Nikkelallergie in Israël deel 1 – Ontbijt

Hier ben ik dan, in het mooie Israël. We beginnen de dag met een heerlijk ontbijt. Ik logeer in een kleine guesthouse waar elke dag een ontbijtbuffet wordt geserveerd. Elke dag worden verse gerechten klaargemaakt en elke dag is er een gevarieerd aanbod. Het personeel is erg behulpzaam en beantwoordt met plezier mijn vragen; hoe heet dit gerecht, wat zit er in? Omdat het een kleine guesthouse is, wordt bij twijfel meteen iemand van de keuken ingeschakeld om antwoord te geven op mijn vraag.

Watermeloen en sinaasappel

Hoewel het buffet overheerlijke gerechten tentoonspreid, zijn er toch een aantal dingen die ik niet eet. Laat ik daar mee beginnen.

Ontbijtgranen

Elk hotel biedt een selectie aan van ontbijtgranen; muesli en cornflakes. Alle varianten hiervan zijn nikkelrijk en dit gedeelte sla ik simpelweg helemaal over.

Wit broodje met boter en sinaasappeljam

Brood

Bruin brood laat ik uiteraard links liggen, hetzelfde geldt voor broodjes met sesamzaadjes. Gelukkig zijn er ook witte broodjes voorradig. Deze bevatten een kleine hoeveelheid gist (wit zuurdesem is niet standaard aanwezig), maar ik eet deze wel. Ik beperk me wel tot één broodje bij het ontbijt. De witte broodjes zijn tegelijkertijd gebakken met de witte broodjes met sesamzaadjes. Dit betekent dat er nog wat verdwaalde sesamzaadjes bovenop zitten en soms veel aan de onderkant. Die aan de bovenkant schraap ik er met een mes af (die “liggen” er bovenop). Die aan de onderkant zitten in het brood en ik snij deze eraf door een laagje van de onderkant weg te snijden.

Beleg voor het broodje bestaat uit een beetje boter. In het buitenland vind je vaak boter, in tegenstelling tot Nederland, waar je vaak geconfronteerd wordt met nikkelrijke margarine. Verder besmeer ik het met een beetje jam. Het nikkelarme aanbod bestaat uit sinaasappeljam (mijn favoriet deze week), kersenjam en aardbeienjam.

Eieren

Elke dag liggen hardgekookte eieren klaar op het buffet. Ook is er roerei, waar een klein beetje melk in zit. Het roerei is wisselend alleen ei of met iets extra’s. Ik neem alleen roerei wanneer er geen extra ingrediënten inzitten (zoals nikkelrijke groenten, peulvruchten of zaden).

Vlees

Op het warme deel van het buffet ligt elke dag gebakken worst, dit neem ik niet. Het is geen verse worst, maar een kant-en-klaar product. De kans dat het nikkelrijk is, is groot. Ik bewaar mijn nikkelbuffer liever voor iets anders. Wat betreft broodbeleg ligt er een soort pate, die ik ook niet neem. Verder is er bijna geen vlees als broodbeleg.

Roerei, witte koolsalade, bietensalade, auberginesalade en schapenkaas

Salades

Wat een feest! Elke dag staan er verse salades op tafel, en elke dag weer anders. Het merendeel van de salades is klaargemaakt met olijfolie, citroensap en peper en zout (nikkelarme dressing). Wanneer er een witte dressing op zit, is het gemaakt van yoghurt in plaats van mayonaise. En ook de yoghurtdressing is nikkelarm, het komt niet uit een flesje, maar wordt elke dag vers gemaakt. Ik heb vooral gegeten van de salades met witte kool (de rozijnen heb ik er uit geplukt), rode biet, rode kool, paprika en af en toe gemengde salade van tomaat, komkommer, ui en verse kruiden (de tomaat en ui heb ik er een beetje uitgevist). De salade met aubergine heb ik een klein hapje geprobeerd. Ik proefde meteen de tahin en heb de rest van deze salade vervolgens niet meer opgegeten.

Fruit

Zoals ik had verwacht staat er ook elke dag een ruime selectie vers fruit op het buffet. Alles is al kant-en-klaar gesneden en kan zo opgeschept en gegeten worden. De keuze voor mij bestaat uit meloen, watermeloen, sinaasappel, appel, perzik, druiven. Hoewel ik niet alle fruit mag eten (peren, abrikoos, kiwi en gedroogd fruit), blijft er elke dag genoeg over om uit te kiezen.

Het nadeel is dat ik niet een stuk fruit mee kan nemen voor onderweg als snack. Een hele appel neem je immers makkelijker mee in je tas dan partjes appel.

Verse yoghurt met honing en watermeloen

Zuivel

Op het buffet staat elke dag verse yoghurt, verse ricotta, yoghurt in portieverpakking, harde kaas, semi-harde kaas, verse kaas (zacht) en feta. Ik neem elke dag één hele portie of twee halve porties zuivel. Om het mezelf niet te moeilijk te maken, neem ik elke dag bij het ontbijt een pilletje met lactase om de lactose in de zuivel af te breken. Wanneer je een lichte lactose-intolerantie hebt kun je er ook voor kiezen om geen supplementen in te nemen en afwisselend slechts een beetje zuivel te eten. Ik heb ervoor gekozen om tijdens de reis wel lactasesupplementen in te nemen. Ik verwacht al genoeg problemen met de nikkelallergie en wil niet opgezadeld zitten met het extra probleem van lactose-intolerantie. Doordat ik zuivel eet bij het ontbijt is het ook makkelijker om proteïne binnen te krijgen.

Drinken

Dit was helaas wat teleurstellend. Uiteraard heb ik de melk laten staan. Ik heb ervoor gekozen mijn dagelijkse lactoselimiet te vullen met zuivel om te eten en wil daar niet boven gaan door ook nog eens extra melk te drinken. Bovendien drink ik nooit melk en zie ik geen reden om daar nu aan te beginnen. Verse jus d’orange is er niet. Wel is er elke dag een soort “verse” limonade, maar deze heeft een wat chemische nasmaak, dus na een klein slokje laat ik dat de rest van de vakantie maar staan.

Er staat een grote koffiemachine waar je zelf een koffie of thee kunt kiezen. Omdat het uit een machine komt, krijgt de drank nikkel mee uit de machine. Bovendien is koffie uit een machine nooit lekker. Ik heb er dan ook geen moeite mee om geen koffie uit de machine te nemen.  Naast de machine staat ook een koffiepot waar je filterkoffie kunt nemen. Deze heb ik wel een paar keer genomen. Andere dagen heb ik koffie bij het ontbijt overgeslagen en heb halverwege de ochtend in een koffiebar verse espresso gedronken.

Wat ik wel elke dag kon drinken bij het ontbijt was water. Simpel en lekker. Beetje saai, dat wel, maar liever saai drinken dan nikkel drinken.

Versgebakken olijfbrood met wat olijfolie, witte koolsalade en paprikasalade

Extra

Elke dag stond er een extraatje op het buffet. Helaas was dit vaak een nikkelrijk gerecht, zoals hummus, een bonenschotel, een stoofgerecht in tomatensaus of een nikkelrijk visgerecht. Eén dag stond er versgebakken olijfbrood. Er zat ook een doe-het-zelf dipsausje bij. Hiervoor strooi je eerst wat verse of gedroogde za’atar (gedroogde kruiden met sesamzaadjes) in een schaaltje, giet er wat olijfolie overheen en mengt dit door elkaar tot een groen sausje. Ik heb het ook geprobeerd (de sesamzaadjes vermijdend) en het was erg lekker. Ik heb er toch niet veel van genomen, enerzijds omdat het erg zout was en anderszijds omdat ik het nikkelgehalte er niet van ken. Het olijfbrood was wel een groot succes, maar omdat het is gemaakt met gist (verse) heb ik me ingehouden en slechts een paar stukjes gegeten.

Al met al was ik erg tevreden met het ontbijt. Ook voor nikkelisten en lactose-intoleranten bleef er genoeg te kiezen over van het ontbijtbuffet. En waar ik erg blij mee was, is dat er elke dag voor mij een ruime keus was uit vers bereide gerechten en pure, onbewerkte voedingsmiddelen. Daarbovenop smaakte het allemaal erg lekker. Een lekker, gevarieerd en uitgebreid begin van de dag. Klaar om er op uit te trekken en het land te ontdekken.