Deze delicate mini-gebakjes zijn meestal niet makkelijk om te maken. Het recept dat ik hier met jullie deel, zijn voor de beginner onder de petit-foursbakkers. Met een zelfgemaakte jamvulling en slagroom zijn ze onweerstaanbaar. Om ze nóg lekkerder te maken, voeg je een beetje champagne toe aan de slagroom. Perfect voor een bruiloften, feestjes, babyshowers, voor bij de thee of speciaal voor Valentijn.
Petit-fours worden traditioneel geserveerd aan het eind van een maaltijd en zijn klein, precies één hap. Deze petit-fours heb ik iets groter gesneden, zo zijn ze perfect voor bij de thee of bij een glas champagne.

Ingrediënten voor 21 stuks
Voor de biscuit
- 120 gr suiker
- 90 gr witte tarwebloem
- 25 gr aardappelzetmeel
- 4 eieren
- rasp van 1 biologische citroen
- poedersuiker (om te bestrooien)
Voor de aardbeicompote
- 225 gram aardbeien
- 2-3 tl aardappelzetmeel
- 2 tl sinaasappelsap
- 1 el water
- 1 el suiker
Voor de champagneroom
- 175 ml slagroom
- 75 gram champagne of een andere mousserende witte wijn
- 30 gram roomkaas (naturel, eventueel lactosevrij)
- 1 el suiker
Voor de decoratie
- kleine aardbeien
Bereidingswijze
- Pureer aardbeien met water en sap in een blender. Passeer door een zeef. Gebruik de bolle kant van een soeplepel om de saus door de zeef te duwen.
- Laat op een laag vuur aardbeiensaus en suiker in een pan warm worden.
- Meng het aardappelzetmeel met 2 eetlepels van de aardbeisaus en meng met een vork tot een glad papje. Voeg het toe aan de rest van de aardbeien en meng goed door elkaar om klontvorming te voorkomen. Laat op een zacht vuur warm worden tot het bindt. Haal de pan van het vuur wanneer de saus dik genoeg. Laat helemaal afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Klop de eieren met behulp van een mixer of keukenmachine. Voeg, al kloppend, de suiker toe. Klop op hoge stand, minimaal 10 minuten, totdat het mengsel wit van kleur is.
- Rasp de citroen, voeg toe aan het beslag en meng op lage stand een minuutje door.
- Zeef bloem en zetmeel en strooi dit beetje bij beetje, voorzichtig bij het beslag. Spatel voorzichtig door elkaar tot alles goed is opgenomen. Meng niet te lang en niet te krachtig om te voorkomen dat de lucht uit het mengsel wordt geslagen.
- Beleg een bakplaat (35x40cm) met bakpapier en stort het mengsel op de bakplaat. Spreid het egaal uit over de bakplaat.
- Bak in 12 minuten gaar.
- Maak intussen de champagnereductie. Zet een klein pannetje op het vuur met de champagne. Laat inkoken tot de helft en laat helemaal afkoelen.
- Haal de biscuit uit de oven. Haal met het bakpapier van de bakplaat en laat een paar minuutjes afkoelen. Strooi een beetje poedersuiker erover en dek af met een schone theedoek. Laat verder afkoelen.
- Draai de biscuit om en haal het papier eraf. Keer weer om. Snij de randjes eraf met behulp van een liniaal en een gekarteld mes (ik heb hiervoor een broodmes gebruikt). Meet de lengte op en snij in drie gelijke delen.
- Strooi een beetje poedersuiker op een snijplank of werkoppervlak en leg een deel biscuit erop. Besmeer met jam en strijk gelijkmatig uit.
- Klop de slagroom met suiker stijf. Meng roomkaas en champagnereductie goed door elkaar. Voeg toe aan de slagroom en meng kort door elkaar. Leg de tweede laag biscuit op de onderste laag en besmeer met een deel van de champagneroom.
- Leg de derde laag biscuit op de rest en besmeer licht met de champagneroom.
- Snijdt met behulp van een liniaal de biscuit in de lengte in 3 gelijke repen. Snijdt daarna in gelijke blokjes van ongeveer 3×3 cm.
- Spuit met behulp van een slagroomspuit toefjes champagneroom op de petit-fours. Snij de aardbeien doormidden met een scherp mesje en decoreer de petit-fours hiermee.
- Klaar om te serveren.
You must be logged in to post a comment.