Speculaas is, net als als zowat bijna alle koekjes, off-limits voor nikkelisten. Zelfs speculaaskoekjes van de bakker bevatten vaak ingrediënten die boordevol nikkel zitten. Maar gelukkig schijnt het maken van speculaas helemaal niet zo moeilijk te zijn. Met Sinterklaas heb ik een mooie, houten speculaasvorm gekregen. En deze week was het zover, ik ging voor het eerst speculaas maken. Het bleek inderdaad helemaal niet zo moeilijk. Ik heb een kleine speculaasvorm gebruikt. De koekjes zijn goed gelukt, maar ik ga toch op zoek naar een grotere (standaard)speculaasvorm. Ik heb liever iets dikkere koekjes….. en iets grotere!
De geur in huis tijdens het bakken van de koekjes was heerlijk, het zorgde meteen voor een heerlijk, knus gevoel. Het is supergezellig om met z’n allen een kop warme thee te drinken met een trommel vol versgebakken speculaas op tafel. Helaas duurde het niet lang, de koekjes waren binnen één dag op!

- Benodigdheden (voor 2 bakblikken)
- 200 gr bloem (wit, liefst biologisch)
- 85 gr suiker (ongeraffineerd)
- mespuntje zout
- 3 tl speculaaskruiden
- 2 el melk
- 125 gr koude boter (puur roomboter)
- rijstebloem
Bereidingswijze
- Voor een mooi egaal resultaat maal je de suiker fijn tot poedersuiker in een keukenmachine .
- Zeef de bloem, de suiker, het zout en de kruiden in een kom.Voeg er de melk aan toe. Voeg de boter toe en verdeel deze met twee messen in zo klein mogelijke stukjes door het bloemmengsel. Je kunt dit ook doen in een keukenmachine waarin je het mengsel fijn hakt.
- Kneed er met koude hand een samenhangende bal van. Zorg ervoor dat er geen lucht in de bal komt.
- Pak de deegbal in vershoudfolie en laat hem minimaal twee uur in de koelkast rusten.
- Pak de deegbal uit de koelkast, verdeel in twee stukken. Verdeel vervolgens weer in kleinere stukjes (hoeveelheid hangt af van welke maat speculaasvorm je gebruikt).
- Strooi wat rijstebloem op het werkblad. Kneed een stukje deeg in je handen tot het wat zachter wordt. Het deeg mag niet te zacht worden, maar te hard is ook niet fijn (dan wordt het moeilijker om het koekje uit de vorm te krijgen). Maak het balletje plat en leg het op het bestrooide werkblad. Maak er een ovaalvorm van ter grootte van de speculaasvorm.
- Leg het ovale stukje deeg op de houten vorm (met rijstebloem bestrooide kant op de vorm) en duw met je vingers het deeg in de vorm. Houd de vorm schuin en snij met een mes het overtollige deeg eraf (snij altijd van je af).
- Sla het koekje met een klap van de korte zijkant van de vorm op het blad uit de vorm. Leg op de bakplaat (ingeboterd of met bakpapier belegd). Herhaal tot het deeg op is.
- Bak de speculaasjes in het midden van de oven op 170 C in ongeveer 20 minuten gaar.
- Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Nikkelnoot
Let op bij het kopen van de speculaaskruiden op de ingrediënten. Wees er zeker van dat er geen nikkelhoudende ingrediënten in zitten. Nu is het wel zo dat veel speculaaskruidenmixen kaneel bevatten. Kaneel heeft een zeer hoog nikkelgehalte. Omdat er omgerekend per koekje slechts een zeer kleine hoeveelheid kaneel in zit, en de goede eigenschappen van kaneel ook meewegen, is het wel aan te raden een mix uit te kiezen met kaneel. Mocht je toch reageren op de kaneel, maak dan je eigen speculaaskruidenmix.
Het recept is voldoende voor twee bakblikken speculaasjes. Wanneer je de helft van het deeg gebruikt en hier koekjes van bakt, kun je de andere helft (rauw) in de vriezer doen. Zo heb je altijd een kant-en-klaar deeg bij de hand om verse koekjes te bakken, wanneer je niet veel tijd hebt. Wanneer je op visite gaat haal je de avond van de tevoren het deeg uit de vriezer, laat het ontdooien in de koelkast en de volgende ochtend bak je de speculaasjes zoals hierboven omschreven. Zo ben je er zeker van dat je nikkelvrije koekjes eet tijdens je je visitie en je maakt bovendien een erg goede indruk door met zelfgebakken speculaas aan te komen zetten!
You must be logged in to post a comment.