Pepernoten

 

Sinterklaas is weer in het land en er moeten pepernoten op tafel en in 10-uurtje trommeltjes. Zelf pepernoten (kruidnoten) bakken is een makkie, en erg leuk om te doen met je kinderen. Zelfs kleine kinderen kunnen gemakkelijk het deeg zelf met de hand kneden en er balletjes van maken. Zijn je kinderen wat ouder? Laat ze dan ook zelf alle ingrediënten afwegen. De pepernoten zijn, eenmaal goed afgekoeld, een tijd houdbaar mits goed bewaard in een luchtdichte doos. Maar de kans is groot, dat ze binnen een paar dagen allemaal op zijn.

Deze pepernoten zijn zonder lactose, zonder boter, zonder gist en nikkelarm. Uiteraard zonder chemische toevoegingen. Wel mét suiker, maar het suikergehalte is lager dan de gemiddelde pepernoot.

Pepernoten

Benodigdheden voor 1 bakplaat pepernoten

 • 250 gr tarwebloem
 • 100 gram olie (druivenpit- of rijstolie)
 • 115 gram suiker
 • 2,5 tl speculaaskruiden
 • 1 tl wijnsteen en ½ tl bicarbonaat (of  vervang beiden door 1,5 tl wijnsteenbakpoeder)
 • 4-5 el water
 • mespuntje zout

Je kunt de wijnsteenpoeder en zuiveringszout vervangen door 2 tl wijnsteenbakpoeder. Je moet dan wel beiden vervangen door de wijnsteenbakpoeder. Het gaat namelijk om de combinatie van wijnsteenpoeder en zuiveringszout, deze zorgt ervoor dat de pepernoten rijzen. In wijnsteenbakpoeder zijn de rijsmiddelen al samengevoegd en moet er verder niets meer bij (maar ik kant-en-klaar bakpoeder zit meer nikkel).

Bereidingswijze

 1. Leg alle ingrediënten in de mengkom van de keukenmachine en meng alles door elkaar tot een kruimelige massa ontstaat. Je kunt dit ook met de hand doen.
 2. Haal de kom uit de keukenmachine en kneed met de hand het deeg tot een samenhangende bol. Dek het deeg af en laat het een half uur rusten in de koelkast.
 3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 4. Snijd met een mes een stukjes van het deeg en kneed hier kleine balletjes van. Leg de balletjes op een bakplaat en druk het een beetje plat met de muis van je hand. Zo krijg je een mooie pepernotenvorm. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen de pepernoten zit, ze zullen nog rijzen tijdens het bakken.
 5. Bak in ongeveer 15 minuten gaar.
 6. Haal uit de oven en laat de pepernoten afkoelen. Het kan zijn dat de noten nog wat zacht zijn als ze uit de oven komen. Wanneer ze afgekoeld zijn, horen de pepernoten bros te zijn, ook aan de binnenkant. Is dit niet zo, bak ze dan nog een paar minuutjes langer.

 

Nikkelnoot

Om het resultaat zo nikkelarm te laten zijn, kies je voor biologische ingrediënten, zoals tarwebloem (uiteraard wit) en ongeraffineerde suiker.

Let er bij het uitkiezen van de speculaaskruiden op dat  er alleen specerijen inzitten, en geen andere, niet-natuurlijke ingrediënten.