Rösti

 

In Zwitserland zie je vaak rösti op het menu staan. Deze aardappelkoek is een heerlijk gerecht dat vroeger werd gegeten als ontbijt door boeren in Zwitserland. Je kunt kleine rondjes maken, of je maakt een grote, rustieke rösti om met z’n allen te delen. Wanneer je wat over hebt, kun je het de volgende ochtend opwarmen in de oven en je hebt een heerlijk, hartig en warm ontbijt. Ideaal voor de winterdagen.

Je kunt allerlei variaties aanbrengen in rösti. Voeg bijvoorbeeld een teentje knoflook toe, een theelepel currypoeder, gesnipperde ui, spek, geraspte kaas of appel. Hieronder vind je het recept van een klassieke rösti met laag nikkelgehalte.

Zet een rustieke rösti op tafel om gezellig te delen.

Benodigdheden (4 personen)

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • zout
  • (chili)peper
  • olijfolie

Bereidingswijze

  1. Breng een pan met ruim water aan de kook.
  2. Schil de aardappelen en kook de aardappelen 10 minuten.
  3. Giet af en laat afkoelen.
  4. Rasp de aardappelen heel grof. Meng zout en peper door de aardappelen.
  5. Verhit een gietijzeren of ijzeren pan tot deze goed verwarmd is. Giet olie in de pan en wacht tot deze heet is.
  6. Schep de aardappel in de pan. Druk de aardappel stevig aan tot een platte koek. Leg het deksel op de pan en laat op een lage hittebron in ongeveer 30 minuten gaar worden en tot de onderkant een lichtbruine korst heeft.
  7. Keer de aardappelkoek om met behulp van een deksel of bord (gebruik ovenhandschoenen). Voeg eventueel nog wat olie toe en bak ook de andere kant lichtbruin op een middelmatige hittebron.

 

Allergienoot

Kies biologische aardappelen om het nikkelgehalte zo laag mogelijk te houden.

Sommige recepten voor rösti maken gebruik van melk. Wanneer je geen last hebt van lactose-intolerantie, zou je een paar eetlepels melk de geraspte aardappel kunnen toevoegen. Maar zoals je ziet in dit recept, is het toevoegen van melk niet nodig om een lekkere rösti te maken.

Dit recept is nikkelarm en vrij van lactose, gluten, noten, pinda’s, gist en soja.