Uit eten gaan

Onbezorgd uit gaan eten in een restaurant was stukken makkelijker, voordat je er achter kwam dat je een nikkelallergie had. Ook wanneer je bent uitgenodigd voor een feest in een restaurant, zaal of met catering, kun je niet zomaar alles eten wat er standaard op het menu of buffet staat.

Parelcouscous en kabeljauw tijdens een feest in een restaurant. Nadat ik de uitnodiging had ontvangen nam ik meteen contact op met de kok. Alle gerechten waren heerlijk en ik heb geen nikkelklachten gehad.

Maak het jezelf, en de kok, een stuk makkelijker door op tijd contact met hem/haar op te nemen. De kans is namelijk erg groot dat de kok nog nooit van nikkelallergie heeft gehoord, en je wilt iets eten waar je geen last van krijgt na afloop. Maar laten we eerlijk zijn, je wilt ook gewoon wat lekkers eten. Geeft de kok daarom de tijd om rustig na te denken over zijn standaard menu, jouw restricties en wat hij daarmee kan doen.

Maak bij het maken van de reservering altijd melding van je nikkelallergie. Wanneer je een uitnodiging krijgt voor een feest buiten de deur, neem je contact op met het restaurant (of andere gelegenheid) en legt uit dat je een nikkelallergie hebt. Het is altijd handig om (ook) telefonisch of persoonlijk uit te leggen waar de kok rekening mee moet houden, dan hebben de kok en jij meteen de kans om vragen te stellen. Voor nog meer informatie kun je onderstaande link doorsturen naar de kok:

 Kijk ook op:         Informatie over nikkelallergie voor horeca

Zoals je ziet is de lijst die je dagelijks gebruikt anders dan de lijst voor horecapersoneel. Wanneer je de “gewone” lijst zou doorsturen naar het restaurant waar je gaat eten, maak je het de kok wel erg moeilijk. Voor de meesten van jullie is het mogelijk om af en toe een klein beetje af te wijken van het strenge dagelijkse menu, zodat het makkelijker wordt om uit te gaan eten. Doordat je dagelijks thuis een zeer strikt nikkelarm dieet klaarmaakt zal je lichaam een beetje nikkel van restauranteten kunnen tolereren. Als dat niet zo is, of je ziet iets op de lijst staan waar jouw lichaam op reageert, geef het dan op tijd door aan de kok.

Zelf meenemen

Wanneer het voor de kok te ingewikkeld wordt om het hele menu voor je aan te passen, stel dan voor om zelf iets mee te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld tussendoortjes meenemen naar een feest dat de hele dag of avond duurt. Je eigen brood meenemen is ook erg handig wanneer er brood op het menu staat voor de rest van de genodigden, het is voor een ander namelijk erg lastig om wit zuurdesembrood te vinden dan 100% vrij is van nikkelrijke ingrediënten. Maar ook een dessert of eigen stukje taart meenemen van huis is een mogelijkheid. Zo weet je zeker dat jij ook van een heerlijk stukje taart kunt genieten, terwijl de rest van de grote bruiloftstaart eet.