Van dit gerecht word ik heel erg blij. Het geeft je het gevoel dat je midden in een gezellige Ierse pub zit, omringd door gezellige mensen …… een schaal shepherd’s pie wordt voor je op tafel gezet ..… de overheerlijke geur die je neus binnendringt en eindelijk die heerlijke combinatie van lamsvlees, groenten en zachte aardappelpuree met een beetje zilte smaak van kaas. Dit Ierse gerecht geeft je een warm en blij gevoel en is een heuse lekkernij tijdens koude dagen.
Het is ook makkelijk een dag van te voren te maken en is dan ook ideaal wanneer je bezoek krijgt en die dag geen uren in de keuken wilt staan. Ook erg handig wanneer je op doordeweekse dagen geen tijd hebt om te koken, maar wel een gezonde zelfgemaakte maaltijd wilt. Ik maak meestal een dubbele hoeveelheid, zodat een deel de vriezer inkan voor een snelle “kant-en-klaarmaaltijd”.
Voor goed lamsgehakt (goede kwaliteit en zonder toevoegingen) kun je het best naar een goede slager. En dit hoeft niet duur te zijn, je gebruikt immers maar een klein beetje gehakt voor deze schotel. Heb je geen lamsgehakt in huis? Geen probleem, gebruik dan rundsgehakt. Let wel op, dan heet het geen shepherd’s pie, maar cottage pie!

Ingrediënten voor 4 personen
- 750 gram aardappelen (iets kruimig)
- 400 gram winterpeen
- 250 gram sperziebonen
- 250 gram lamsgehakt
- 50 gram olijfolie extravergine
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- ½ theelepel paprikapoeder
- ¼ theelepel kurkuma
- Paar takjes rozemarijn
- Snufje zwarte peper
- Zout
- Handjevol geraspte kaas
Bereidingswijze
- Schil de aardappelen en kook ze in ruim water met een snufje zout.
- Schil de winterpeen en snij in de lengte doormidden, snij nogmaals in de lengte doormidden. Snij vervolgens in kleine blokjes. Was de sperziebonen, snij de uiteinden eraf en snij in stukjes van ongeveer 1 tot 2 cm. Stoom de groenten vervolgens tot ze beetgaar zijn en zet opzij.
- Fruit de ui met knoflook in een beetje olijfolie in een nikkelvrije pan (bijvoorbeeld gietijzer). Wanneer de ui glazig is, voeg je het lamsgehakt toe. Prak met een vork tot het gehakt mooi rul is.
- Voeg de paprikapoeder, kurkuma, peper en een beetje zout toe aan het gehakt en bak tot deze gaar is. Zet het vuur uit.
- Haal de pan met aardappelen van het vuur, zodra deze gaar zijn (giet niet af). Haal de aardappelen uit de pan en schep in een glazen kom. Stamp de aardappelen fijn met een aardappelstamper of haal door een pureeknijper.
- Voeg de olijfolie en fijngesneden rozemarijn toe aan de fijngestampte aardappel. Voeg een paar eetlepels aardappelkookvocht toe aan de aardappel en roer met een houten lepel tot je een fijne aardappelpuree hebt. Proef de puree en voeg eventueel zout en peper toe.
- Schep het gehakt in een glazen ovenschaal en verdeel over de bodem. Probeer het overtollige vet van het gehakt in de pan te laten liggen.
- Verdeel vervolgens de groenten over het gehakt en druk aan tot er geen “gaten” meer in het geheel zitten.
- Schep de aardappelpuree over de groenten, verdeel het gelijkmatig over de ovenschaal en strijk glad. Strooi de kaas over de ovenschotel.
- Bak in een voorverwarmde oven van 180 graden voor ongeveer 25 minuten. Wanneer de ingrediënten koud zijn (wanneer je het gerecht bijvoorbeeld een dag eerder hebt gemaakt), bak het dan een minuut of 10 langer.
Nikkel/lactosenoot
De originele shepherd’s pie wordt gemaakt met erwten. Omdat deze een hoog nikkelgehalte hebben, heb ik het in dit recept vervangen door sperziebonen. Deze hebben een wat lager nikkelgehalte dan erwten, maar bevatten nog steeds redelijk wat nikkel. Hou hier rekening mee met de planning van je weekmenu.
Om het totale nikkelgehalte van dit gerecht binnen de perken te houden kun je het beste biologische ingrediënten gebruiken.
Voor degenen met een lactoseintolerantie, zij kunnen de geraspte kaas vervangen door een blokje geraspte parmezaanse of pecorinokaas.
You must be logged in to post a comment.