Een kopje thee drinken is een dagelijks terugkerende bezigheid. Vooral wanneer het buiten koud is wordt er veel thee gedronken. En wat heet water met een smaakje kan geen kwaad……. toch? Helaas voor mensen die lijden aan systemische nikkelallergie is thee niet gezond.

Soorten thee
Al jaren drink ik groene thee. En dan het liefst losbladige biologische groene thee. Ik ben begonnen met het drinken van groene thee na een reis in Sri Lanka. Na een bezoek aan een prachtig theeveld in de highlands heb ik daar een groot pak losbladige groene thee gekocht, onder andere, omdat het zo goed zou zijn voor je gezondheid. Eenmaal thuis was ik verkocht aan de smaak en dronk ik daarna vrijwel geen zwarte thee meer. Maar nu heb ik een systemische nikkelallergie en wat blijkt? Thee heeft een hoog nikkelgehalte. Thee is een plant en neemt als zodanig nikkel op uit de bodem. Nikkel verzameld zich vooral in de zogenaamde tip, het bovenste gedeelte van de plant. Dit is ook het gedeelte dat wordt gebruikt voor thee. Groene thee heeft een hoger nikkelgehalte (235 µg) dan zwarte thee (62 µg), en biologische groene thee heeft een nóg hoger nikkelgehalte. Dit komt doordat biologische thee langzamer groeit en zodoende meer tijd heeft gehad om nikkel uit de bodem op te nemen.
Een kopje thee(de drank zelf) bevat een lager nikkelgehalte dan losse blaadjes thee, en kan wanneer het niet te sterk is, gedronken worden met mate. Omdat ik een sterke nikkelallergie heb, drink ik helemaal geen thee meer. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om een lekkere kop warme “thee” te drinken.
Geen thee, wat dan wel?
De makkelijkste en saaiste oplossing is om gewoon heet water te drinken. Dit heeft niet mijn voorkeur, maar wanneer er niets anders voorhanden is, neem ik genoegen met een kop heet water. Dit doe ik vooral wanneer ik op bezoek ben bij familie of vrienden, wanneer ze niets nikkelarms in huis hebben, of in een café of sportkantine.
Wat tegenwoordig vaak in cafés of terras te vinden is, is verse munt. Extra lekker met een lepeltje honing. Munt is goed voor de spijsvertering en helpt tegen hoofdpijn en misselijkheid. Verse munt is minder sterk dan gedroogde munt. Om te genieten van de voordelen moet je wel een behoorlijke hoeveelheid verse munt nuttigen.
Een schijfje citroen geeft je drankje een heerlijk frisse smaak. Zorg ervoor dat je alleen biologische citroen gebruikt. Niet-biologische citroen heeft een laagje aan de buitenkant om de citroen mooi te laten glanzen, maar is giftig.
Een lepeltje honing in je drankje is erg lekker. Eet honing wel met mate, het is immers een vorm van suiker en teveel suiker is niet goed voor je.
En dan een simpele combinatie; citroen en honing. Deze frisse en zoete combinatie is erg aan te raden tijdens de natte, koude herfst- en wintermaanden. De vitamine C van de citroen en de antibacteriële eigenschappen van de honing helpen om een verkoudheid op afstand te houden.
Leg eens een draadje saffraan in je mok en giet daar heet water op. Je zult versteld staan van deze smaak. Saffraan heeft vele gezondheidsvoordelen. Het heeft onder andere anti-oxerende eigenschappen, het bestrijdt vrije radicalen in je lichaam.
Strooi een snufje kaneel in je mok en giet daar heet water op. Goed roeren, want kaneel wordt niet opgenomen door het water, en blijft onderin de mok liggen wanneer je niet roert. Een stokje kaneel kan natuurlijk ook. Ook kaneel heeft vele gezondheidsvoordelen. Het kan virussen op afstand houden en is anti-bacteriëel. In combinatie met honing wordt de werking van kaneel versterkt. Bovendien past de geur van kaneel perfect bij Sinterklaas en Kerstmis.
In de ochtend drink ik vaak een kop heet water met geraspte gember. Gember is erg gezond en wordt niet voor niets superfood genoemd.Het is een sterke anti-oxidant, ontstekingsremmend, is goed voor bloeddruk en cholesterol en is goed voor de spijsvertering. Roer regelmatig door je drankje om te voorkomen dat alle gember op de bodem blijft liggen.
Kruiden zijn ook een goed alternatief voor thee. Belangrijk is dat je alleen kruiden gebruikt die een laag nikkelgehalte hebben. Een kruidenthee met framboos of zoethout is bijvoorbeeld geen goede optie. Kamille, lindebloesem, munt, brandnetel, gember, rozenbottel, cranberry of aardbei kunnen dan weer wel.
En dan is er nog rooibosthee. Rooibos is geen thee, maar een infusie, afkomstig van de rooibosplant. Voor rooibos wordt niet alleen de tip gebruikt,maar worden hele plantdelen gebruikt. Hierdoor is het nikkelgehalte is een stuk lager dan zwarte thee. Deze op thee gelijkende drank is makkelijk verkrijgbaar en heeft een sterke smaak.
Zoals met alle voedselproducten geldt ook voor deze alternatieven voor thee: drink gevariëerd en overdrijf niet.
Bron:
- Sharma AD. Relationship between nickel allergy and diet. Indian J Dermatol Venereol Leprol [serial online] 2007 [cited 2016 Nov 10];73:307-12. Available from: http://www.ijdvl.com/text.asp?2007/73/5/307/35733
- http://nl.healthmedblog.com/health-and-medicine-info/saffraan-voordelen-voor-je-gezondheid/
- https://gezondetips.nl/gember
- http://www.optimalegezondheid.com/de-gezondheidsvoordelen-van-kaneel/
You must be logged in to post a comment.