Hij komt, hij komt…… en met die goede Sint komen ook al die lekkernijen in de winkel. De pepernoten liggen al een paar maanden in de winkel, maar nu puilen de winkels helemaal uit met al het Sinterklaasnoepgoed. Als volwassene kan ik natuurlijk ook nog met alle plezier genieten van al dat lekkers, maar met een nikkelallergie is deze periode toch wat lastiger. En hoe zit het met kinderen? Dit is een heerlijke tijd voor ze, maar overal waar ze komen wordt snoepgoed uitgedeeld dat vol zit met nikkel en lactose.

Chocoladeletters
Laten we maar meteen beginnen met het belangrijkste: chocoladeletters. Cacao bevat ontzettend veel nikkel. Pure chocolade van 35% bevat ongeveer 223 µg nikkel per 100 gram, melkchocolade heeft gemiddeld 92 µg per 100 gram. Maar helaas is ook dat veel te veel voor een nikkelarm dieet. Wanneer een product meer dan 20 µg nikkel per 100 gram bevat, is het een goed idee om er waakzaam mee om te gaan.
Dit betekent niet dat je helemaal geen chocola mag eten. Vooral voor kinderen is het lastig om de enige te zijn die geen chocoladeletter krijgt. Wanneer je de periode voor sinterklaas rekening houdt met de rest van het menu kan een stukje chocolade (lieft geen puur) de moeite waard zijn om uit te proberen. Of chocolade goed wordt verdragen is afhankelijk van de mate van allergie, de soort chocolade en natuurlijk de hoeveelheid. Houd de porties klein, de kans dat je een reactie krijgt op een hele reep chocolade is veel groter dan wanneer je een kleins stukje eet.
Wanneer je kind een beetje chocolade heeft gegeten, laat de rest van de chocoladesinten, en –muntjes niet rondslingeren. Zo voorkom je dat je kind in de verleiding komt om (stiekem) de rest op te snoepen en zo wekenlang eczeem, buikklachten of andere klachten krijgt.
Witte chocolade
In witte chocolade zit geen cacao, waardoor het minder nikkel bevat dan andere chocolade. Maar witte chocolade bevat wel cacaoboter, waar ook nikkel in zit. Dus helemaal vrij van nikkel is witte chocolade helaas niet.
Wanneer jij of je kind last heeft van lactose-intolerantie, dan zijn chocoladeletters niet zo’n goed idee. Er zit namelijk behoorlijk wat melkpoeder in wat een hoog lactosegehalte heeft. Dit geldt voor alle soorten chocolade, ook witte. In extra pure chocolade zit minder lactose, maar wel meer nikkel. In melkchocolade zit minder nikkel, maar meer lactose.

Marsepein en andere lekkernijen
Naast alle letters zijn er natuurlijk nog de marsepeinen figuurtjes. Omdat marsepein gemaakt is van amandelen, past het niet in een nikkelarm dieet.
Taai-taai bevatten over het algemeen meerdere rijsmiddelen (nikkel) en melkpoeder (lactose).
Speculaas en pepernoten bevatten behoorlijk wat nikkel door o.a. de plantaardige olieën die er in zitten, rijsmiddelen en gemodificeerd zetmeel. Ook de biologische pepernoten zijn niet vrij van nikkel. Sommige pepernoten of speculaas zijn wel vrij van lactose.
Schuimpjes kunnen in beperkte mate worden gegeten bij een nikkelallergie. Overdrijf niet, want ook hier zit nikkel in. Het is (kan) wel vrij van lactose
Schoen vullen
Een kinderschoentje dat leeg blijft kan natuurlijk niet. Je kunt het schoentje eenvoudig vullen met nikkelvrije producten. Een mandarijntje is nikkelarm, maar zal niet op heel veel enthousiasme hoeven te rekenen. Maar een lolly van Chupa chups of Lemco (alleen de fruitvariant, niet de milky) staat ook mooi in de schoen. Andere snoepjes die je kind de rest van het jaar goed verdraagt kunnen er natuurlijk ook in. Heeft je kind een lichte nikkelallergie, denk dan eens aan een klein zakje chips (naturel), harde zuurtjes (zoals Napoleonballen citroen) of een paar kleine chocolademuntjes. Wil je dat allemaal vermijden dan zijn er natuurlijk altijd nog kleine cadeautjes om de schoen mee te vullen (stiften, gummetjes, knijpbal, stuiterbal, stickers, kleurboek).
Bij alles wat je wilt eten of uitproberen, controleer altijd de ingrediënten. Het ene product is het andere niet en elke producent gebruikt weer andere ingrediënten. Wat je kunt eten en hoeveel je lichaam verdraagt is voor iedereen verschillend. Het is afhankelijk van het product, de ingrediënten, de mate van intolerantie, de hoeveelheden en wat je nog meer hebt gegeten in de omliggende dagen. Een kwestie van uitproberen dus.
Zelf bakken
En natuurlijk kun je altijd nog zelf aan de slag. Maak wat tijd vrij om samen met je kinderen pepernoten te gaan bakken. Het is helemaal niet moeilijk en ze zijn extra lekker wanneer je het samen hebt gemaakt. Stop ze in een mooie glazen pot (die je eventueel ook mooi kunt versieren samen met je kind) en zet die op tafel zodat iedereen je mooie werk kan bewonderen. Kijk hier voor het recept voor pepernoten en hier voor een recept voor speculaas. Beide recepten zijn niet alleen geschikt voor wanneer je last hebt van nikkel- en/of lactose-intolerantie, maar zijn ook zeer geschikt voor een natuurlijk recept voor pepernoten en speculaas. Simpele recepten zonder zooi met natuurlijke ingrediënten.
You must be logged in to post a comment.