Pompoensoep met shiitake

 

Het is herfst en dat betekent dat er volop pompoenen in de winkel liggen. Pompoen is voedzaam, lekker en veelzijdig. Met dit makkelijke recept maak je een heerlijke soep. Vanwege de zoete smaak van pompoen is het ook een succes bij kinderen, en een makkelijke manier om hen wat extra groenten te geven.

Heb je soep over? Vries het dan in en geniet een andere dag van deze heerlijke soep. Heb je niet veel over? Dan is het een makkelijke portie voor 1 persoon om mee te nemen voor lunch.

Pompoensoep met rettich en shiitake

Ingrediënten

 • 1 pompoen (bij voorkeur biologisch)
 • 1 rettich (ongeveer dezelfde hoeveelheid als pompoen)
 • water
 • shiitake paddestoelen (garnering)
 • peper en zout

Bereidingswijze

 1. Schil de rettich en snijd in plakken van ongeveer 1 cm. Schep de rettich in een pan en voeg water toe, totdat de rettich onder water staat (houd ongeveer 1 cm boven de rettich aan). Breng de rettich aan de kook en voeg zout en peper toe wanneer het water kookt. Laat de rettich 10-15 minuten koken.
 2. Schil de pompoen, verwijder de pitjes en snijd in grove stukken. Voeg de pompoen toe aan de pan en laat het geheel 10-15 minuten koken, totdat beide groenten zacht zijn. Voeg geen extra water toe. De pompoen hoeft niet helemaal onder water te staan, met het deksel op de pan zal de pompoen toch gaar worden. Roer regelmatig.
 3. Borstel de shiitake schoon en bak kort in een pan, totdat ze beetgaar zijn.
 4. Wanneer de rettich en pompoen gaar zijn, maal alles fijn in een blender of met de staafmixer.
 5. Wanneer je een staafmixer gebruikt en emaille pannen, ga dan als volgt te werk. Giet de inhoud van de pan in een grote glazen kom of kan. Pureer met de staafmixer alles fijn. Giet weer terug in de pan.

Gebruik een staafmixer nooit rechtstreeks in een emaille pan, om beschadiging (en dus nikkellekkage) te voorkomen.

 1. Waneer de soep te dik is, voeg dan wat water toe. Kook het in met een spatdeksel op de pan, wanneer het te waterig is. De substantie van de soep moet stevig zijn. Wanneer de soep te dun is, heeft het een flauwe, waterige smaak. Wanneer het de goede substantie heeft, heeft het een volle smaak.
 2. Garneer met de shiitake.

 

Nikkelnoot

Pompoen heeft een laag nikkelgehalte (4 µ per 100 gram) en kan probleemloos worden gegeten in een nikkelarm dieet. Het bevat weinig caloriën, weinig vet en voldoende vezels. Daarnaast bevat het de krachtige anti-oxidant  beta-caroteen, vitaminen B, C en D, mineralen en omega 3. Wanneer je tweemaal per week pompoen eet kan het helpen met verminderen van stress door de magnesium. Pompoen heeft nog vele andere gezondheidsvoordelen, zoals de bijdrage aan een goede spijsvertering, het is goed voor de cellen en het verhoogt de weerstand.

Ook rettich bevat relatief weinig nikkel en past goed in een nikkelarm dieet. Rettich is familie van radijs en rammenas. Het bevat dezelfde geneeskrachtige eigenschappen als radijs en rammenas, maar in iets afgezwakte vorm. Samen met de pompoen is de ietwat scherpe smaak eraf, en daarom is dit gerecht uitermate geschikt om voor kinderen klaar te maken. Rettich bevat veel vitaminen en mineralen, en bevat vooral veel vitamine C. Deze vergeten groente is goed voor de spijsvertering en is ook een ontstekingsremmer.