Shakshuka

 

Dit gerecht is ontzettend populair in Israël, maar ook daarbuiten. Dit eenpansgerecht met eieren wordt geserveerd als ontbijtgerecht, maar is makkelijk uit te breiden tot een lunch wanneer je wat brood en een salade erbij serveert. De basis van dit recept bestaat oorspronkelijk uit een tomatensaus.

Groene shakshuka met andijvie en baharat

Ik ben al jarenlang fan van shakshuka, maar heb het niet meer gegeten sinds ik erachter ben dat ik nikkelallergie heb. Tomatensaus heeft namelijk een erg hoog nikkelgehalte. Nu is het tijd om het gerecht aan te passen, zodat ik weer lekker kan genieten van dit heerlijke ontbijt. Hier deel ik met jullie mijn versie van een makkelijke, nikkelarme shakshuka. Ik maak het liefst de saus de avond van te voren, omdat dit het meeste tijd kost. Zo hoef ik ’s ochtends alleen maar de saus op te warmen en de eieren toe te voegen en hoef ik niet lang te wachten voordat ik aan het ontbijt kan beginnen.

Voordat je aan de slag gaat nog een paar tips. Zorg ervoor dat de saus helemaal op smaak is, voordat je de eieren in de pan doet. Wanneer de eieren er eenmaal in zitten, kan de saus niet meer worden aangepast en kan er niet meer worden doorgeroerd. Leg geen deksel op de pan  om de eieren sneller gaar te laten worden. Hierdoor krijgen de eidooiers een wit laagje aan de bovenkant (zoals je op de foto ziet). Zonder deksel duurt het ietsje langer, maar blijven de eidooiers mooi geel.

Een heerlijk, stevig ontbijt

Benodigdheden voor 4 personen

  • 1 krop andijvie
  • 8 eieren
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel baharatkruiden
  • 1 chilipeper
  • olijfolie
  • zout

Bereidingswijze

  1. Zet een stalen of gietijzeren pan op het vuur om op te warmen.
  2. Was de andijvie en snij deze in grove stukken
  3. Zet het vuur lager en giet wat olijfolie in de pan, wacht tot de olie warm is. Voeg de versnipperde sjalot toe en fruit aan. Pers de knoflook en voeg toe aan de sjalot.
  4. Voeg specerijen, zout en fijngesneden chili toe aan en bak op laag vuur een paar minuutjes mee.
  5. Schud de andijvie in de pan en laat op een middelmatig vuur inslinken.
  6. Schep alles in een blender en mix het tot een gladde saus (voeg eventueel een klein beetje water toe om de juiste constistentie te krijgen).  
  7. Schep terug in de pan. Proef of de saus op smaak is en laat eventueel nog wat inkoken of voeg nog een beetje water toe, wanneer de saus te dik is.
  8. Maak met de bolle kant van een lepel kuiltjes in de saus. Breek de eieren en giet in elk kuiltje een ei. Laat de eieren op middelmatig vuur pocheren tot ze gaar zijn.

Allergienoot

Dit recept is nikkelarm, vrij van lactose, gluten, noten, sesam, pinda en soja.

Andijvie is één van de weinige groene bladgroenten met een laag nikkelgehalte (ongeveer 7 µg/100 gram). De hoeveelheid nikkel variëert van krop tot krop. Als het lukt, kies dan een biologische krop andijvie om de hoeveelheid nikkel laag te houden.

Baharat is een mix van specerijen die veel wordt gebruikt in het Midden-Oosten. Je kunt deze mix kant-en-klaar kopen in bijna elke supermarkt. Meestal bestaat deze uit kardamon, zwarte peper, all spice (pimentbessen, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat), kaneel, gember en nootmuskaat. Zwarte peper en kaneel hebben een hoog nikkelgehalte, maar omdat het in zulke kleine hoeveelheden voorkomt in een theelepel baharatspecerijenmix, valt het nikkelgehalte in het recept wel mee. Voorkom dat het totale nikkelgehalte van het gerecht te hoog wordt door chilipeper te gebruiken om wat pit aan de saus te geven, in plaats van (gewone) peper.