Ovenschotel met aardappel en worst  

 

Soms wil je gewoon een makkelijke maaltijd met zo min mogelijk afwas. Dan is deze ovenschotel ideaal. Met de aardappel, groenten en vlees bij elkaar heb je bovendien een uitgebalandeerde maaltijd. Terwijl de schotel in de oven zit, kun je vast beginnen aan een makkelijk voorgerecht, zoals schijfjes komkommer, wortel, bleekselderij of witlof.

Eet je met je gezin op verschillende tijden, omdat de kinderen naar training  moeten, maar nog niet alle familieleden zijn thuis, ook dan is deze maaltijd superhandig. Maak de hele ovenschotel klaar, degenen die als eerste de deur uitmoeten, scheppen hun avondeten op en kunnen beginnen. Zet de oven op 60 graden en zet de schaal terug in de oven. Het zal nu een hele tijd warm blijven, zonder door te bakken of aan te branden.

Aardappel, paprika en verse worst

Benodigdheden

 • 1 kg vastkokende aardappelen (bij voorkeur biologisch)
 • 300-400 gram verse worst
 • 3 paprika’s
 • Olijfolie extra vergine
 • Verse platte peterselie
 • Zout en chilipeper

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Schil de aardappelen en snijd in grove stukken.
 3. Giet een beetje olijfolie in een glazen ovenschaal en leg de aardappel er op. Bestrooi met zout en eventueel chilipeper. Giet nog een beetje olijfolie over de aardappelen en meng goed door elkaar. Bak in de oven voor 45 minuten.
 4. Schep de aardappelen om. Snijd de worst in grove stukken en leg op de aardappelen. Bak 10 minuten.
 5. Was de paprika en snijd in grove stukken. Leg in de ovenschaal en schep alles door elkaar. Bak voor 20-30 minuten.
 6. Wanneer alle ingrediënten gaar zijn, haal je de ovenschaal uit de oven. Strooi fijngesneden peterselie erover en serveer.

 

Allergienoot

Worst uit de supermarkt is problematisch voor nikkelisten. Er zitten altijd ingrediënten in die je wilt vermijden, zelfs in biologische worst. Een veiliger keus is een goede slager. Vraag welke verse worst hij heeft waar geen andere ingrediënten in zitten dan vlees, peper en zout, en eventueel pure kruiden en specerijen. De keuze is dan erg beperkt, ook een “goede” slager stopt allerlei kant-en-klare kruidenmixen in de worsten. Zoals je weet hebben kant-en-klare kruidenmixen doorgaans een hoge nikkelwaarde. In dit geval heb ik een verse worst gekozen met als enige ingrediënten vlees, peper, zout en nootmuskaat. Peper is wel iets wat ik vermijd, vanwege het nikkelgehalte. Maar worst zonder peper is niet verkrijgbaar. Om het nikkelgehalte niet nog verder op te krikken heb ik in de ovenschotel chilipeper gebruikt in plaats van peper.