Heerlijk krokante pommes duchesses, werden vaak geserveerd in Franse restaurants, hoewel je het nu minder vaak ziet. Ook bij ons stonden ze vroeger vaak op het menu met Kerstmis. Dat waren natuurlijk altijd kant-en-klaar toefjes die nog gefrituurd werden. Nu ik nikkelallergie heb kan ik dat niet meer eten. Gelukkig kun je deze kleine verwennerijtjes ook zelf maken, nikkelarm en glutenvrij.
Benodigdheden
- 1 kg aardappelen (kruimig)
- 120 gr olijfolie
- snufje nootmuskaat
- 3 eieren
- 2 teentjes knoflook
- zeezout en (chili)peper
Bereidingswijze
- Schil de aardappel en snijd in gelijke stukken. Breng water aan de kook, voeg zout toe, knoflook en aardappel. Kook de aardappel in ongeveer 20 minuten gaar.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Giet de aardappel af en laat een paar minuten afkoelen. Dek niet af, zodat de stoom weg kan. Gooi de knoflook weg.
- Passeer de aardappel in een zeef, of stamp fijn met een stamper. Bak de aardappelpuree 1 tot 2 minuten droog in de pan op een laag vuur onder constant roeren met een houten lepel. Dit zorgt ervoor dat al het water uit de aardappel verdwijnt. Zet het vuur uit.
- Voeg olijfolie, peper, nootmuskaat en, indien nodig, zout toe. Roer door tot een compact
deeg.
- Laat een beetje afkoelen. Zo voorkom je dat de eieren meteen stollen wanneer je ze bij de puree doet.
- Voeg de eieren toe aan de puree en meng goed door.
- Schep het mengsel in een spuitzak (met kartelmondstuk) en spuit toefjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
- Bak in de oven in 20-25 minuten gaar.
Allergienoot
Nikkelarm, glutenvrij, melkvrij, sojavrij, notenvrij, vegetarisch.
You must be logged in to post a comment.