Nikkel zit werkelijk óveral in en als je last hebt van nikkelallergie moet je bij alles wat je doet opletten. Oók tijdens het eten moet je attent zijn op wat je gebruikt om te eten. Er zit namelijk nikkel in bestek. En die nikkel kan eczeem veroorzaken. Eczeem, of rode jeukerige plekken rond de mond kunnen er op wijzen dat je een allergische reactie hebt op bestek. Ook jeukerige handen of eczeem op handen kunnen duiden op een nikkelallergie, door het aanraken van het bestek met je handen.

Bestek zonder nikkel behoort tot de basisbenodigdheden in de keuken bij nikkelallergie

Allergische reactie

Er zijn twee soorten nikkelallergie: contactallergie en systemische allergie. In het geval van een contactallergie kun je eczeem krijgen wanneer je bestek gebruikt waar nikkel in zit. Je lichaam komt zo in direct contact met nikkel, met je handen hou je immers het bestek vast. Maar ook je mond raakt het bestek aan en kan hierop reageren. Ook wanneer je intolerant bent voor nikkel in voeding heb je de contactallergie en kan je lichaam reageren op het directe contact met nikkel. Maar niet alleen eczeem, ook een rode schilferige huid rond de mond of huiduitslag zijn het gevolg van nikkelallergie. En ook in de mond zelf kunnen allergische reacties ontstaan, zoals aften of geïrriteerd mondslijmvlies.

Bestek zonder nikkel

18/0 staat voor nikkelvrij

Gewoon bestek wordt doorgaans gemaakt van roestvrijstaal, en daar zit dus nikkel in. Roestvrijstaal wordt aangeduid met 18/10, dit betekent dat het bestaat uit 18% chroom en 10% nikkel.

Hoewel je erg goed moet zoeken is het er wel, nikkelvrij bestek. Kijk goed op het bestek of op de verpakking naar het getal dat er op staat. Wanneer er 18/0 en 18/c op staat betekent het dat er géén nikkel in zit. Staat er niks op? Dan kun je ervan uitgaan dat er nikkel in zit.

Soms wordt bestek aangeduid met nikkelvrij, maar is het dat niet. Zo worden bijvoorbeeld lepels met een plastic handvat bestempeld als bestek zonder nikkel, maar dat is het niet. Het handvat is misschien zonder nikkel, maar het gedeelte dat je in je mond stopt is dan vaak wél gemaakt van 18/10 materiaal en heeft dus nikkel.

Hout, siliconen en plastic

Anderen materiaalsoorten waar geen nikkel in zit zijn hout, siliconen en plastic. Ga je voor hout of bamboe, kies dan een besteksoort die onbehandeld is. Je hebt er namelijk niets aan als je een vernislaag of verflaag dagelijks in je mond stopt, ook dát is niet goed voor je gezondheid.

Plastic is sowieso niet goed voor je gezondheid en hoe minder je daarvan in je mond stopt hoe beter. Ga je toch voor plastic kies dan een plasticsoort die het minst schadelijk is voor je gezondheid, zoals PP (Polypropyleen). Deze plasticsoort wordt ook wel aangeduid als nummer 5 plastic (getal binnen het driehoekje van pijltjes). Uiteraard kies je een plastic bestek dat je vaker kunt gebruiken. Wegwerpbestek is slecht voor het milieu en je gezondheid.

Nikkel en ik

In mijn huis heb ik ál het dagelijkse bestek vervangen door nikkelvrij bestek. Zo hoef ik niet elke keer te zoeken naar die ene nikkelvrije lepel die dan net in de vaatwasser staat of gewoon zoek is. Nu krijgt iedereen aan tafel hetzelfde bestek en dat maakt het een stuk makkelijker voor me. Het oude 18/10 bestek heb ik overigens niet weggegooid. Dat is namelijk altijd handig voor feestjes.

Wanneer ik een keer uit ga eten gebruik ik gewoon het bestek dat voorhanden is. Van één keer eten met nikkelbestek krijg ik geen eczeem. Maar een vriendin van mij krijgt bijvoorbeeld al een allergische reactie wanneer ze in een restaurant een vork oppakt, haar handen gaan meteen jeuken. Wanneer ik langer dan een paar dagen op vakantie ga heb ik wél altijd nikkelvrij bestek, een langere periode met nikkelbestek eten is vragen om moeilijkheden.