Pasta met raapsteeltjes

Orecchiete con cime di rapa

img_7996
Orecchiete con cimi di rape, pasta met raapsteel

Dit is een traditioneel Italiaans recept uit Puglia. Het is een makkelijke manier om extra groenten te verwerken in een gerecht  en een prima alternatief voor pasta met tomatensaus. Raapstelen zijn volop verkrijgbaar in het voorjaar, zomer en herfst.

img_7986   Benodigdheden voor 4 personen:        

  • 320-400 gram orecchiete (of een andere korte pasta, zoals fusilli of penne)
  • 2 bosjes raapstelen
  • 4-6 ansjovisjes
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Breng een pan met ruim water aan de kook.

2. Was de raapstelen en snijd  ze in grove stukken.  Houd de dikkere stukken apart. Snijd de ansjovis in stukjes.

3. Voeg zout toe aan het kokende water en gooi de pasta er in. Roer meteen met een houten lepel door de pasta om aankoeken aan de bodem te voorkomen.

img_7988

4. Zet een andere pan op het vuur en giet daarin de olijfolie. Voeg eerst de dikke gedeelten van de raapstelen toe, samen met  ansjovis en knoflook. Voeg na een paar minuten de blaadjes raapsteel toe en kook totdat de raapstelen zijn geslonken.

img_79915. Schenk de geslonken raapstelen in een glazen kan. Pureer met een staafmixer totdat een gladde, dikke saus ontstaat. Voeg eventueel een beetje water toe om de juiste substantie te krijgen. Het moet een vrij dikke saus worden.

6. Schenk de saus terug in de pan en verwarm het geheel, voeg peper toe naar smaak. Voeg eventueel zout toe. Proef eerst voordat je zout toevoegt, ansjovis is namelijk van zichzelf al behoorlijk zout.

7. Hou je van rustieke pasta of heb je weinig tijd, mix het geheel dan niet fijn met de staafmixer (sla stap 5 en 6 over), en voeg de raapstelen zo toe aan de pasta.

8. Giet de pasta af wanneer deze klaar is (kijk op de verpakking hoe lang de kooktijd van de pasta is). Doe de pasta terug in de pan, voeg de raapstelensaus toe en meng tot de saus goed gemengd is met alle pasta.

9. Serveer de pasta. Voeg naar smaak geraspte kaas erover (Pecorino Sardo of Parmezaanse kaas).

 

 

Nikkelnoot:De meeste groene bladgroenten zijn rijk aan nikkel en moeten worden vermeden. Raapstelen bevatten relatief weinig nikkel en is één van de weinige groene bladgroenten die gegeten mogen worden door mensen met een nikkelallergie. Raapstelen hebben een bittere en kruidige smaak.Ze zijn rijk aan antioxidanten. Raapstelen bevatten veel ijzer, calcium, fosfor, foliumzuur en kalium, maar ook vitamines C, A en B2 en veel eiwitten. Ze behoren tot de kruisbloemige familie, een plantensoort die rijk is aan nuttige stoffen,helpt bij ontgifting en de preventie van borstkanker, maag- en darmkanker (vooral de bloemen van de raapstelen). Raapstelen zijn ook rijk aan chlorofyl,wat helpt tegen vermoeidheid.

Raapstelen zijn ook makkelijk om thuis te kweken. Je zaait ze buiten vanaf april tot en met augustus. Wanneer je de blaadjes afknipt met een schaar of scherp mes, groeit het weer opnieuw aan. Zo hoef je maar één keer per jaar te zaaien en heb je het hele seizoen verse raapsteeltjes.

Om een mooie, gladde saus te krijgen moeten de raapsteeltjes gepureerd worden met een staafmixer. Er zijn staafmixers die je zó in de pan kunt zetten om te pureren in de pan. Doe je dit in een “gewone” RVS-pan, dan beschadigt de bodem van de pan door het scherpe mes van de staafmixer en komt veel nikkel vrij. Wanneer je gebruik maakt van nikkelvrije pannen, zoals bijvoorbeeld emaille, dan heb je kans dat de emaille laag door de staafmixer beschadigt. Een emaille-pan die aan de binnenkant beschadigd is, is niet meer te gebruiken. Er lekt dan ondermeer nikkel in het eten. Vandaar dat het beter is de basis van een saus over te gieten in een hoge glazen kan, de saus te pureren in de kan met de staafmixer, en de saus vervolgens terug te gieten in de pan om verder af te maken. Een beetje omslachtig, maar wel goed voor je pannen en ook nikkelvrij.

 

 

Bron: