Tulband met citroenglazuur

 

Het is bijna Pasen, het zonnetje schijnt en de vogeltjes fluiten. Het is weer tijd voor een mooie, lente-klassieker …. een tulband met gele citroenglazuur. Het resultaat is een zeer luchtige cake met een frisse zoete glazuur. Deze tulband is gemaakt zonder boter en is geschikt voor degenen met een melkallergie of lactose-intolerantie.

Luchtige paastulband met een pastelgele glazuur

Natuurlijk wordt de glazuur op kleur gemaakt met een natuurlijke kleurstof. Kurkuma (geelwortel) geeft een mooie, natuurlijke gele kleur. Pas op als je met kurkuma werkt, het kan vlekken geven op kleding en werkoppervlakken. Wees wel realistisch met het eindresultaat, natuurlijke kleurstoffen geven een minder intense kleur dan synthetische kleurstoffen. Maar als je op zoek bent naar een mooie pasteltint, dan zit je met een natuurlijke kleurstof helemaal goed. Wil je de glazuur toch wat intenser geel? Vervang dan wat meer water door kleurstof. Blijf proeven, want een natuurlijke kleurstof heeft ook smaak!

Ik wens jullie een goede Goede Week en een mooie Pasen.

Ingrediënten voor een tulband van 25 cm ø:

 • 260 gr witte tarwebloem
 • 240 gr suiker
 • 115 gr rijstolie
 • 5 eieren
 • schil van 1 citroen (biologisch)
 • 1 tl wijnsteen
 • ½ tl bicarbonaat
 • 1 el citroensap
 • olie en bloem om de vorm mee in te vetten.

Voor de kleurstof:

 • 200 ml water
 • ½ tl kurkuma

Voor de glazuur:

 • 75 gr poedersuiker
 • 1 el citroensap
 • 2 tl water
 • 1 tl kleurstof

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
 2. Giet een beetje olie in de tulbandbakvorm en smeer goed uit over de hele binnenkant van de vorm. Schud een paar eetlepels bloem in de vorm en schud totdat de hele binnenkant gelijkmatig is bedekt met een dun laagje bloem. Hou de vorm ondersteboven en klop de overbodige bloem eruit. Zet opzij.
 3. Breek de eieren in een kom en klop met een garde de eieren los. Voeg de suiker toe en klop op hoge snelheid tot een lichtgeel en schuimig mengsel.
 4. Rasp de citroen en voeg de rasp samen met het citroensap toe aan de olie. Giet vervolgens in de beslagkom en klop kort door.
 5. Zeef alle droge ingrediënten en voeg beetje bij beetje toe aan de beslagkom (al draaiend op lage snelheid). Voeg pas een nieuwe lepel bloem toe, als de vorige goed is opgenomen in het beslag. Klop nog even kort door.
 6. Giet het beslag in de bakvorm en bak in 45-55 minuten gaar.
 7. Breng intussen het water en de kurkuma aan de kook en laat een minuut of 5 koken. Laat afkoelen.
 8. Meng poedersuiker, citroensap, water en de afgekoelde kleurstof door elkaar met een vork tot een egaal mengsel. Wil je het mengsel wat voller van kleur, voeg dan wat extra kleurstof toe. Om de glazuur wat dikker te maken voeg je poedersuiker toe. Proef regelmatig en corrigeer als dat nodig is.
 9. Als de tulband klaar is, haal je deze uit de oven. Laat een paar minuten afkoelen. Steek met een mes voorzichtig de zijkanten een beetje los van de vorm. Keer om op een taartrooster en laat helemaal afkoelen.
 10. Giet de glazuur erover heen en laat opdrogen.
 11. Genieten maar!

 

Allergienoot

Voor degenen die een allergie of intolerantie hebben voor synthetische kleurstoffen is glazuur op basis van een natuurlijke kleurstof een uitkomst. Uiteraard ben je met een zelfgemaakte natuurlijke kleurstof ook ervan verzekerd dat er geen onnodige toevoegingen, en dus geen nikkel, in zit.

Gebruik witte tarwebloem voor deze cake, of witte speltbloem voor een zo nikkelarm mogelijk resultaat. Ongeraffineerde suiker is minder bewerkt dan “gewone” suiker, en geeft een wat lichtbruinere cake als resultaat (deze suiker is namelijk niet gebleekt en van zichzelf wat donkerder van kleur).

Wijnsteen en bicarbonaat zijn rijsmiddelen zonder nikkel. Heb je geen wijnsteen in huis? Gebruik dan wijnsteenbakpoeder (te vinden in de supermarkt bij de bakspullen of bij de reformspullen). Bak je vaker nikkelarme taarten en gebak? Dan is het wel de moeite waard om op zoek te gaan naar wijnsteen, daar zit minder nikkel in dan wijnsteenbakpoeder.