Picknick

Of je nu op vakantie bent in eigen land, in het buitenland, een dagje er op uit bent of gewoon met vrienden of familie een middagje van huis bent, een picknick is altijd een goed idee. Zelfs wanneer je na het werk `s avonds thuis komt kun je nog lekker even weg voor een picknick bij jou in de buurt. Zoek een mooi plekje op waar je een kleed neerlegt en je kunt genieten van de natuur, de frisse buitenlucht en natuurlijk lekker eten en drinken.

Frittata met groenten, zuurdesembrood en nog meer lekkers

Met een voedselintolerantie is een picknick ook makkelijker dan uit eten gaan. Je kunt je eigen eten en drinken meenemen en bent er zo zeker van dat je alleen dat eet waar je onbezorgd van kunt genieten zonder lichamelijke klachten achteraf. Je kunt het helemaal aanpassen aan wat jij nodig hebt, of dit nu nikkelarm, lactosevrij of glutenvrij is.

Simpel

Een picknick hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Ook met weinig voorbereiding kun je makkelijk picknicken. Wanneer je uit je werk thuis komt, het mooi weer is en je niet thuis wilt eten dan is een picnick een mooi idee. Stop wat brood en beleg in een grote tas. Kijk in je koelkast of er nog iets ligt wat je uit het vuistje kunt eten, of stop wat bestek in je tas. Neem een fles drinken mee, eventueel bekertjes om uit te drinken, een servetje en dat is alles. Neem een handdoekje mee om op te zitten en je kunt de deur uit. Je hoeft zelfs niet ver van huis te gaan. Ga te voet, of neem de fiets naar het dichtstbijzijnde park of bos. En als je dicht bij het strand woont, is dat natuurlijk een mooie plek. Wat is er nu mooier dan te genieten van de golven van de zee onder het genot van een hapje en een drankje?

Met kleine kinderen kun je natuurlijk ook een mooi plekje zoeken bij een openbare speeltuin of nabij een kinderboerderij. Denk er dan wel dat je je handen wast als je de dieren hebt geaaid, voordat je gaat eten.

Wil je het wat uitgebreider maken, dan zijn de opties ongelimiteerd. Je kunt hartige taarten of hapjes bakken om mee te nemen. Zoete cakejes, koeken of zelfs een taart. Een kaasplankje, een schaaltje met verschillende soorten gesneden vlees, verschillende soorten broodjes, warme of koude soep, vers fruit, een zelfgemaakte salade…..alles is mogeljk.

Benodigdheden

Naast al dat lekkere eten en drinken zijn er een aantal dingen die je nodig hebt om een uitgebreidere picnick te organiseren. Een koeltas is nodig om alles koel te houden en te zorgen dat het eten dat je met veel zorg hebt klaargemaakt niet bederft. Om alles in je koeltas koel te houden kun je koelelementen meenemen. Maar deze nemen onnodig veel plek in je koeltas in beslag en zorgen voor onnodig gewicht. Neem in plaats daarvan een paar kleine flesjes water mee die je van te voren ingevroren hebt (vul het niet tot de rand toe vol, dan barst het namelijk open). Op het eind van de dag is het ijs in de flesjes ontdooid, maar nog steeds koel en kun je het opdrinken op weg naar huis. Wanneer je te weinig ander drinken hebt meegenomen, heb je dit nog als reserve.
Een mini-picknick kun je gemakkelijk uit het vuistje eten, maar voor een grotere picknick zijn bordjes toch wel handig. Ik ben geen fan van plastic, maar een gewoon servies meenemen is ook geen optie natuurljk. Er zijn verschillende alternatieven op de markt, dus kijk wat het beste bij je past. Maar je kunt ook kijken wat je al in huis hebt liggen dat je mee kunt nemen. Als het maar lichtgewicht is en niet breekbaar. Ook bekers om uit te drinken zijn erg handig. Net als bestek en servetten of keukenrol.

Wanneer je op de grond gaat zitten is een picknickkleed geen overbodige luxe. Maar je kunt ook gewoon een paar kleden of strandlakens gebruiken. Ga je aan een picknicktafel zitten,dan is een tafelkleed een uitkomst. Een picknicktafel is niet altijd schoon, en bovendien vaak hobbelig waardoor je spulletjes kunnen omvallen.

Weet je dat het een warme dag gaat worden en je gaat lunchen, neem dan een parasol mee. Je weet nooit of je een plekje in de schaduw kunt vinden. Eten in de schaduw is een stuk lekkerder dan in de zon. En na de lunch kun je dan nog even lekker relaxen in de schaduw en kun je uitgerust en met nieuwe energie de hitte weer in.

Neem ook altijd een zakje mee om je afval in te verzamelen. Je laat natuurlijk wel je mooie picnickplek in de natuur schoon achter. Neem het afval mee naar huis, of gooi het weg in een vuilnisbak wanneer je die in de buurt hebt.

Een handig bakje met accessoires voor een picknick

Olijfolie

Op vakantie gaan wij regelmatig picknicken en daarom heb ik een accessoirebakje gemaakt. In een bakje met verdeelvakjes heb ik herbruikbaar plastic bestek gestopt,een schilmesje voor bijvoorbeeld fruit, een flesje met extravergine olijfolie, een potje zout en wat natte doekjes om vette vingers mee af te vegen. Om te voorkomen dat de olie uit het flesje gaat lekken, schroef je het dopje eraf,legt een stukje vershoudfolie op de opening en schroeft het dopje er weer op. Even de folie eraf halen voor gebruik en je besprenkelt zo een stukje brood met goede olijfolie om het nog lekkerder te maken. Vergeet niet om de folie er weer goed op te doen, voordat je de boel inpakt om naar huis te gaan.

Een simpele, uitgebreide picknick

Een paar dagen geleden had ik een makkelijke picknick voorbereid om de hele dag op het strand door te brengen. Aangekomen bij het strand bleek er een sterke wind te staan.We hebben toen onze plannen gewijzigd en zijn naar het bos gegaan om daar te wandelen en te picknicken. We vonden al gauw een mooie plek met picknicktafels. De tafel was een beetje hobbelig, maar met een schoon strandlaken als tafelkleed bleef alles goed staan. Dit stond allemaal op onze picknicktafel…..

  • broodjes met gist en broodjes met zuurdesem
  • focaccia
  • gesneden rauwe ham en mortadella
  • olijven
  • nutella (voor degenen zonder intoleranties)
  • frittata met aubergine en paprika
  • komkommer en wortel in schijfjes
  • en natuurlijk drinken

Op de terugweg naar huis zijn we nog gestopt om fruit te eten, dat zat natuurlijk ook nog in de koeltas. Gelukkig maar, want we zaten een beetje in de middle of nowhere, waar natuurlijk niets nikkelarm en lactosevrij te vinden is.

Zoals je ziet hoeft het helemaal niet veel tijd te kosten om een picknick voor te bereiden. Je kunt het zo makkelijk maken als je zelf wilt. Je kunt natuurlijk ook helemaal uitpakken en er iets speciaals van maken. Je hebt nu in ieder geval frisse inspiratie om er een mooie zomer van te maken.