Nikkelgehalte in voeding

 

Nikkel zit werkelijk overal in. Maar wat moet je nu vermijden? En wat kun je onbeperkt of met mate eten? Laten we beginnen met wat je moet vermijden. Dit zijn alle producten met een hoog nikkelgehalte.

Vermijden; voedingsmiddelen die veel nikkel bevatten

  • Proteine: peulvruchten, noten, zaden en pitten (bijvoorbeeld lijnzaad, maanzaad, sesamzaad), mosselen, paling, oesters, haring, makreel, schaal- en schelpdieren, weekdieren, orgaanvlees, paté, smeerworst, vleeswaren.
  • Groenten/fruit: gedroogd fruit (pruimen, rozijnen, abrikozen, dadels etc), boerenkool, spinazie, de meeste slasoorten,  peterselie, mais, mierikswortel, avocado, ananas, vijgen, moerbei, geconcentreerde tomaat (tomatenpuree, passata, ketchup).
  •  Koolhydraten: gierst, gerst, haver, havermout, boekweit, teff, quinoa, amarant, volkorenproducten, volkoren rijst, plantaardig meel zoals amandelmeel.
  •  Zuivel:  margarine, plantaardige zuivel zoals amandelmelk, havermelk, kokosmelk, sojamelk.
  • Overig: chocolade, cacao,  chemische rijsmiddelen, gedroogde gist, chemische zoetstoffen, soja en soja-producten, rode wijn,  johannesbroodpitmeel, drop en zoethout, kaneel, kokos, pindakaas, tahin, amandelpasta, hummus, plantaardige olie, (kant-en-klaar) glutenvrije producten, kant-en-klaar-bouillon, kant-en-klare soepen en sauzen, industrieel bewerkt voedsel, alles in blik ……………

Helaas is er nog geen definitieve lijst van nikkelgehalte in voedingsmiddelen.

Mais bevat een niet erg hoge concentratie nikkel, maar wordt door systemische nikkelallergiepatiënten niet goed verdragen, en dient dan ook te worden vermeden.

Er staan ook dingen op de lijst die per 100 gram product een erg hoog nikkelgehalte heeft. Maar omdat deze ook goede eigenschappen heeft, is het wel aan te raden deze in kleine hoeveelheden in je menu te verwerken, zoals peterselie en kaneel.

Met mate eten; voedingsmiddelen die een redelijk hoge hoeveelheid nikkel bevatten.

Voedingsmiddelen met een redelijk hoog nikkelgehalte kun je met mate eten, Dat wil zeggen in kleine hoeveelheden en niet dagelijks.

  • Proteine: vis (vers of  uit glas zoals tonijn, ansjovis), pijnboompitten.
  • Groenten/fruit: artisjok, asperges, broccoli, tomaat (vers), ui, erwten, paddestoelen, prei, rabarber,  groene bonen (haricot verts), pastinaak, raapstelen, meiraap, kool, koolrabi, abrikozen, blauwe bessen, frambozen, mango, peer, perzik, zwarte bessen, pruimen (vers), venkel, bleekselderij.
  • Koolhydraten: licht-volkoren granen. 
  • Zuivel: industriële en/of bewerkte kaas, bewerkte zuivel (zoals yoghurt met een smaakje).
  • Overig: olijfolie,  rijstolie, zonnebloemolie, druivenpitolie, jam (pectine), witte wijn, bier, koffie, laurier, nootmuskaat, kruidnagel, verse kruiden, peper, knoflook.

Wat wel te eten: voedingsmiddelen die relatief weinig nikkel bevatten.

Zoals verwacht is al dat kant-en-klaar eten niet goed voor je. Helaas is ook een groot deel van het “gezonde” eten slecht voor je. Je zou bijna zeggen dat je allergisch bent voor gezond eten. Maar wat kun je dan wel eten? Alleen maar dierlijk voedsel eten is ook niet zo gezond! Gelukkig zijn er ook nog plantaardige voedingsmiddelen met een laag nikkelgehalte, die je met een gerust hart kunt eten.

  • Proteine:, vis (behalve de hierboven genoemde soorten), rood vlees (zoals rund, varken, kalf, lam, paard), wit vlees (zoals kip, gevogelte en konijn),
  • Groenten/fruit:  ijsbergsla, rucola, biet en snijbiet, aubergine, radijs, pompoen, courgette, paprika, andijvie, spruitjes, komkommer, witlof, bloemkool, wortel, rettich, paksoi, Chinese kool, veldsla zuring, radicchio, knolselderij, citrusvruchten, druiven, appels, aardbei, banaan, bramen, citroen, cranberry, granaatappel, kaki, kersen, kiwi, mandarijn, meloen, nectarine, papaya, pompelmoes, rode bessen, sinaasappel, meloen, watermeloen.
  • Koolhydraten:  geraffineerde rogge, witte tarwe, witte rijst, wit zuurdesembrood, aardappelen (zonder schil en met mate),
  •  Zuivel: boter (volvet), melk, eieren, rijstemelk, alles puur (zoals yoghurt zonder smaakje of toevoegingen).
  • overig: chilipeper, gember, bouillon gemaakt van toegestane producten, zeezout, pure vruchtensappen (van toegestaan fruit), water.

Zoals je ziet is de toegestane lijst met voedingsmiddelen erg beperkt. In principe is het toegestaan voedingsmiddelen met een laag nikkelgehalte ongelimiteerd te eten. Maar overdrijf niet en varieer!

Het is belangrijk, na verloop van tijd, wanneer het nikkelgehalte in het lichaam laag is, om voedingsmiddelen met een wat hoger nikkelgehalte in kleine hoeveelheden te introduceren. Dit om een eenzijdig dieet (en de schadelijke gevolgen daarvan) te vermijden en ook om te profiteren van de goede eigenschappen die sommige voedingsmiddelen met een redelijk hoog nikkelgehalte hebben. Zo kan af en toe een licht volkoren boterham (16 tot 17 microgram nikkel) aanvaardbaar zijn, maar 4-5 sneetjes per dag, elke dag? Wil je toch een keer iets uitproberen met een hoog nikkelgehalte, zoals chocola? Zorg er dan voor dat je een paar dagen ervoor en erna een strikt laag-nikkel menu eet en maak er geen gewoonte van.

Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar de nikkelinhoud van verschillende voedingsmiddelen. Wanneer er nieuwe data beschikbaar is, wordt bovenstaande lijst aangepast. Het kan dus voorkomen dat er iets veranderd in de lijst en af en toe komt het voor dat er iets naar een andere categorie verplaatst.

Bron: