Probiotica en vitaminepillen

Je hoort en ziet het overal om je heen. Elke zichzelf respecterende gezondheidsfanaat neemt probiotica voor een optimale gezondheid. Nu ben ik zelf geen fan van voedingspreparaten en –supplementen. Puur leven betekent voor mij, onder andere, gezond eten. Wanneer je vooral puur eet, dat wil zeggen veel groenten en fruit, puur vlees en vis en zo min mogelijk kant-en-klaar voedsel, dan heb je geen vitaminen of supplementen nodig. Een nikkelarm dieet zorgt er in de basis al voor dat je puur eet, kant-en-klaar voedsel vermijdt je immers vanwege het hoge nikkelgehalte.

Probioticacapsules en vitaminepillen

Antibiotica

Nu was ik een tijdje terug geveld door een flinke longontsteking en kreeg twee keer in korte tijd antibiotica. Dit heeft ervoor gezorgd dat de bacterie die de longontsteking veroorzaakte werd aangepakt en de ontsteking wegging. Maar antibiotica is ook een hele aanslag op je lichaam. Het doodt niet alleen de slechte bacteriën in je lichaam (die de ontsteking veroorzaken), maar ook de goede bacteriën (probiotica). Je lichaam zit namelijk vanaf de geboorte vol met een breed spectrum en complex geheel van bacteriën; goede, slechte en neutrale. De goede zorgen ervoor dat de slechte niet de overhand krijgen, helpen bij de spijsvertering,  ondersteunen het immuunsysteem en dragen bij aan je algehele gezondheid.

Wat doet antibiotica met je lichaam

Wanneer je een antibioticakuur hebt (gehad) worden dus bijna alle bacteriën in je lichaam aangepakt. Dit betekent dat ook je eigen voorraad probiotica hard wordt aangepakt. Sommige slechte bacteriën die je in je hebt overleven de antibiotica omdat ze resistent zijn, terwijl de goede populatie drastisch wordt verminderd. Deze onbalans in je bacteriënhuishouding maakt je vatbaarder voor andere ziektes, je immuunsysteem wordt immers (tijdelijk) niet meer ondersteund door het gemis van voldoende probiotica. Veel mensen krijgen dan ook, na een antibioticakuur, last van bijwerkingen, zoals diarree.

Vandaar dat ik direct na de eerste antibioticakuur ben begonnen met een probioticakuur (het heeft geen zin om te beginnen tijdens de kuur). Het is belangrijk om de populatie goede bacteriën in je lichaam zo snel mogelijk weer op peil te brengen. Ik heb de probioticakuur aangevuld met een vitaminekuur.

Probiotica en vitaminen

Nu was het zoeken naar probiotica en vitaminen niet zo makkelijk als het lijkt. Uiteraard ga je, als je zoekt naar een supplement dat je gezondheid ten goede komt, op zoek naar natuurlijke ingrediënten van goede kwaliteit. Je wilt je lichaam immers niet volstoppen met synthetische spullen die niet goed werken en je meer schade toebrengen dan helpen. Omdat ik gezond en puur wil leven, gaat mijn voorkeur sowieso uit naar natuurlijke ondersteuning (in tegenstelling tot synthetische), maar vanwege de nikkelallergie heb ik ook een noodzaak om aangewezen te zijn op de natuurlijke opties. Om te beginnen zijn synthetische ingrediënten vaak nikkelrijk. Behalve de “gewone” schade die ze toebrengen aan een lichaam brengen ze extra schade toe, vanwege het nikkelgehalte.

Maar “natuurlijk” wil niet zeggen nikkelarm. Ik ben naar mijn plaatselijke natuurdrogist gegaan en heb alle probiotica op hun ingrediënten gecontroleerd. En ik schrok ervan hoeveel potjes er afvielen. Veel vitaminepreparaten en probiotica bevatten maiszetmeel als eerste ingrediënt. Dit is een ingrediënt dat ik vermijd in mijn dagelijkse voeding en dat ik zeker niet als hoofdingrediënt wil slikken om beter te worden. Mijn immuunsysteem kan dan misschien worden versterkt door de overige ingrediënten, maar wordt net zo hard weer aangevallen door de nikkel van het maiszetmeel. Dat valt dus af. Maar ook andere ingrediënten wilde ik vermijden, zoals maltodextrine, soja, kokos, volkoren producten (zoals zilvervliesrijstconcentraat). Vaak zitten de probiotica ook nog eens verpakt in capsules, deze zijn makkelijk in te nemen, maar zijn vaak gemaakt van gelatine en dat is weer nikkelrijk. Bovendien heb ik ook een lactose-intolerantie, waardoor wéér een heleboel potjes afvielen. Ik ben genoodzaakt te kiezen uit een zeer kleine selectie natuurlijke probiotica, die allemaal in de duurdere categorie vallen.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor een variant waarin de hoofdingrediënten (de eerste paar vermeldingen op de ingrediëntenlijst) nikkelarm en lactosevrij zijn. Inmiddels ben ik weer helemaal opgeknapt en ben ik gestopt met de probiotica en vitaminepillen. Ik ben nu weer aangewezen op mijn gezonde,nikkelarme voeding om mijn darmen gezond en mijn algehele gezondheid op peil te houden. Om mijn gezondheid op peil te houden eet ik nu regelmatig kefir, dit is een natuurlijke probiotica. Zo kan ik op een natuurlijke wijze in goede conditie blijven.