Shampoo

 

Ik krijg regelmatig de vraag welke shampoo ik gebruik. Omdat ik allergisch ben voor nikkel gebruik ik nikkelarme shampoo. Ja, inderdaad, ook shampoo kan te veel nikkel bevatten en een reactie geven.

Jarenlang was mijn antwoord dan Bjobj seawater, een natuurlijke shampoo die getest is op nikkel. Maar Bjobj heeft haar shampoolijn vernieuwd, ze hebben nieuwe flessen en de samenstelling is veranderd. De seawater shampoo wordt niet langer geproduceerd en ik heb twee andere shampoos van Bjobj besteld om uit te proberen, maar deze bevielen niet. Om mijn haar goed schoon te krijgen moest ik twee en soms drie keer zoveel shampoo gebruiken dan gebruikelijk.

Verschillende shampoos met het keurmerk nickel-tested.

Natuurlijke shampoo

Omdat ik zo gauw niets anders kon vinden ben ik Urtekram aloë vera shampoo gaan gebruiken. Deze stond namelijk al thuis in de badkamer en werd naar tevredenheid gebruikt door andere gezinsleden. Deze shampoo is niet getest op nikkel, maar kan ik wel gewoon kopen in een winkeltje in de buurt. Bovendien leek een natuurlijke, milde shampoo met aloë vera me een goed alternatief. Een aantal maanden is het ook goed gegaan, maar langzaamaan merkte ik dat mijn hoofdhuid steeds meer ging irriteren. Het werd steeds droger en dit resulteerde in meer jeuk en schilfers.

Op zich was dit niet zo’n grote verrassing. Voordat ik Bjobj seawater ontdekte, heb ik lange tijd Sante shampoo gebruikt en dat ging jarenlang goed. Hoewel Sante niet getest is op nikkel, is het wel een natuurlijke shampoo. Maar van het ene op het andere moment begon de jeuk en de droge hoofdhuid. Dat ging pas weg, toen ik was overgestapt op Bjobj seawater.

Zoals ik al eerder heb geschreven is reguliere shampoo voor mij geen optie (lees hier mijn blog over vaste shampoo en hier over verzorgingsproducten). De ingrediënten die daar in zitten geven mij gegarandeerd jeuk en irritatie, zoals parfum. Maar helaas kan ook natuurlijke shampoo eczeem veroorzaken als je allergisch bent voor nikkel.

Getest op nikkel

Terug naar de basis dan maar weer en op zoek naar een nikkelvrije shampoo. Producten die getest zijn op nikkel, zijn nog steeds geen garantie dat de hoeveelheid nikkel laag genoeg is voor mij. Ook niet dat er geen andere ingrediënten in zitten waar ik eczeem van krijg, maar het is de beste plek om te starten, dus ga ik op zoek op internet. Bij www.ecco-verde.nl worden natuurlijke verzorgingsproducten verkocht en het mooie is dat je kunt selecteren op nickel-tested bij eigenschappen. Ik bestelde eerst altijd bij hun webshop in Oostenrijk, maar nu is er ook een Nederlandse website.

Ik heb een aantal verschillende shampoos besteld en nu is het tijd om ze uit te proberen. Na een paar dagen weet ik of ik de shampoo fijn vind in gebruik, maar of ik er geen eczeem van krijg weet ik soms pas na langere tijd. Het kan best een paar maanden duren voordat het uiteindelijke oordeel bekend is. Maar tot die tijd ga ik lekker aan de slag in de hoop een fijne, nieuwe shampoo te vinden.