Tussendoortjes op vakantie

Het was zover, we gingen een weekje op vakantie naar het buitenland. Italië, om precies te zijn. Heerlijk genieten van het heerlijke weer en de mooie omgeving. Maar het betekent ook dat ik extra moet opletten op eten en drinken. Wanneer ik thuis ben, plan ik zoveel mogelijk de tussendoortjes die ik kan eten. Wanneer ik weet dat ik tijdens snacktijden onderweg ben, zorg ik ervoor dat ik óf iets meeneem van thuis óf dat ik weet dat ik iets kan vinden om te eten of drinken wat in een nikkelarm dieet past. Maar op vakantie in het buitenland is dat natuurlijk anders.

Om te beginnen zorg ik ervoor dat ik in ieder geval voor de eerste dagen tussendoortjes van thuis meeneem. Zo neem ik bijvoorbeeld fruit mee voor tijdens de reis, en koekjes of crackers die je makkelijk een paar dagen goed kunt houden om de eerste paar dagen mee door te komen. Ik heb altijd iets in mijn tas zitten voor noodgevallen. Na een paar dagen zijn mijn meegebrachte spullen op en is het tijd voor iets anders. Dat betekent dus op zoek gaan naar een nikkelarme snack in een andere taal. Het is het handigst om een woordenboek mee te nemen. Zo kun je ter plekke de ingrediëntenlijst van producten bekijken. Het kost even wat tijd, maar zodra je iets hebt gevonden, kun je tijdens het volgende winkelbezoek meteen naar dat product zoeken of er naar vragen. Let er op dat een bepaald product van een ander merk een andere samenstelling kan hebben.

Gedroogde appelsnack

Soms vind je nikkelarme producten op onverwachte plekken. Zo waren we tijdens een autoreis gestopt langs de snelweg om te tanken. In de tankstationwinkel nam iedereen uit mijn reisgezelschap een tussendoortje; koffie, croissants en doughnuts. Ik heb voor mezelf een cappuccino besteld. Deze kwam niet uit een automaat, maar werd vers gemaakt door een barrista. Eerst kijken hoe de koffie wordt gemaakt, voordat je besteld! Koffie uit een automaat of uit cups is rijk aan nikkel. Gelukkig is de kans groot dat je in Italië goede, verse koffie krijgt, zelfs in een benzinestation langs de snelweg. Rondkijkend in de tankstationwinkel zag ik allemaal snacks die ik niet mag eten; croissants en broodjes, snoep, chocolade, chips etc. Ik had me er al bij neergelegd dat ik alleen een cappuccino zou drinken (mijn enige kopje koffie van die dag), niets te eten zou hebben tijdens deze rustpauze en keek al uit naar het stuk fruit dat ik in de auto had liggen voor noodgevallen. Ineens zag ik  een display met biologische producten staan. Nu wil biologisch niet meteen zeggen dat het nikkelarm is. Het schap hing vol met biologische noten en gedroogde vruchten, allemaal nikkelrijk en ik liet het voor wat het was. Tot mijn oog viel op een verpakking met alleen appel. Op de ingrediëntenlijst stond als enige ingrediënt; biologische appel. Verder stond op de verpakking; “niet gefrituurd”. Ook belangrijk voor een nikkelarm dieet; gefrituurde producten hebben een hoog nikkelgehalte. De hoogte variëert van het soort vet dat is gebruikt om te frituren, en dit staat juist vaak niet vermeld op de verpakking. Ik heb het zakje gedroogde appel meteen gekocht en in mijn tas gestopt. De komende dagen had ik iets lekkers om op te knabbelen. Toegegeven, het is niet zo lekker als gewone snack, maar ik was erg blij dat ik iets had gevonden wat goed te eten was en waar ik geen klachten van kreeg.

Verse jus d’orange in strandtent

Een andere dag maakten we een wandeling langs het strand, genietend van het lekkere weer. Na een tijdje stopten we bij een strandtentje om wat uit te rusten. De rest van mijn gezelschap nam allemaal iets te eten wat voor mij off-limits is; voorverpakt ijs, croissants, chips etc. Gelukkig had dit strandtentje ook verse fruitcoupes met daarin alleen vers gesneden fruit. De coupe gemengd fruit was een optie, wanneer ik de kiwi en peer niet op zou eten. De coupe met alleen aardbeien was perfect. Slagroom was er simpelweg niet, maar dat was geen probleem. Slagroom is overigen alleen nikkelarm, wanneer het vers geklopt is en gemaakt van pure room (geen andere ingrediënten, behalve suiker). Waneer de slagroom er niet uitziet dat het vers is, laat het dan staan. Verder koos ik een glas vers geperst sinaasappelsap en kregen we een schaaltje olijven op tafel (dit heeft een redelijk nikkelgehalte, maar wanneer ik er slechts een paar eet geeft het geen problemen.

Zo zie je maar weer. Ook in het buitenland kun je lekker eten, drinken en snacken. Er is nagenoeg altijd wel iets te vinden, wanneer je goed zoekt. Is er helemaal niets, neem dan iets van je eigen meegebrachte voorraad.