Omelet met kaas

 

In de meivakantie was ik op vakantie in Alghero, een prachtig stadje in het noorden van Sardinië. Daar sliepen we in een hotel vlakbij het strand met uitzicht op de zee. Wat is het toch heerlijk om elke ochtend wakker te worden met het geluid van de golven en de geur van zilte zeelucht en een stralende zon. Elke ochtend stond in de ontbijtzaal een zeer uitgebreid ontbijtbuffet klaar met allerlei heerlijke gerechten. Het meeste was natuurlijk off-limits voor nikkelisten. Hier was ik op voorbereid en ik had dan ook mijn eigen witte zuurdesembrood meegenomen. Gelukkig bleef er nog genoeg over om te kiezen. Eén van mijn favorieten was de omelet met kaas. De ontbijtchef maakte à la minute de omeletten klaar op ieders verzoek. Deze sympathieke chef heeft mij geleerd hoe ik deze omelet ook thuis kan klaarmaken. Nu leer ik het jullie, zodat ook jullie thuis kunnen genieten van een overheerlijk, nikkelarm ontbijt.

Omelet met schapenkaas en salade

Ingrediënten

 • 2 biologische eieren
 • paar stukjes Pecorino Sardo (of andere schapen- of geitenkaas)
 • peper
 • olijfolie extra vergine

 

Bereidingswijze

 1. Verhit een stalen pan op het vuur.
 2. Breek de eieren in een schaaltje (bijvoorbeeld glas). Voeg peper toe en kluts de eieren door elkaar. Ik gebruik geen zout, omdat de kaas al genoeg zout bevat.
 3. Wanneer de pan heet genoeg is, zet je het vuur vrij laag.
 4. Giet wat olijfolie in de pan en draai de pan zodanig dat de hele bodem bedekt is met olijfolie.
 5. Giet het eiermengsel in de pan en spreid het mengsel egaal over de pan uit (gebruik hiervoor eventueel een vork of bolle kant van een lepel).
 6. Leg op één helft van het ei de kaas (niet te dicht bij de rand).
 7. Manouvreer de spatel (hout of silicone) onder de helft van het ei dat niet bedekt is met kaas. Sla de helft van de omelet dubbel (de kaas is nu bedekt).
 8. Na een minuutje manouvreer je de spatel opnieuw onder de helft van het ei en sla weer dubbel. Je hebt nu een kwart van de pan bedekt met ei. ( Je kunt deze stap ook overslaan. Dan heb je de halve pan bedekt met ei.)
 9. Wacht nog een minuutje en serveer meteen met een lekkere salade van bijvoorbeeld rucola, ijsbergsla en komkommer met een beetje olijfolie.