Pasen en nikkelallergie

Het is weer bijna Pasen en dat is goed te zien om je heen. De narcissen en krokussen komen weer tevoorschijn en laten hun mooie kleuren zien. En natuurlijk liggen de winkel weer bomvol met paaseieren, chocolade haasjes en allerlei andere lekkernijen. Dit is een hele uitdaging voor degenen met een allergie voor nikkel of lactose-intolerantie.

Mandje gevuld met eiwitschuimpjes

Chocolade

Chocolade is een product dat heel erg veel nikkel bevat. Pure chocolade (35%) bevat 223 µ per 100 gram. Dit betekent dat je met één stukje chocolade nog steeds ruim boven de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zit. Donkere chocolade met een hoog percentage chocolade heeft nóg meer nikkel. Zo heeft chocola met 70% cacao een nikkelgehalte van 412 µ/100 gram. Raw chocolade (bijna 100% chocolade) bevat nog veel meer. Melkchocolade bevat minder nikkel, maar zit met 92 µ per 100 gram nog steeds ver boven de toegestane hoeveelheid nikkel in een nikkelarm dieet.

Wanneer je een lichte intolerantie hebt zou je een beetje chocolade kunnen (proberen te) eten. Wanneer je rekening houdt met het nikkelarme dieet een paar dagen voor en na het eten van de chocolade, zou het goed kunnen vallen. Dit is helemaal afhankelijk van de mate van allergie, de soort chocolade en natuurlijk de hoeveelheid.

Wanneer je kind een beetje chocolade heeft gegeten met Pasen, laat de rest van de chocolade-buit niet rondslingeren om te voorkomen dat je kind (stiekem) van de chocolade snoept en wekenlang eczeem of andere klachten krijgt. Geef het teveel aan chocolade weg, bijvoorbeeld aan een goed doel. Of ruil de nikkelrijke producten om met wat je kind lekker vindt en tevens nikkel en/of lactose-arm is.

Witte chocolade

Een andere mogelijkheid is witte chocolade. Het bevat geen cacao en bevat daarom minder nikkel dan gewone chocolade. Maar witte chocolade bevat weer meer melkpoeder dan andere chocola, wat ook een hoog nikkelgehalte heeft. Het is dus ook bij witte chocolade geen goed idee om grote hoeveelheden te eten of regelmatig kleine hoeveelheden te eten. Dagelijks een klein stukje witte chocolade zorgt voor constante te hoge nikkelwaardes. Witte chocolade paaseieren zijn moeilijk te vinden. Je kunt je kind natuurlijk ook een witte chocoladereep geven. Breek de reep in kleinere stukjes, verpak deze in gekleurde folie en verstop ze met de gewone paaseieren in de tuin.

Heb je een lactose-intolerantie, dan is chocola ook geen optie. Deze bevatten namelijk altijd melkpoeder. Een pure chocolade-variant met weinig melkpoeder zou een mogelijkheid kunnen zijn, afhankelijk van de mate van intolerantie. Toch geen chocola? Dan is het tijd om iets anders te zoeken.

Alternatieven

Wanneer je een flinke nikkelallergie hebt is het het best om helemaal geen chocolade te eten. Maar wat dan wel? Op het eerste gezicht lijkt het er op dat er voldoende andere producten in de winkel liggen, elke supermarkt of snoepwinkel heeft een groot gevarieerd aanbod van paasproducten. Maar een grondige speurtocht (etiketten lezen) wijst uit dat er vrijwel niets past in een nikkelarm dieet. Hetzelfde geldt voor een lactosevrij dieet. Bijna alles is chocola, zelfs de gekleurde eieren en kuikentjes zijn gemaakt van chocola. Verder vallen ook de volgende dingen af; marsepeinen eitjes en andere figuurtjes, koekjes, cakejes.

Naast al de zoetigheden worden ook paasschuimpjes verkocht, dit kunnen grote of kleine eiwitschuimpjes (meringues) zijn in allerlei kleuren. In principe zijn eiwitschuimpjes nikkelarm, wanneer ze gemaakt zijn van ei en suiker. Het wordt problematischer wanneer er meer ingrediënten in zitten.

Zo verkoopt Jumbo gele paasschuimpjes met de ingredienten: suiker, scharreleiwit, carotenen en natuurlijk vanille-aroma. Deze schuimpjes hebben een laag nikkelgehalte en zijn lactosevrij. Albert Heijn (en wellicht ook andere supermarkten) verkoopt verpakkingen met daarin zowel gele als groene paasschuimpjes waar ook het ingredient E133 inzit. Dit is een synthetisch blauwe kleurstof die al in veel Europese landen verboden is, zoals Duitsland, Frankrijk en Zwitserland, Zweden. Het is in verband gebracht met allergische reacties. Regelmatig deze stof eten wordt afgeraden. Wanneer je dagelijks gezond eet, zal het bij uitzondering eten van een groen eiwitschuimpje geen grote schade aanrichten.

Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag gaan en eiwitschuimpjes maken in de vorm die jij wilt en met de ingrediënten die je zelf uitkiest. Om het een beetje geel te maken zou je een snufje kurkuma kunnen gebruiken of citroenrasp.

Eieren zelf schilderen

Je zou het bijna vergeten met al die lekkernijen in de winkel, maar je kunt natuurlijk ook zelf eieren schilderen en verstoppen in de tuin. Kook gewone eieren en ga op Paaszaterdag gezellig met je kinderen aan tafel zitten om de eieren te beschilderen.

Paasmandje vullen

Gelukkig zijn er nog genoeg alternatieven om in een paasmandje te stoppen. Kinderen worden niet alleen blij van chocolade eieren. Er zijn ook verrassingseieren zonder chocolade te koop. Dit zijn plastic eieren met een speeltje en/of snoep er in. Ook kun je kleurboekjes, nieuwe stiften of paasstickers in de tuin verstoppen. Nikkelarme snoepjes of cakejes vallen ook goed in de smaak. Wil je het niet los in de tuin leggen, verpak het dan in een plastic zakje, of nog feestelijker in een gekleurd papiertje. Geef de kids verder een leuk mandje mee om alle buit in te stoppen en het wordt weer een geslaagde paaseierenzoektocht.