Smeersels voor een droge huid

Jarenlang heb ik een gemengde tot vette huid gehad. Nu ik nikkelarm eet, is mijn huid veranderd en nu heb ik last van het tegenovergestelde, een zeer droge huid. Met de herfst die begonnen is, heb ik nog meer last van een droge huid. Het koude weer en de droge, verwarmde lucht in huis zorgt ervoor dat mijn huid nog droger wordt.

Laatst was ik bij de huisarts. Ze schreef een koelzalf voor, speciaal voor de droge huid. Met deze dikke zalf is het de bedoeling dat de huid wordt onderhouden. Door regelmatig in te smeren, wordt de huid gehydrateerd en zo kan eczeem worden voorkomen. Volgens de huisarts komt eczeem namelijk sneller tevoorschijn wanneer de huid erg droog is. Nu smeer ik mijn huid wel eens in met bodylotion, maar dit hydrateert volgens de huisarts niet voldoende. Ook pure olie was volgens haar geen goede optie. Olie legt namelijk een beschermlaagje op de huid, maar het hydrateert de huid niet. Ik besloot dan ook maar de koelzalf te proberen die de huisarts voorschreef.

Koelzalf op doktersrecept

Kort nadat ik de huid goed had ingesmeerd met de koelzalf uit de apotheek merkte ik dat mijn huid erg jeukte. Tijd om de bijsluiter eens goed te lezen (had ik natuurlijk moeten doen vóórdat ik begon met smeren). In de bijsluiter was te lezen dat het hoofdingrediënt arachidis-olie is, oftewel pinda-olie. En pinda-olie is een olie met een erg hoog nikkelgehalte dat ik ten allen tijde vermijd in de keuken. Nu wist ik natuurlijk al lang dat wat je op je huid smeert ook nikkelarm moet zijn, maar dat een zalf die de huisarts voor mij als nikkelist voorschrijft vol nikkel zit, is toch een teleurstelling.

Paraffine

Ik heb meteen mijn bevindingen doorgegeven aan de apotheek, zodat ik in de toekomst niet nog eens iets meekrijg waar arachide-olie in zit. De apothekersassistente was erg behulpzaam bij het zoeken naar een alternatief. Helaas bevatten alle koelzalven die ze in huis hebben arachide-olie. Verder bestond de keuze uit crèmes op paraffinebasis of met heel veel ingrediënten. Paraffine is gemaakt van petroleum en geeft het gevoel van een gladde, soepele huid. Dit gevoel is echter alleen het gevoel van de paraffine op de huid, de huid zelf is niet gehydrateerd. Bovendien wil ik niets op mijn huid smeren wat gemaakt is van ruwe olie (waar ook benzine van wordt gemaakt). Paraffine wordt ook regelmatig toegepast in crèmes voor eczeem, terwijl paraffine juist eczeem kan veroorzaken. De apotheek had verder nog iets in huis met een lange  lijst aan ingrediënten. Wanneer iets heel veel ingrediënten bevat, is de kans groot dat een of meer ingrediënten een hoog nikkelgehalte bevat.

Natuurlijke oliën en vetten

Omdat de apotheek me niets te bieden had, ben ik aangewezen op wat ik zelf in huis heb of kan halen. Niet-natuurlijke crèmes zitten vaak boordevol nikkel, en dat valt allemaal af. Maar ook natuurlijke oliën en crèmes zijn vaak een bron van nikkel. Zo zit er veel nikkel in de volgende vette substanties;

  • Amandel olie
  • Cacaoboter
  • Kokosolie
  • Jojoba olie
  • Shea boter
  • Walnootolie
  • Zonnebloemolie

Shea-boter

Shea-boter, ook wel bekend als karité-boter, is een vet dat wordt gewonnen uit de pit van de vruchten van de sheaboom. Noten zitten over het algemeen vol nikkel, en hoewel er weinig bekend is over de hoeveelheid nikkel in sheanoten, zullen deze daar vast geen uitzondering op zijn.

Uit onderzoek naar notenallergieⁱ is echter gebleken dat de sheanoot minder eiwitten bevatten die reageren op notenallergie dan gemiddeld. Het lijkt er op dat het lichaam de trigger voor notenallergie in de sheanoot niet herkent. Wat dit betekent voor nikkelallergie is niet onderzocht.

Het lijkt er dus op dat sheaboter een optie kan zijn voor nikkelisten. Er zijn echter ook mensen met nikkelallergie die reageren op sheaboter. Wanneer je wilt, kun je deze hydratrerende boter uitproberen. Smeer eerst een beetje boter op een klein stukje van de huid, bijvoorbeeld de binnenkant van de pols. Doe dit een paar dagen achter elkaar. Wanneer je geen reactie ziet op je huid, kun je het huidoppervlak waar je de boter opsmeert uitbreiden.

Kun je ook niet tegen sheaboter? Dan is er altijd nog olijfolie. Deze olie is ook prima te gebruiken voor een droge huid. Hoewel het misschien niet de huid van binnen hydrateert, legt het wel een beschermlaagje op de huid wat er voor zorgt dat de huid niet verder uitdroogt. Gebruik olijfolie niet dagelijks, eenmaal per week is voldoende. Als nikkelist laat je uiteraard de geraffineerde olijfolie links liggen en kies je extra-vergine niet-geraffineerde olijfolie (bij voorkeur biologisch). Hoe natuurlijker de olie, hoe meer voedingsstoffen er in zitten, maar ook hoe minder nikkel.

Aloë vera

Om de huid te hydrateren, kun je aloë vera gebruiken. Aloë vera is een natuurlijk product met veel positieve toepassingen voor de huid. Zo hydrateert het niet alleen de huid zonder een vettige laag achter te laten, maar geneest ook wondjes sneller, koelt de huid bij zonnebrand en helpt bij acné. In de Ayurvedische geneeskunde wordt het zelfs gebruikt om eczeem te genezen. Kies voor een zo hoog mogelijk percentage aloë vera. Er zijn gels verkrijgbaar met 98% aloë vera, maar deze zijn vaak wat prijziger. Wanneer een crème adverteert met aloë vera is dit geen garantie dat er veel aloë vera in zit, kijk dus goed op de ingrediëntenlijst. En zoals altijd, let ook op de overige ingrediënten. Een aloë vera crème met aloë vera en veel andere nikkelrijke ingrediënten zal je huid geen goed doen.

Het valt niet mee om een droge huid te onderhouden in de wintermaanden, wanneer je reageert op crèmes die je van de huisarts krijgt of gangbare crèmes die volop verkrijgbaar zijn in de winkel. Ga wel eerst naar de huisarts of dermatoloog, voordat je zelf aan de slag gaat met experimenten. Het kan zijn dat de eczeem een andere oorzaak heeft dan alleen een droge huid.  Ben je aangewezen op natuurlijke middelen? Waar anderen adviseren om puur natuurlijke producten te gebruiken, werkt dit vaak averechts bij degenenen met nikkelallergie en/of notenallergie. Gelukkig sta je niet met lege handen en kun je dit jaar met een goed gehydrateerde, soepele huid de winter door komen.

 

 

ⁱ Shea nuts appear safe in allergy study, Reuters New York, 23-12-2010