Tandimplantaten

 

Ook ik moet eraan geloven, een tandimplantaat. Ik had niet veel keus. Een tand was niet meer te redden door een ontsteking onder de wortel en in het kaakbot, dus die moest eruit. Geen probleem, volgens de tandarts en implantoloog, daar kan gewoon een schroef worden ingezet waar een tand op wordt geplaatst en alles is weer zo goed als nieuw.

Nu denk ik bij een schroef meteen aan metaal. En metalen en ik gaan niet zo goed samen. Ik heb een contactallergie voor nikkel, maar ben ook intolerant voor nikkel in voeding. Een metalen schroef die wordt vast geboord in mijn kaak, kan dan misschien voor problemen zorgen.

Bij een dental screening wordt getest op de meest voorkomende allergenen bij tandheelkunde.

Allergische reactie

Een snelle blik op internet leert dat een allergische reactie op medische implantaten mogelijk is. Wat tandheelkundige implantaten betreft worden de meeste allergische reacties gevonden op nikkel, palladium, amalgaam en titanium.

Volgens mijn implantoloog komt een allergische reactie op titanium niet zo heel vaak voor, maar het kómt wel voor. Als het inderdaad zo is dat iemand allergisch is voor een implantaat, dan moet deze worden verwijderd. Om deze pijnlijke situatie te vermijden besloot ik eerst een bezoek te brengen aan een allergoloog.

Plakproef

Eerst heb ik de implantoloog gevraagd uit welke materialen het implantaat bestaan. Om zeker te weten of ik er allergisch voor ben moest een plakproef worden gedaan. Ik had al eerder een dergelijke proef gedaan, maar deze gegevens waren ouder dan 10 jaar en daarom niet meer bewaard in mijn medisch dossier. Er moest dus een nieuwe proef worden gedaan.

Rijen plaatjes, vastgezet met een grote pleister blijven een aantal dagen op de rug zitten.

Er werden rijen met plaatjes op mijn rug geplakt. Op elk plaatje zit een stofje wat wordt onderzocht op allergische reacties. Alles werd vervolgens met een grote pleister afgeplakt om schuiven te voorkomen. Na drie dagen werd de pleister verwijderd en de test afgelezen. Waar de huid reageert, is sprake van een allergische reactie.

Nu was ik heel benieuwd naar wat het plaatje met nikkel zou doen. Ik had al eerder positief getest op nikkel, maar dat was dus al een hele tijd geleden. Nu ben ik al een jaar of zes bezig met een strikt nikkelarm dieet. Ik vroeg me af of dit invloed zou hebben op de test. Zou het zo zijn dat mijn lichaam heel licht reageert op nikkel, omdat het al zo lang niet aan een teveel aan nikkel is blootgesteld? Of zou het juist sterk reageren op nikkel, omdat het al zo lang gewend was aan een lage nikkelinname via voeding en nu sterk reageren op een hoeveelheid nikkel waar mijn lichaam niet meer aan gewend was?

Allergische reactie

Het resultaat was duidelijk. Ik ben allergisch voor nikkel, en flink ook.  Er waren een paar reacties op andere materialen, maar de reactie op nikkel was het sterkst (++).

Voor de volledigheid heb ik de hele lijst van alle stoffen waarop ik ben getest opgevraagd bij de allergoloog. Zo weet ik waar ik allergisch voor ben, maar ook waar ik niet allergisch voor ben. Dat is zeker handig om te weten.

Terug naar het doel van de plakproef, voor welke (tandheelkundige) metalen ben ik allergisch? Het belangrijkste is dat er geen reactie was op de twee soorten titanium waarop is getest. De schroef kan dus geplaatst worden. Op naar de implantoloog.