Pasta al tonno

 

Dit authentieke, Italiaanse gerecht is een klassieker in Italië. Deze simpele pasta is een uitkomst wanneer je niet weet wat je moet klaarmaken, wanneer je eigenlijk geen tijd hebt om te koken of wanneer je heel weinig in huis hebt. Ook al zitten er weinig ingrediënten in deze pasta, hij zit vol van smaak. Dit gerecht zal binnen no-time een favoriet zijn bij je vrienden en familie. Wanneer je echt helemaal niks vers in huis hebt, kun je het klaarmaken met gedroogde chili en oregano en een blikje tonijn (tonijn in olijfolie). Maar met verse ingrediënten, maar je er werkelijk een Italiaans smaakfestijn van. En het mooie is, dit smakelijke gerecht staat binnen een kwartiertje op tafel!

Fusilli al tonno als primo piatto, een prima voorgerecht dat makkelijk uit te breiden is tot een volledige maaltijd.

Wanneer je een blikje of potje tonijn gebruikt, bak je de tonijn kort aan in de olijfolie waar het in zat. Dit hoeft niet lang, de tonijn is immers al gaar. Gebruik je verse tonijn of uit de diepvries, bak het dan tot het gaar is en giet wat extra olijfolie in de pan, anders is het gerecht te droog.

In Italië is pasta het eerste gerecht (een voorgerecht). Je maakt er makkelijk een volledige maaltijd van door er wat rauwkost bij te serveren. Zo heb je supersnel een heerlijke warme lunch of lichte avondmaaltijd. Wil je nog wat meer? Serveer er dan een bol mozzarella bij, leg deze op wat rucola, giet er een scheutje goede olijfolie over en je hebt een volledige maaltijd.

Benodigdheden (4 personen)

  • 320 gram fusilli (of andere korte pasta)
  • 125 gram tonijn (bv diepvries)
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • paar eetlepels extra vergine olijfolie
  • paar takjes platte oregano
  • 1 chilipeper
  • zout

Bereidingswijze

  1. Zet een grote pan met ruim water op en breng het water aan de kook. Schep wat zout in het water.
  2. Wanneer het water goed kookt kan de pasta in de pan. Roer regelmatig goed door om aanplakken te voorkomen.
  3. Fruit in een andere pan fijngesneden ui aan in olijfolie. Voeg fijngesneden knoflook en chilipeper toe.
  4. Voeg de tonijn bij de ui en bak mee. Wanneer de tonijn bijna gaar is kun je het makkelijk met een vork losbreken in stukjes.
  5. Snij de oregano fijn en bak kort mee met de tonijn.
  6. Giet de pasta af in een vergiet en schud de pasta in de pan met tonijn. Meng goed door elkaar.
  7. Serveer.

 

Allergienoot

In Italië wordt dit gerecht vaak klaargemaakt met een blikje tonijn (in olijfolie). Superhandig, maar degenen met nikkelallergie moeten dit natuurlijk vermijden. Er zijn ook glazen potjes met tonijn in olijfolie te vinden in de winkel, maar deze zijn vaak een stuk duurder dan blikjes. Tonijn uit de diepvries is prima te gebruiken voor dit recept, het is wel wat prijziger dan een blikje, maar er zit in ieder geval veel minder nikkel in en het is goedkoper dan verse tonijn.

Verder is dit gerecht vrij van lactose, melk, soja en noten. Je maakt het makkelijk glutenvrij door en glutenvrije pasta te gebruiken.