Tussendoortjes

Zin in een tussendoortje? Is het tijd voor iets hartigs of heb je gewoon lekkere trek? Hoe dan ook, snel iets uit de automaat pakken, onderweg iets kopen of gewoon in de supermarkt iets uit de schappen pakken zit er niet bij als je een nikkelallergie hebt. Tussendoortjes zijn vaak kant-en-klaar, boordevol kunstmatige toevoegingen, is vaak bewerkt voedsel en passen dan ook niet in een nikkelarm dieet. Hoe zit het dan met gezonde tussendoortjes? Overal lees en hoor je over gezonde tussendoortjes, zoals nootjes, gedroogde vruchten en pure chocola. Helaas, voor nikkelisten zijn deze “gezonde” snacks erg ongezond.

Maar wat kun je dan wel eten? Wees gerust, er is heus nog wel iets te snacken voor je, maar het is niet zoals “vroeger” (voordat je begon aan een nikkelarm dieet). Om te beginnen zijn voedingsmiddelen met een laag nikkelgehalte toegestaan.

Tussendoortjes met een laag nikkelgehalte

  • Yoghurt (alleen volle yoghurt, alleen naturel). Dit kan ook van geit of schaap zijn. Lekker met een lepeltje honing en verse bosbessen of bramen. Diepvries kan ook, maar dan moet je er wel aan denken het op tijd uit de diepvries te halen om te laten ontdooien.
  • Griekse yoghurt (alleen met 10% vet, de 0% vet variant is bewerkt).
  • Crackers zonder gist.
  • Rauwkost; komkommer, rucola, radijs, witlof, paprika
  • Fruit (appel, citrusvruchten, banaan, bosbessen, bramen, druiven, meloen).
  • Kaas (alleen volvet, bij voorkeur biologisch, zonder smaaktvoegingen).
  • Zelfgemaakte koekjes of cake (dit heeft een laag nikkelgehalte, maar eet dit niet elke dag, er zit namelijk veel suiker in).
  • Koekjes zonder gist, rijsmiddelen, plantaardige vetten, margarine en andere nikkelrijke ingrediënten (krakelingen kunnen nikkelarm zijn, lees de ingrediëntenlijst op de verpakking).
  • Boterham (wit zuurdesem) met nikkelarm beleg (bijvoorbeeld kaas, jam, boter, olijfolie, toegestane groenten)
  • Kastagnes
  • Ijs, volvet met suiker (geen suikervervangers), vers gemaakt van verse ingrediënten in een ijssalon. Biologisch ijs uit de supermarket (kijk op de ingrediëntenlijst). Slagroom (alleen volvet).
  • Witte chocola (heeft een laag nikkelgehalte, maar eet dit niet elke dag, er zit namelijk veel suiker in).

Tussendoortjes met een middelhoog nikkelgehalte

  • Olijven (zwarte olijven met zo min mogelijk ingrediënten).
  • Artisjok onder olie (met zo min mogelijk ingrediënten). Laat de olie wel goed uitlekken.
  • Rauwkost; wortel, bleekselderij.
  • Fruit (pruimen, aardbeien, kersen).

Wat het leven een stuk makkelijker maakt is goed plannen. Zorg dat je niet onderweg bent, of bij vrienden of familie bent en je hebt niets bij je wanneer je maag begint te knorren. De keuze tussen helemaal niets nemen en honger hebben of iets nikkelrijks eten en daar wekenlang last van hebben is geen fijne keus. Zorg dat je altijd iets bij je hebt wanneer je de deur uit gaat. Ook wanneer je thuis bent, of naar je werk gaat, zorg dat je een voorraad in huis hebt, of in de la van je bureau op het werk waar je uit kunt kiezen. Het is even wennen voor je omgeving dat je het rondgaande gebak overslaat om vervolgens een koekje uit je eigen tas te voorschijn te halen. Toch met de rest mee kunnen genieten van iets lekkers zonder dat je klachten krijgt is een heerlijk, rustgevend gevoel en bovendien pijnvrij!