Ragú – pastasaus

 

Bolognesesaus voor de pasta bestaat niet in Italië, laten we daar maar mee beginnen. In Italië heet een pastasaus bestaande uit tomatensaus, ui, wortel, bleekselderij en vlees een ragú. Ik ben dol op deze soort saus, maar omdat ik intolerant ben voor nikkel en dus geen tomatensaus eet, heb ik deze pastasaus al jaren niet meer gegeten. Tijd om aan het koken te gaan en een vergelijkbare saus te maken die net zo  lekker smaakt, maar wel geschikt is voor nikkelisten.

Een pan verse pastasaus, na een paar uur pruttelen op het fornuis.

Deze saus is het beste te maken in grote hoeveelheden. Het heeft een paar uur nodig om alle smaken tot zijn recht te laten komen. Na een paar uurtjes pruttelen op het fornuis is het dan eindelijk tijd om een grote pan pasta op tafel te zetten en met familie en vrienden aan te schuiven. Alles wat je over hebt, bewaar je in de diepvries voor wanneer je geen tijd hebt op doordeweekse dagen om uitgebreid te koken. Een gezonde kant-en-klaar maaltijd, gemaakt door jou!

Benodigdheden (voor een grote pan)

  • 350 gram wortel
  • 300 gram runder- of kalfsgehakt
  • 200 gram courgette
  • 200 gram aubergine
  • 2 rode paprika
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 gele paprika
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 2-3 chilipepers
  • 1 tl oregano (of blaadjes van een paar verse takjes oregano)
  • 1 tl paprikapoeder
  • zout
Genoeg voor een grote familie of vriendengroep, of lekker voor in de diepvries

Bereidingswijze

  1. Zet een gietijzeren braadpan op het vuur om op te warmen. Zet het vuur iets lager, zodra de pan warm genoeg is en giet er 1 el olijfolie
  2. Maak een soffritto; snij sjalotjes, bleekselderij en knoflook fijn en fruit aan.
  3. Schil de wortels en snij fijn in een keukenmachine. Voeg toe aan de soffritto en bak een paar minuten.
  4. Snij courgette en aubergine fijn in de keukenmachine en voeg toe aan de soffritto.
  5. Snij de paprika’s en chilipepers fijn in de keukenmachine en voeg toe aan de rest van de groenten. Haal na een paar minuten alles uit de pan en zet opzij.
  6. Zet de pan terug op het vuur, schenk de rest van de olijfolie in de pan en bak het gehakt licht aan. Prak met een vork het gehakt los.
  7. Schud de groenten weer in de pan. Voeg een glas water toe. Voeg paprikapoeder, oregano en zout toe. Breng het geheel tot aan de kook, leg het deksel op de pan en laat 2-3 uur zachtjes pruttelen. Roer regelmatig door en zorg ervoor dat de saus niet droog komt te staan. Proef regelmatig en voeg, indien nodig, zout en chilipeper toe.
  8. Schep 2/3e van de saus in een blender en pureer de saus glad. Giet terug in de pan voor een rustieke saus. Wil je de saus helemaal glad hebben, pureer dan de hele saus tot de gewenste gladde structuur.
  9. Om de saus te serveren samen met de pasta, kook je eerst de pasta. Giet af en schud terug in de pan of in een serveerschaal. Schep meteen de pastasaus over de pasta en meng goed door elkaar, totdat elk stukje pasta is bedekt met saus. Klaar om te serveren!

 

Allergienoot

Deze saus is nikkelarm, vrij van melk, gist, soja, gluten en noten.