Deze pasta met felgroene saus is een heerlijk gerecht om doordeweeks op tafel te zetten, maar ook om indruk te maken op je gasten, wanneer je uitgebreid kookt. Verse pesto is in een handomdraai gemaakt en de smaak van verse pesto is niet te vergelijken met die uit een potje. De geur van verse basilicum vult het huis en zet een lach op je gezicht.

Voor dit gerecht gebruik ik een potje verse basilicum. Deze kun je makkelijk vinden in de supermarkt bij de verse kruiden. Soms kun je goede basilicum vinden bij een groenteboer of op de markt (niet een paar blaadjes, maar een flinke bos). Als je een bosje gesneden basilicum koopt, kun je deze het best zo snel mogelijk verwerken tot pesto. Basilicum wordt in de supermarkt ook verkocht in plastic bakjes of zakjes, maar de hoeveelheid basilicum die daar in zit, is zo weinig dat er meerdere verpakkingen nodig zijn om een fatsoenlijke hoeveelheid pesto te kunnen maken. Een potje verse basilicum (in een potje met aarde) heeft voldoende basilicum voor pesto voor 4 personen. Voordeel is dat je het ook makkelijk een paar dagen in je keuken kunt laten staan voordat je het gebruikt, en zo kunt genieten van de heerlijke geur van verse basilicum in huis.
Ik maak altijd een dubbele hoeveelheid klaar en gebruik een gedeelte diezelfde dag en de rest vries ik in. Zo kan ik doordeweeks in korte tijd een bijna-kant-en-klaar maaltijd klaarmaken. Handig voor dagen dat je weinig tijd hebt om te koken, maar wel gezond, vers en lekker wilt eten.
Ingrediënten
- Spaghetti
Potjes pesto, klaar om in de vriezer te zetten. - 1 potje verse basilicum
- 35 gram pijnboompitten
- 100 gram olijfolie extra vergine
- 1 teentje knoflook
- zout
- chilipeper
Bereidingswijze
- Breng een pan water aan de kook en voeg zout toe, wanneer het water kookt.
- Knip de basilicum uit het potje (ook de stengels) en was deze.
- Stop alle ingrediënten voor de pesto in een blender en meng tot een gladde saus. Voeg eventueel wat meer olijfolie toe. De hoeveelheid olijfolie hangt af van de hoeveelheid van de verse basilicum.
- Gooi de pasta in het kokende water en roer regelmatig om.
- Verwarm de pesto een paar minuten op zacht vuur in een pannetje.
- Giet de pasta af en giet onmiddelijk de pesto over de pasta. Goed roeren (verdeel de pesto helemaal over en door de spaghetti).
- Bestrooi met vers geraspte pecorino of parmezaanse kaas.
Allergienoot
Wanneer je last hebt van nikkelallergie of lactose-intolerantie kun je deze pesto wel eten, in tegenstelling tot die uit een potje. Pesto (origineel recept) bevat alleen de ingrediënten uit dit recept, eventueel aangevuld met Parmezaanse kaas. Kant-en-klare pesto bevat vaak onnodige ingrediënten, om het product goedkoop te maken en op te vullen. Deze onnodige ingrediënten zorgen voor het hoge nikkelgehalte, zoals zonnebloemolie, cashewnoten, conserveermiddelen, gedroogde aardappelvlokken etc.
Ook verse, zelfgemaakte pesto is niet vrij van nikkel. De olie verhoogt het nikkelgehalte enigszins, niet zo zeer de olie op zich, maar de hoeveelheid die nodig is om een goede pesto te maken. Om het nikkelgehalte zo laag mogelijk te houden kies je voor een goede, bij voorkeur biologische, extra vergine olijfolie. Dit geeft niet alleen een lager nikkelgehalte, maar geeft een goede kwaliteit aan je pesto en een voortreffelijke smaak.
Last van notenallergie? Of verdraag je pijnboompitten niet zo goed? Gebruik dan wat verse broodkruim om de structuur van de saus te verbeteren. Voor wat extra bite, voeg je de broodkruim toe op het laatste moment.
Heb je last van lactose-intolerantie? Ook dan is een kant-en-klare pesto vaak geen goed idee, omdat er vaak melkpoeder en kaas in wordt verwerkt. Dit recept bevat geen lactose. Je kunt over deze pasta wel parmezaanse kaas of pecorino strooien, deze harde kaas bevat namelijk geen lactose.
You must be logged in to post a comment.