Tabel seizoensgroenten

Natuurlijk is het het beste om verse groenten te eten die van het seizoen zijn, en dus volop verkrijgbaar zijn en bovendien uit de volle grond komen. Seizoensgroenten uit volle grond hebben het voordeel dat ze vol vitaminen en mineralen zitten. Groenten uit een kas bevatten minder goede voedingsstoffen, omdat ze in zo’n kort mogelijke tijd worden gekweekt in vaak niet-natuurlijke grond en met kunstlicht. Uiteraard is biologisch beter, omdat het op natuurlijke wijze in de volle grond en in de buitenlucht groeit, zonder gebruik van kunstmest en pesticiden. Biologische groenten bevatten vaak meer waardevolle voedingsstoffen en minder nikkel (omdat geen kunstmest en pesticiden worden gebruikt).

Versgeplukte radijsjes uit eigen tuin

Groenten die van ver moeten komen zijn belastend voor het milieu en vaak niet vers, vanwege de vaak lange reis die ze maken. Bovendien worden groenten en fruit uit het buitenland vaak geoogst voordat ze rijp zijn, om te voorkomen dat ze overrijp arriveren in Nederland. Dit betekent dat het product niet vol zit met goede vitaminen en mineralen, simpelweg omdat het product nog niet “klaar” is. Ik heb eens een oud Chinees gezegde gehoord; “wat hier, nu groeit, is hier, nu goed voor me”. Dat is de essentie van het eten van seizoensgroenten.

Seizoensgroenten zijn ook goed voor de portemonnee. Wanneer een bepaalde groente volop verkrijgbaar is, is de prijs vaak laag. Wanneer het nog niet helemaal het seizoen is, kan het best zijn dat je voor verse groenten meer betaald, dan voor groenten uit een kas of het buitenland.

Pompoen en pompoenbloem uit eigen tuin in de zomer

Uitsluitend eten van groenten en fruit uit volle grond is niet mogelijk, vooral wanneer je last heb van systemische nikkelallergie. Neem groenten en fruit uit de volle grond en van het seizoen als uitgangspunt, en vul dit aan met andere groenten en fruit (uiteraard nikkelarm).

 

 

Hieronder vind je een overzicht welke groenten en fruit in Nederland wanneer uit de volle grond geoogst kunnen worden.

Groenten Fruit
Januari Champignons, prei, spruitjes, veldsla, witlof
Februari Champignons, prei, spruitjes, veldsla, witlof
Maart Bloemkool, champignons, pastinaak,prei, raapstelen, spruitjesveldsla, witlof
April Bloemkool, champignons, meiraap, prei, rabarber, raapstelen, pastinaak, uien, witlof
Mei Bloemkool, champignons, Chinese kool, meiraap,  prei, raapstelen, rabarber, radijs, rettich, rucola, snijbiet, uien, witlof Aardbeien, blauwe bessen, bramen, pruimen
Juni Aardappel, andijvie, bloemkool, broccoli,  champignons, Chinese kool, courgette, ijsbergsla, koolrabi, meiraap, prei, raapstelen, rabarber, rettich, rode kool, rucola, snijbiet, spitskool, venkel, witlof, witte kool, uien, , Aardbeien blauwe bessen, bramen, kersen, rode bessen, pruimen
Juli Aardappel, andijvie, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, champignons, courgette, chinese kool, ijsbergsla, knolraap, knolselderij,  koolrabi, komkommer, prei, radijs, rettich, rode bieten, rode kool, rucola, snijbiet, spitskool, tomaat, witte kool, paprika, pastinaak, uien, venkel, witlof, wortel Aardbeien, blauwe bessen, bramen, kersen, pruimen, rode bessen, zwarte bessen
Augustus Andijvie, artisjokken, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, champignons, Chinese kool, courgette, ijsbergsla, knolraap, komkommer, koolrabi, paprika, pastinaak, prei, pompoen, radijs, rode bieten, rode kool, rucola, snijbiet, spitskool, tomaat, uien, venkel, witlof, witte kool, wortel Appel, blauwe bessen, bramen, cranberry, druiven, pruimen, rode bessen
September Andijvie, artisjokken, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, champignons, Chinese kool, courgette, ijsbergsla, knolraap, knolselderi,j koolrabi, komkommer, paprika, pastinaak, prei, pompoen, radijs, rode bieten rode kool, rucola, snijbiet, spitskool, spruitjes, tomaat,venkel, witlof, witte kool, veldsla, wortel Appel, blauwe bessen, bramen, cranberry, druiven, meloen, pruimen
Oktober Andijvie, aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, champignons, Chinese kool, courgette, ijsbergsla, kastanje, knolselderij, koolrabi, pastinaak, paprika, pompoen, prei, rettich, rode bieten, rode kool, rucola, spitskool, spruitjes, veldslavenkel, witlof, witte kool, winterpeen, wortel Appel, cranberry
November Andijvie, bloemkool, broccoli, champignons, ijsbergsla, pastinaak, prei, rettich, rode bieten, rode kool, spitskool, spruitjes, veldslawitte kool, winterpeen, witlof, wortel
December Champignons, prei, spruitjesveldsla,  winterpeen, witlof

 

In bovenstaande tabel staan groenten en fruit die passen in een nikkelarm dieet. Sommige producten bevatten een redelijk hoog nikkelgehalte (zoals kool, ui en prei), maar passen in kleine hoeveelheden toch in een nikkelarm dieet. Vanwege de goede eigenschappen van deze nikkelrijke groenten, is het belangrijk om ze toch in je dieet in te passen. Eet echter wel kleine hoeveelheden en zorg er voor dat je dieet uitgebalanceerd is. Dat wil zeggen, zo veel mogelijk variatie en een maaltijd met een nikkelrijke groente afwissselen met een paar dagen nikkelarme groenten.

Champignons is het hele jaar verkrijgbaar. Dit komt omdat ze binnen worden gekweekt, en nooit in de buitenlucht. Het staat toch op deze lijst, omdat het in kleine hoeveelheden past in een nikkelarm dieet.

Witlof is nog een andere groenten die altijd binnen wordt gekweekt; in het donker in gestapelde bakken. Omdat het goed in een een nikkelarm dieet past, staat het toch op de lijst.

In de winter groeit geen fruit in Nederland. De appel die verkrijgbaar is, is afkomstig van de oogst van het najaar en wordt bewaard in grote koelcellen om bederf te voorkomen.

Er zijn ook fruitsoorten die nikkelarm zijn, maar niet in Nederland groeien. Zoals sinaasappels, citroen en mandarijnen. Deze groeien in het zuiden van Europa en hun oogsttijd is het najaar, vroege winter.