Profiteroles met mascarponecrème en Grand Marnier

 

Op een feestelijke tafel hoort een feestelijk nagerecht. Een stapel met profiteroles, oftewel soesjes,  met zojuist gestrooide poedersuiker maakt een kerstfeest compleet. Deze soesjes zijn gevuld met een crème met Grand Marnier, dus zijn niet geschikt voor de kleintjes aan tafel. Heb je kinderen die met smacht kijken naar die mooie stapel soesjes? Maak dan een deel van de vulling zonder sterke drank, zó wordt iedereen blij. De kinderen worden nóg blijer als ze zelf de poedersuiker over de stapel soesjes mogen strooien.

Goudbruine profiteroles zijn altijd een feestje op tafel

Hoewel soesjes maken niet zo heel erg moeilijk is, lijkt het tóch heel vaak mis te gaan. Wanneer je onderstaande bereidingswijze goed volgt, kan het écht niet mislukken. Geen slap deeg, geen ingestorte soesjes, maar mooie goudbruine soesjes met een heerlijk zachte vulling.

Benodigdheden voor 20 kleine soesjes

 • 100 ml water
 • 50 gr boter (op kamertemperatuur)
 • 50 gr bloem
 • 2 eieren
 • mespuntje zout
 • poedersuiker

Voor de vulling

 • 200 ml slagroom
 • 100 gr mascarpone
 • 2 – 3 el suiker
 • 1 el Grand Marnier

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 210 graden.
 2. Snij de boter in kleine blokjes en leg in een pannetje met het water en het zout. Roer met een houten lepel door tot het water kookt. De boter moet gesmolten zijn voordat het water kookt.
 3. Haal het pannetje van het vuur zodra het water kookt.
 4. Zeef de bloem en voeg in één keer toe aan het botermengsel. Roer onmiddellijk stevig door voor minstens 45 seconden.
 5. Zet het pannetje terug op het vuur en laat het mengsel goed verwarmen. Blijf goed roeren. Het deeg moet lang genoeg koken zodat de bloem gaar wordt, maar ook weer niet te lang om schiften te voorkomen.
 6. Haal het pannetje van het vuur wanneer het lang genoeg heeft gegaard en laat wat afkoelen.
 7. Wanneer het deeg is afgekoeld kunnen de eieren worden toegevoegd. Voeg géén ei toe als het deeg nog te heet is, het ei moet niet meteen koken. Voeg 1 ei toe en roer met een houten lepel goed door totdat het helemaal is opgenomen. Breek het laatste ei in een kommetje en klop los. Voeg dit laatste ei beetje bij beetje toe. Het kan zijn dat je het laatste ei niet helemaal nodig hebt, het deeg moet namelijk niet te dun worden.
 8. Spuit het deeg met behulp van een spuitzak in 20 gelijke hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Heb je geen spuitzak bij de hand? Gebruik dan een lepel om het deeg in hoopjes te verdelen over de bakplaat.
 9. Bak de soezen in 15 tot 20 minuten gaar. Open de oven niet in de tussentijd om te kijken, maar laat deze tot het einde van de kooktijd dicht.
 10. Haal de soesjes uit de oven wanneer ze mooi goudbruin zijn, óók de vouwen moeten bruin zijn. Wanneer de vouwen nog erg licht van kleur zijn zullen ze eerder instorten.
 11. Maak met behulp van een scherp tuitmondje of een scherp mesje een kleine ronde opening in de onderkant van elk soesje en leg op een bakplaat om verder af te koelen. De kleine opening helpt om de stoom te laten ontsnappen.
 12. Klop de slagroom stijf met de suiker. Voeg de likeur toe aan de mascarpone en roer door tot een glad mengsel. Schep een lepel slagroom door de mascarpone en meng door elkaar tot een glad mengsel. Voeg vervolgens de mascarpone bij de slagroom en meng alles goed door elkaar.
 13. Schep de crème in een spuitzak met een kleine opening. Stop de opening een klein beetje in de holte aan de onderkant van de soesjes, of hou er strak tegenaan, en spuit de crème in de soesjes. Bewaar de soesjes in de koelkast tot het serveren. Haal een half uur voor het serveren uit de koeling en stapel ze pas op het laatste moment op elkaar op een mooie schaal. Strooi de poedersuiker over de soesjes.
 14. Geniet ervan!

 

Allergienoot

Gebruik voor een nikkelarme variant witte tarwebloem en pure roomboter. Verder is dit recept vrij van soja en noten.