Salade met mozzarella

 

Met de warme temperaturen in het vooruitzicht, is de tijd van vele salades weer aangebroken. Vandaag een recept dat erg veelzijdig is. Je kunt de salade eten als lichte lunch, als bijgerecht of meenemen voor een picknick. Het is ook nog eens erg makkelijk en snel om te maken. Als hoofdgerecht kun je gerust één bol mozarella per persoon nemen. Maak je het als bijgerecht, neem dan wat minder, afhankelijk waar je het bij serveert. Deze salade past uitstekend bij een makkelijke pasta, zoals fetuccine met olijfolie, chili en knoflook.

Overheerlijke, salade met pure smaken

Je kunt  de salade ook nog uitbreiden met ijsbergsla, als de combinatie van radicchio en rucola wat te sterk van smaak is voor je of als je gewoon wat meer wilt eten. En wil je wat extra’s? Ga dan voor een overheerlijke buffelmozarella.

Radicchio is een krop sla met een donkerrode en witte kleur. Het behoort tot de witlof-familie en dat merk je ook aan de smaak, deze is wat bitter. Deze sla is afkomstig uit Italië en wordt daar veelvuldig gegeten. Radicchio heeft een beschermde naamsafkomst en mag bijvoorbeeld alleen radicchio di Verona heten als het daadwerkelijk uit Verona komt. De radicchio die je in Nederland vindt in de winkel is wel van dezelfde Italiaanse soort, maar komt waarschijnlijk uit Nederland. Het zal daarom ook gewoon radicchio heten, in plaats van radicchio di Verona. Mocht je het niet kunnen vinden  in de supermarkt, neem dan eens een kijkje op de markt of bij een groenteboer.

Benodigdheden (bijgerecht 4 personen)

  • halve krop radicchio
  • 70 gram rucola
  • 2 bollen mozarella (eventueel lactosevrij)
  • 2 eetlepels olijfolie (extra vergine)
  • (chili)peper en zout (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Snij de sla in grove stukken, was en droog de sla.
  2. Leg de rucola op een schaal. Leg de radicchio erbovenop.
  3. Laat de mozarella uitlekken en scheur in stukken. Leg bovenop de sla.
  4. Giet olijfolie over het geheel. Breng eventueel op smaak met zout en peper.

 

Allergienoot

Rucola, ijsbergsla en radicchio zijn één van de weinige slasoorten waar weinig nikkel in zit. Je kunt deze drie soorten dan ook zonder problemen eten als je last hebt van nikkelallergie.

Dit gerecht is vrij van nikkel, lactose, gluten, soja en noten.