Van degenen die nikkelallergie (contactdermatitis) hebben is een groep mensen die ook systemische nikkelallergie hebben. Deze patiënten hebben dagelijks systemische klachten. Dit komt doordat bij hen het eten van voeding met een hoog nikkelgehalte systemische nikkelallergie syndroom (SNAS) veroorzaken. Volgens dokter Domenico Schiavino (Resp. Allergologia policlinica Gemelli Roma ) reageert 15-20% van de groep die nikkelallergie heeft, op orale inname van nikkel. Dit werd in de jaren 80 al bekend. Vanaf de jaren 90 zijn er, onder andere, in Italië verschillende studies gedaan naar dit syndroom.
SNAS is een allergie dat gekenmerkt wordt door accumulatie. Nikkel wordt via voeding opgenomen door het lichaam, waar het vervolgens door opeenstapeling leidt tot een hoge concentratie van nikkel in het lichaam. Hoe en óf het lichaam reageert op de hoeveelheid nikkel verschilt echter per persoon. Dit betekent dat bij sommige personen een zeer kleine hoeveelheid nikkel symptomen veroorzaken, terwijl anderen een hogere tolerantie hebben en pas klachten krijgen bij een hogere nikkelinname.
Symptomen
Symptomen van systemische nikkelallergiesyndroom (SNAS) zijn zeer divers:
- eczeem waar geen direct contact is geweest met nikkel
- roodheid van de huid, dermatitis, schilfers, branderig gevoel van de huid
- baviaansyndroom (roodheid of eczeem op/tussen de billen)
- jeuk, netelroos en bultjes die uiterlijk lijken op puistjes
- acné
- misselijkheid en braken
- hoofdpijn
- slaapproblemen
- duizeligheid
- rhinitis (ontsteking van het neusslijmvlies)
- onverklaarbare gewichtstoename of gewichtsverlies
- ademhalingsproblemen
- aften en ontstekingen van de mond en tandvlees
- opgeblazen gevoel, opgezette buik, gastritis, brandend maagzuur
- constipatie en diarree
- terugkerende infecties
- fibromyalgie, pijn in de gewrichten, syndroom chronische vermoeidheid
- gevoel van algehele malaise
Asthma en rhinitis kunnen vooral voorkomen bij degenen die werken met metaal. Door het inademen van nikkeldeeltjes kunnen deze symptomen ontstaan.
Zoals je ziet is het een lange lijst met vooral vage klachten. Het kan zijn dat je “slechts” een aantal van deze klachten hebt. Wanneer je allergisch bent voor nikkel, en één of meer van bovenstaande klachten hebt, bezoek dan een arts. Eerst dienen andere ziekten te worden uitgesloten, zoals bijvoorbeeld coeliakie en lactose-intolerantie. Wanneer andere aandoeningen zijn uitgesloten, kan het zijn dat iemand gevoelig is voor nikkel in voeding. Het kan ook zijn dat na vaststelling van een andere ziekte de klachten blijven aanhouden, Ook dan is systemische nikkelallergie een mogelijkheid.
Diagnose
Om te beginnen neem je een patchtest, om contactallergie vast te stellen. Wanneer de patchtest negatief is, kun je geen systemische syndroom nikkelallergie (SNAS) hebben. Is de patchtest postitief, dan kan gekeken worden naar een diagnose voor SNAS.
De diagnose van SNAS is veel complexer dan de diagnose van contact dermatitis. De patchtest die gebruikt wordt om contactdermatitis te bevestigen kan niet gebruikt worden voor de diagnose van SNAS. Een soortgelijke methode voor het vaststellen van SNAS is een soort patch test van het mondslijmvlies. Deze bestaat uit het aanbrengen van nikkelsulfaat in de mond van de patiënten (op het wangslijmvlies). Bij personen die gevoelig zijn voor nikkel, zullen dan wondjes ontstaan. Deze test wordt onder andere toegepast in Duitsland en Italië. Voor zover bij mij bekend wordt deze test niet toegepast in Nederland.
De enige andere mogelijkheid voor definitieve diagnose is de provocatietest in combinatie met het diagnosedieet. Het eerste deel van deze test bestaat uit een periode waarin nikkel in voeding wordt vermeden (diagnosedieet). Het diagnosedieet duurt minimaal 1 maand, maar kan ook langer. Deze periode wordt afgesloten door provocatie. Na nikkel voor een periode te hebben vermeden, eet je in een korte periode heel veel nikkel. Je sluit het diagnosedieet af met een dag waarin je producten eet waar veel nikkel in zit. Wanneer je lichaam reageert op de hoge nikkelinname, kan de diagnose SNAS worden vastgesteld. Hoe het lichaam reageert verschilt per persoon, iedereen zal dus een andere (mix van) symptomen hebben door de provocatie.
Wanneer je (binnen 72 uur) na de provocatietest geen enkel symptoom vertoont is de diagnose negatief is. Er kan dan weer gewoon worden gegeten (zonder nikkel te vermijden).
Wanneer de uitslag positief is, richt de behandeling zich op desensibilisatie, het nikkelgehalte in het lichaam wordt omlaaggebracht. Dit kan alleen door middel van een nikkelarm dieet. Levenslang het diagnosedieet volgen is niet mogelijk. Langdurig vermijden van plantaardig voedsel betekent dat je op den duur last krijgt van tekort aan ijzer, vitamines en mineralen. Na het diagnosedieet kunnen weer kleine hoeveelheden nikkel worden geïntroduceerd. Het volgen van een nikkelarm dieet is wel iets dat voor langere tijd (lees; jaren) dient te worden volgehouden. Wellicht dat het voor jou betekent dat je na langere tijd weer voedingsmiddelen met een hoog nikkelgehalte kunt eten. Het kan ook zijn dat je een zeer laag tolerantieniveau hebt, waarvoor je levenslang een strikt nikkelarm dieet moet volgen.
Behandeling
Systemische nikkelallergie is ongeneeslijk. Het is niet mogelijk om nikkel uit het leven van een allergische patiënt volledig te elimineren.
De enige beschikbare behandeling is het volgen van een nikkelarm dieet (bovenop het vermijden van nikkelcontact; zie behandeling nikkelallergie). Wie systemische nikkelallergie heeft dient zich te houden aan de volgende richtlijnen;
- vermijd alle voedingsmiddelen met een hoog nikkelgehalte (zoals cacao, chocolade, sojabonen, havermout, noten, amandelen, gedroogd fruit)
- vermijd alle drankjes en vitaminesupplementen met nikkel
- vermijd alle drankjes, vitaminesupplementen en voedsel in blik
- liever dierlijk voedsel in plaats van plantaardig, aangezien dit over het algemeen minder nikkel bevat
- drink melk en zuivelproducten, want dit heeft een laag nikkelgehalte
- eet witte rijst, witte tarwe en aardappelen. Géén volkorenproducten.
- wat fruit betreft kun je bananen, appels en citrusvruchten nemen
- eet geen kant-en-klaar voedsel. Dit heeft vaak een hoog nikkelgehalte.
- thee en koffie kan met mate worden gedronken. Groene thee dient te worden vermeden
- maak geen gebruik van nikkelhoudend materiaal bij het koken (zoals pannen, keukengerei en bestek)
- gebruik het eerste water dat uit de kraan komt niet voor voedselbereiding of om te drinken. Doordat het water een tijdje in de kraan zit, lekt er nikkel uit de kraan en de leidingen in het water. Laat de kraan ‘s ochtends altijd even lopen voordat je het water drinkt.
- rook niet. Een sigaret bevat 1-3 microgram nikkel. Vermijd sigarettenrook
Raadpleeg altijd een arts, allergoloog of medisch specialist voordat je aan het diagnosedieet en/of nikkelarme dieet begint.
Lees verder hoe je start met het diagnosedieet
Lees verder in welke voedingsmiddelen (veel) nikkel zit
Bron:
- https://www.maurominelli.it/atlante-imid/sindrome-sistemica-allergia-al-nichel-snas/
- Bron Il mio Medico – Come curare l’allergia al Nichel, Tv2000it, pubblicato il 03 mar 2016.
- http://www.allergiaalnichel.com/snas/
- https://www.greenme.it/vivere/salute-e-benessere/13482-allergia-nichel-sintomi
- : http://www.farmacoecura.it/
- http://www.medscape.com/
- Hostynek JJ. Nickel-induced hypersensitivity: etiology, immune reactions, prevention and therapy. Arch Dermatol Res 2002;29:249–67.
- waojournal.biomedcentral.com
- http://www.bial-aristegui.com/it/news_ed_eventi.53/sindrome_da_allergia_sistemica_al_nichel_snas_.a185.html