Je ziet ze op veel plekken voorbij komen, reclames over shampoo bars. Oftewel een vast stuk zeep waarmee je je haar wast. Met een vaste shampoozeep heb je geen plastic en vaak natuurlijke ingrediënten in je badkamer. Maar de vraag is natuurlijk of het écht wel goed is voor mij. Werkt een shampoo bar net zo goed als gewone shampoo? Is het geschikt voor de gevoelige huid? Of veroorzaakt het eczeem? Werkt een shampoo bar voor een droge hoofdhuid? Zit er nikkel in shampoo bars?

Als nikkelist ben ik gevoelig voor verzorgingsproducten waar nikkel in zit. Zo kan ik bijvoorbeeld niet tegen producten waar arachideolie in zit (lees hier meer over), daar krijg ik eczeem en jeuk van. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk producten te gebruiken waar een label opstaat dat het getest is op nikkel. Als dat er niet op staat, kijk ik altijd naar de ingrediënten, en probeer op deze manier de producten met veel nikkel te vermijden.
Shampoo bar van N.A.E.
Terug naar de shampoo bar. Omdat dat een vrij nieuw product is, zijn deze nog niet getest op nikkel. Tijdens een bezoek aan Kruidvat zag ik shampoo bars van N.A.E. in de aanbieding. Op de verpakking stond dat het 100% natuurlijk is en dat er in deze zeep olijfolie in zat, een nikkelarm ingrediënt. Aangezien het in de aanbieding was, heb ik het gekocht om te proberen.
De volgende dag onder de douche heb ik mijn haar gewassen met de shampoozeep. Ik heb ook een stukje van mijn arm gewassen (ik had het stuk zeep toch in mijn hand) en meteen de zeep afgespoeld. Na een minuut begon de huid op mijn arm te jeuken, precies op de plek waar ik de zeep had gebruikt. Dat is voor mij een duidelijk teken dat er iets in de zeep zit waar ik niet tegen kan.
Olijfolie, of toch niet?
Daarna ben ik nog eens goed gaan zoeken naar de volledige ingrediëntenlijst en kwam op een hele waslijst van ingrediënten uit, waarvan ik had kunnen weten dat die jeuk zouden veroorzaken, zoals parfum. Het eerste ingrediënt is tarwezetmeel, en dat is nu niet iets wat goed is voor mijn huid. Verder zat er helemaal géén olijfolie in, maar olijfextract. Biologisch weliswaar, maar het is géén olijfolie. In plaats van olijfolie zit er veel shea boter in als vetstof, en daar zit weer véél nikkel in. Hoe langer ik naar de ingrediëntenlijst keek, hoe moedelozer ik werd.
Shampoo bar of gewone shampoo
Wat heb ik ervan geleerd? Dat ik niet in een impuls nieuwe dingen moet kopen, maar dat ik eerst op mijn gemak thuis op internet moet opzoeken wat de ingrediënten zijn. Ook werd ik nogmaals met mijn neus op de feiten gedrukt: als een doosje vol staat met foto’s van olijven en olijfolie, wil dat nog niet zeggen dat er olijfolie in zit. Plaatjes van olijven betekent niet dat het belangrijkste ingrediënt olijfolie is, er kunnen grote hoeveelheden andere plantaardige, nikkelrijke olie in zitten. En nogmaals was het een reminder dat als er opstaat dat het natuurlijk en biologisch is, dat dat niet betekent dat het goed voor mij is. Voorlopig hou ik het bij mijn gewone nikkelarme shampoo in plastic fles.
You must be logged in to post a comment.