Nikkelallergie in Israël deel 2 – tussendoortjes

We zitten nog in Israël en na het ontbijt is het tijd om er op uit te gaan. De planning voor vandaag is om rond te gaan lopen in de stad Jeruzalem. Ik heb nog geen idee wat er allemaal te krijgen is als tussendoortje en vooral of het nikkelarm is. Ik ben hier wel een beetje op voorbereid en heb voor de eerste dag wat meegenomen van thuis. Flesjes water heb ik niet mee kunnen nemen van thuis (dit komt niet door de douane). Dus het eerste wat ik ga doen is op zoek naar een klein flesje water voor onderweg, het belooft namelijk een warme dag te worden.

Prachtig uitzicht op de Dode zee

Fruit

Mijn plan was om in een supermarktje of marktkraampje wat fruit te kopen om tussendoor te eten. Dit viel tegen. Ons hotel staat in de oude stad (binnen de stadsmuren) en daar is geen enkele supermarkt te vinden. Na een paar uur rondlopen en genieten van de prachtige dingen die oud-Jeruzalem te bieden heeft, was hoog tijd om iets te snacken te zoeken. Omdat we onderweg niets tegen zijn gekomen waar ik wat fruit kon kopen, ben ik rond gaan vragen. Er zijn een paar kleine winkeltjes waar kruidenierswaren worden verkocht, maar verse groenten en vers fruit worden in de oude stad alleen verkocht op de markt. Nu bestaat een groot deel van de oude stad uit markt en zit tjokvol met winkeltjes met allerlei waren, maar vers fruit is alleen te verkrijgen bij de meat market, een deel van de markt waar lokale mensen hun dagelijkse, verse boodschappen doen. En dat deel van de markt is een heel stuk lopen van ons hotel en daar hadden de kinderen geen zin meer in. Ook het voorstel een wandeltochtje te maken naar een supermarkt buiten de muren van de oude stad kon op weinig enthousiasme rekenen. Uiteindelijk zijn we terecht gekomen in een klein kruidenierszaakje waar ik Italiaanse crackers heb gevonden. Veel crackers in deze winkel bevatten sesamzaadjes, palm- of kokosolie of andere nikkelrijke toevoegingen. Deze Italiaanse crackers zijn gemaakt met olijfolie, zuurdesem en biergist, de beste optie voor nikkelallergie in de hele winkel.

Verse Jerusalem bagels in de oude stad

Jerusalem bagel

Wanneer je door de straatjes van de oude stad loopt, kom je vanzelf een keer een Jerusalem bagel tegen. Deze grote, langwerpige bagels worden op verschillende plekken in de stad aangeboden en worden vaak vers gebakken. Wat een mooi gezicht om op de hoek van een straat een kraampje te zien helemaal vol met versgebakken lekkernijen. In de oude stad zie je zelfs mannen lopen met een groot houten blad op hun hoofd, vol met Jerusalem bagels. Helaas zitten al die bagels vol met sesamzaadjes. Ik heb het nog gevraagd aan de bagelverkoper, maar dit type bagel is alleen verkrijgbaar met sesamzaadjes. Dat is jammer, dat betekent dat ik me maar houd bij mijn droge crackers.

Vers geperste watermeloensmoothie

Fruit smoothie

Overal in de oude stad zie je kleine tentjes waar verse fruit smoothies worden gemaakt. Je kiest zelf wat voor fruit je er in wilt hebben en soms wordt het zelfs ter plekke voor je klaargemaakt, verser kan het niet en je weet precies wat er in zit. 

Er waren een heleboel fruitsoorten verkrijgbaar die ook nog eens nikkelarm zijn, zoals mango, sinaasappel, watermeloen, granaatappel en galiameloen. We wilden graag een watermeloensmoothie proberen en wat was dát lekker! Ik heb nog nooit zo’n lekkere fruitdrank gehad, elke slok proefde je de zoete, frisse smaak van pure watermeloen. Zo heb ik toch nog wat fruit als tussendoortje gevonden!

Dode zee

We hebben een dagtripje gepland naar de Dode zee. We blijven de hele dag weg, dus er moet wat gepland worden voor de tussendoortjes. Ik ga ervan uit dat ik er niets kan vinden en neem zo veel mogelijk mee. We gaan met de auto, dus het is makkelijk om in ieder geval een paar flessen water mee te nemen. Alles wat ik daar of onderweg nog kan vinden om te drinken is mooi meegenomen en zal een welkome afwisseling zijn, maar ik weet in ieder geval zeker dat ik genoeg te drinken heb deze dag.

Tijdens het ontbijt in het hotel heb ik, na het uitgebreide ontbijt, een broodje klaargemaakt met  sinaasappeljam om op te eten onderweg in de auto. Fruit meenemen van het ontbijtbuffet lukt niet,  omdat het allemaal al kant en klaar gesneden is. Verder is er niets meer van het ontbijtbuffet wat nikkelvrij is en geschikt is om mee te nemen. Een klein bakje yoghurt is namelijk niet zo handig om een paar uur buiten de koelkast te bewaren als je in de woestijn bent. Om die reden heb ik ook geen boter op het broodje gesmeerd. Wat ik verder nog meeneem zijn een paar pakjes crackers die ik eerder deze week heb gekocht. Verder heb ik nog wat nikkelvrije snoepjes voor wanneer ik niets anders kan vinden (ik heb anijssnoepjes en zuurtjes in mijn tas zitten).

Het is maar goed dat ik wat mee had genomen. Bij de Dode zee worden wel snacks verkocht, maar helemaal niets nikkelarm. Ook in de oase, waar we die middag hebben gezwommen en rondgelopen in een natuurpark was niets nikkelarms te vinden. Voorverpakte ijsjes waren er gelukkig wel voor de kinderen, maar niets nikkelarms voor mij. Een verse espresso heb ik er wel kunnen vinden en daar heb ik ook lekker van genoten, samen met droge crackertjes uit mijn tas.

Israëlische ijssalon met Italiaans ijs en en Hebreeuws menu

Tel Aviv

Het is de laatste dag van de reis en we zijn we in Tel Aviv. We hebben een hotel vlakbij het strand geboekt in een buurt die vol zit met kleine eettentjes. Ook kleine winkeltjes en supermarktjes zijn er genoeg op loopafstand en vers fruit is makkelijker om te vinden dan in Jeruzalem. In één van die winkeltjes werden ook verse olijven verkocht. Ik heb een bakje genomen met een paar verschillende soorten, de één nog lekkerder dan de ander.

Na een heerlijke strandwandeling zijn we neergestreken bij een Italiaanse ijssalon. Het ijs is versgemaakt en ziet er ook zo uit. Ik heb een bakje (geen hoorntje) genomen met aardbeisorbet, een nikkelarm en lactosevrije ijssoort. Het menu van de ijssalon is in het Hebreeuws geschreven, dus daar word ik niet veel wijzer van. Gelukkig spreekt het meisje van de ijssalon goed engels en kan mijn vragen allemaal beantwoorden.

Nikkelarme crackers

Tussendoortjes

In Israël is het niet moeilijk om een lekker en gezond tussendoortje te vinden. Jammer genoeg is het wel moeilijk om een tussendoortje te vinden dat ook nikkelarm is. Zo vind je bijvoorbeeld met gemak een winkeltje of kraampje waar noten, pitten en zaden worden verkocht. Dat ziet er allemaal erg lekker uit, maar zijn zó nikkelrijk dat ik het niet wil eten, zelfs als er helemaal niets anders is.

Gelukkig heb ik wel een pak nikkelarme crackers gevonden, waar ik dankbaar gebruik van heb gemaakt. Soms heb ik dit aan kunnen vullen met wat anders. Wanneer ik echt helemaal niets anders had kunnen vinden, dan waren verse broodjes nog een optie geweest. Maar ik had voldoende om de dag door te komen. Het was soms best wel even zoeken, maar het is allemaal goed gelukt. Soms zat er wat weinig variatie in mijn snackmomenten (tja, de crackers verliezen een beetje hun glans na een paar dagen), maar het is me wel gelukt om nikkelvrij te snacken zonder al te veel moeite. Ik heb niet rond gelopen met een rammelende, lege buik en heb net als de rest kunnen genieten van de prachtige schatten van het land.