Spitskool met witte wijn en ansjovis

 

Spitskool is een mooie winterse groenten die volop voorradig is. Maar simpel gekookte kool wil je natuurlijk niet op tafel zetten. Maak er een luxe versie van door de kool te smoren in witte wijn en ansjovis. Je kunt er nog wat extra smaak aan toevoegen door de kool voor te garen op de barbecue. Dan moet je natuurlijk wel een beetje mooi winterweer hebben.

Eén spitskool is voldoende als bijgerecht voor ongeveer 6 tot 8 personen

Licht knapperige spitskool. Ook lekker als koude salade.

Benodigdheden

 • 1 spitskool
 • 20 gram boter
 • 20 gram olijfolie
 • 100 ml witte wijn
 • 8 stuks ansjovis (in olijfolie)
 • paar takjes platte peterselie

Bereidingswijze

 1. Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snij in vier kwarten in de lengte. Laat de binnenste stronk eraan zitten.
 2. Verhit boter en olijfolie in een emaille pan en laat de kool er een paar minuten in smoren.
 3. Voeg ansjovis toe en laat “smelten”.
 4. Blus af met witte wijn en laat een paar minuten met het deksel op de pan smoren. Haal vervolgens het deksel van de pan en schep met een lepel het vocht bovenop de kool, zodat het tussen de bladeren kan komen. De kool is klaar wanneer deze nog een beetje beetgaar is.
 5. Strooi grofgehakte peterselie erover en serveren maar!

 

Allergienoot

Je kunt de boter ook geheel vervangen door olijfboter. Wel zo handig als je een gast aan tafel hebt met koemelkallergie of lactose-intolerantie.

Ansjovis bevatten niet zo veel nikkel. Dit geldt vooral voor de visjes die je in olijfolie in glas koopt. Ansjovis uit een blikje met een andere olie bevat dan weer meer nikkel.