweede week) is te veel in te korte tijd. We zijn wel erg blij dat we de teugels van het nikkelarme dieet wat mogen laten vieren.

Lactose

Ook goed nieuws op het lactose-intolerantie-front. De waardes van mijzelf en mijn dochter waren beiden zo goed als nihil. Het lactosevrije dieet heeft goed geholpen. Dit betekent niet dat we onszelf nu weer helemaal vol kunnen proppen met lactose. Het afgelopen half jaar heb ik lactose zoveel mogelijk vermeden. Af en toe is er wel eens wat lactose tussendoor geglipt en daar heb ik ook last van gehad. De meest opvallende symptomen bij mij zijn last van mijn spijsvertering (buikpijn, gevoel dat het rommelt in de buik en diarree). Dit heb ik niet alleen gehad bij het eten van zuivel, maar ook van lactosevrije melk. Het ene merk is het andere niet en van het ene merk lactosevrije melk krijg ik wel klachten, van het andere niet. Nu moet ik toegeven dat ik wat lactose betreft wat minder rigide ben dan bij nikkel. Dit komt heel simpel gezegd, omdat ik er minder hinder van ondervind. Na het eten van nikkel heb ik wekenlang hardnekkige klachten, na het eten van lactose heb ik een paar dagen wat zeurende klachten en slaap ik nog steeds goed.

Mate van gevoeligheid voor nikkel

En dan is het tijd voor mijn nikkelupdate. Mijn nikkelwaardes waren heel erg gezakt, in vergelijking met de vorige keer. Het verbaasde me niet heel erg, ik had immers nóg meer nikkelrijke voeding uit mijn dieet geschrapt dan ik in voorgaande jaren had gedaan. Sommige dingen waarvan ik dacht dat ik het af en toe wel kon eten, heb ik het afgelopen half jaar niet meer gegeten. Gelukkig was dat ook te zien in de resultaten.

Uit de test bleek tevens dat ik heel erg gevoelig ben voor nikkel, ondanks de lage nikkelwaarde in mijn lichaam. Een nikkelvrije dag of maaltijd zit voor mij niet in het verschiet. Ik zal nog jaren een zeer strikt nikkelarm dieet moeten volgen, zo niet voor altijd (ik vermoed het laatste). Ik blijf wel verschillende dingen uitproberen, misschien dat mijn lichaam toch positief reageert op sommige producten. Maar in de basis blijft het een strikt nikkelarm dieet. Veel mensen die een systemische nikkelintolerantie hebben kunnen na verloop van tijd met nikkelvrije dagen of maaltijden hun klachten onder controle houden. Dit is bij mij helaas niet het geval.

Nikkelaanval

Deze uitslag verbaasde me niet zo heel erg. Ik heb de afgelopen maanden tweemaal klachten gehad na het eten van nikkel. En het waren niet eens producten met een heel erg hoog nikkelgehalte, maar met een redelijk hoog nikkelgehalte. Eén keer heb ik twee dagen achter elkaar een klein bakje chips gegeten. De daaropvolgende week had ik klachten. Als ik al buikpijn, slapeloosheid en eczeem krijg van een paar bakjes chips, dan ben ik vast héél erg gevoelig voor nikkel, aldus mijn niet-professionele conclusie. In dit is nu dus ook bevestigd door de arts. Wat ik daarvan vind? Tja, ik vind het natuurlijk jammer dat ik niet de vrijheid heb om éénmaal per week een nikkelvrije dag te hebben, dat maakt het leven toch een stuk makkelijker en aangenamer.  Ik had het graag anders gezien. Maar ik vind het heel erg fijn dat ik niet meer constant last heb van vermoeidheid, eczeem, slaapproblemen, buikpijn etc. Het blijft een uitdaging om nikkelarm te eten,en dan nog het liefst gezond en gevarieerd. Planning blijft een grote must in ons huishouden. Dit haalt de druk van het maaltijden bereiden af en zorgt ervoor dat er altijd iets te eten is wanneer mijn buik rammelt van de trek. Ik blijf doorgaan met het uitproberen van verschillende producten en hoop zo mijn dieet wat te kunnen uitbreiden. Maar als in de toekomst blijkt dat het blijft bij wat ik nu mag eten, dan is dat geen probleem.