Silicone in shampoo

 

In mijn vorige post schreef ik al over het zoeken naar een nikkelvrije shampoo en shampoo zonder irriterende ingrediënten om een droge, jeukende hoofdhuid te voorkomen. Nu ik ook sulfaat in shampoo vermijd jeukt mijn hoofdhuid stukken minder. Maar nu zit ik met een ander probleem, namelijk haarbreuk.  Sinds een tijdje breekt mijn haar af. Dan heb ik het niet over gespleten haarpunten, maar dat mijn haar afbreekt op plekken waar het niet hoort af te breken, zoals halverwege, of zelfs nog dichter bij mijn hoofdhuid.

Nu is de vraag natuurlijk, hoe kan dat nou? Ik gebruik nikkelarme shampoo, dus dat zou het niet moeten zijn. Maar misschien zit er nog iets anders in waar ik niet tegen kan en dat mijn haar aantast. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik erachter kom dat ik allergisch ben voor een ingrediënt in een verzorgingsproduct (lees hier meer over mijn allergische reactie op tandpasta).

Silicone-allergie

Mijn haar was zo erg afgebroken dat ik naar de kapper moest om een stuk er af te laten knippen. Ik heb haar uitgebreid verteld over mijn fragiele haar. Vervolgens merkte ze op dat ik toch al lang allergisch ben voor silicone? En of ik wist dat er silicone in veel shampoos en conditioners zit?

Jaren geleden ben ik erachter gekomen dat ik allergisch ben voor silicone (bevestigd door dermatoloog). Ik kreeg een allergische reactie op silicone oordopjes. Al die jaren heb ik er nooit aan gedacht dat er silicone in mijn shampoo of conditioner zou zitten en dat dat schadelijk is voor mijn haar.

Conditioner

Na een beetje onderzoek werd één ding duidelijk: silicone staat vaak niet zo omschreven als ingrediënt op de shampoofles. Het heeft erg veel verschillende namen (zie onderaan dit artikel voor een lijst van verschillende namen). Silicone wordt gebruikt om haar glad te laten aanvoelen en het zit in heel veel reguliere haarverzorgingsproducten, zoals shampoo en conditioner. Maar het zit ook in natuurlijke haarverzorgingsproducten. Zo is er een redelijk nieuw ingrediënt dat hydrolized wheat protein heet. Een op het oog natuurlijk ingrediënt, maar het is wél een silicone.

Ik ben meteen mijn hele badkamerkastje uit gaan pluizen en wat blijkt? Ik gebruik sinds een jaar of twee een spray conditioner (van een natuurlijke verzorgingslijn) die je niet uitspoelt, maar op je haar laat zitten. En hier zit hydrolized wheat protein in. Ik ben deze gaan gebruiken omdat mijn breekbare haar snel klit en ik wilde voorkomen dat het bij het doorkammen afbreekt. Hoe ironisch dat mijn haar juist door deze spray afbreekt.

Alle overige producten die ik gebruik zijn gelukkig wel vrij van silicone. Ik heb niet alleen shampoo’s gecontroleerd, maar ook gezichtscrèmes, bodylotions etc. Die kwamen gelukkig allemaal goed uit de test.

Testperiode

Het lijkt erop dat ik erachter ben gekomen waarom mijn haar zo fragiel is en afbreekt. Om er 100% zeker van te zijn, zal ik het moeten uitproberen en wachten tot mijn haar voldoende is gegroeid. Helaas gaat dat niet zo snel. Ik ga in ieder geval alle silicone in mijn haarverzorgingsproducten vermijden en zien wat het me brengt.  Hopelijk kan ik over een jaar vertellen dat mijn haar gezonder en sterker is en niet meer afbreekt. Ik hou jullie op de hoogte.

 

Lijst van siliconenamen.

Silicone staat bekend onder veel verschillende namen. Deze lijst is een opsomming van veelgebruikte namen. Deze lijst is niet compleet, niet alle bestaande siliconen staan erop.

 • silicone
 • PEG / PG / PPG
 • hydrolized –
  • hydrolized silk
  • hydrolized vegetable protein
  • hydrolized wheat protein (hydroxy propyl plysiloxane)
 • woorden eindigend op –cone,
  • amodimethicone
  • cetearyl methicone
  • cyclomethicone
  • dimethicone
  • orcyclomethicone
  • phenyl trimethicone
  • simethicone
  • silicone quaternium
  • trimethyl Silylamodimethicone (TSD)
  • een uitzondering is licochalcone A, dat wordt gewonnen uit zoethout en is geen silicone.
 • woorden eindigend op –conol
  • dimethiconol
 • woorden eindigend op –conal
  • cyclomethiconal
 • woorden (met) eindigend op –silane
  • aminopropyl triethoxysilane
  • silanetriol
 • woorden eindigend op –xane
  • cyclopentasiloxane
  • cyclohexasiloxane
  • disiloxane
  • hexamethyldisiloxane
  • trisiloxane
 • woorden eindigend op –cate
  • di-isostearoyl trimethylolpropane siloxy silicate
  • trimethylsiloxysilicate

 

Hydrolyzed protein.

Van een aantal hydrolyzed proteins is bekend dat ze siliconen zijn, zoals hierboven vermeld. Maar er zijn ook hydrolyzed proteins waarvan geen informatie te vinden is, of het wel of geen silicone is, zoals hydrolyzed soy protein en hydrolyzed pea protein. Voor de zekerheid ga ik alle hydrolyzed plantbased proteins vermijden.